Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΠρόγραμμα δράσεων για ποδηλατικό τουρισμό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ποδηλατικός τουρισμός

Πρόγραμμα δράσεων για ποδηλατικό τουρισμό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Μόνο ο ευρωπαϊκός ποδηλατικός τουρισμός εκτιμάται ετησίως σε 2,8 δισ. ταξίδια στην Ευρώπη και 25,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, περίπου δηλαδή το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων.

Τη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης. Ο κ. Μπακογιάννης συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση για θέματα ποδηλατικού τουρισμού στο πλαίσιο του έργου MEDCYCLETOUR “Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παράκτιο τουρισμό”, που οργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Το θέμα της ομιλίας του γενικού γραμματέα ήταν η “Στρατηγική ανάπτυξης ποδηλατικών διαδρομών στη χώρα μας”.

Σε αυτήν δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί το ευρύτατο πρόγραμμα δράσεων που αναπτύσσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος και το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Εθνική στρατηγική για το ποδήλατο στην Ελλάδα
  • Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής δράσεων και πολιτικών για την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις και την ύπαιθρο
  • Παρακολούθηση εφαρμογής στρατηγικής – αρμοδιότητες – συνεργασίες
  • Προώθηση μελετών και προγραμμάτων για δημιουργία ποδηλατικών υποδομών στον αστικό & εξωαστικό χώρο
  • Πρόγραμμα δημιουργίας σημείων φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων
  • Χρηματοδότηση της μελέτης και υλοποίησης δύο εθνικών διαδρομών EUROVELO
  • Ενίσχυση κοινοχρήστων συστημάτων ποδηλάτου στον αστικό χώρο
  • Καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, παροχή κινήτρων για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι αποσπασματικές πολιτικές, αλλά αντιθέτως εντάσσονται στη συνολικότερη στρατηγική για τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάδειξή της ως βασικό στοιχείο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι προωθούν μια “πράσινη” ανάπτυξη με ιδιαίτερα ευρύ κοινό. “Τα οφέλη της προώθησης και υποστήριξης του ποδηλατικού τουρισμού είναι πολλαπλά και αντικατοπτρίζονται άμεσα στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Πρόκειται για οφέλη οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά τη στιγμή που μόνο ο ευρωπαϊκός ποδηλατικός τουρισμός εκτιμάται ετησίως σε 2,8 δισ. ταξίδια στην Ευρώπη και 25,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, περίπου δηλαδή το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων”, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Το Σήμα “Bike Friendly”
Μια προσπάθεια ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα αποτελεί και το Σήμα “Bike Friendly“, μία πρωτοβουλία της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας NatΤour, η οποία έχει ως σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η ΝΑΤΤΟΥΡ προωθεί την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στον ποδηλατικό τουρισμό.

Το 2017 ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπτυξης ενός δικτύου ξενοδοχείων και Δήμων-τουριστικών προορισμών φιλικών προς τους τουρίστες-ποδηλάτες. Παράλληλα, ξεκίνησε και ο σχεδιασμός για την προσέλκυση τουριστών, οι οποίοι θα ήθελαν, είτε να περιηγηθούν περιοχές της Ελλάδας  χρησιμοποιώντας ως μέσο μετακίνησης το ποδήλατο, είτε απλά, στη διάρκεια των διακοπών τους, να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο για κοντινές εκδρομές από το ξενοδοχείο που διαμένουν. Σήμερα, 80 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα διαθέτουν ήδη το Σήμα. Το Σήμα “Bike Friendly” απονέμεται τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και σε Δήμους-τουριστικούς προορισμούς, που πληρούν μία σειρά διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων (κριτήρια ξενοδοχείων – κριτήρια τουριστικών προορισμών).

Η ανάπτυξη του Σήματος “Bike Friendly” γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.). Το “Bike Friendly” Project υποστηρίζεται από την εταιρεία Travel Media Applications, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις επικοινωνίας αποκλειστικά στην τουριστική βιομηχανία, αξιοποιώντας την τεχνολογία σε διαδικτυακές εφαρμογές.

Τέλος, η NatΤour και το σήμα πιστοποίησης Bike Friendly προχώρησε σε μια νέα πρακτική προώθησης και προβολής του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα: μετά τη λειτουργία των σημάτων πιστοποίησης “Bike Friendly Hotel” και “Bike Friendly Partner”, εφαρμόζεται πλέον η πιστοποίηση Greek Bike Specialist για τουριστικά γραφεία, πράκτορες και Tour Operators.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024