Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΣΥΡΙΖΑ: Διάψευση του 'success story' της μνημονιακής κυβέρνησης μετά από την πτώχευση της Labirint
Τουριστική πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Διάψευση του 'success story' της μνημονιακής κυβέρνησης μετά από την πτώχευση της Labirint

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του για την πτώχευση του Labirint, ότι ο ευαίσθητος σε κρίσεις τομέας του τουρισμού γίνεται ακόμα περισσότερο ευάλωτος σε συνθήκες απόλυτης εξάρτησης από τους μεγάλους TOs, που μονοπωλούν την τουριστική αγορά διεθνώς, κρατώντας όμηρους τις ελληνικές επιχειρήσεις και αφήνοντας τους πελάτες τους έρμαια στη τύχη τους.

Η αναστολή εργασιών του μεγάλου ρωσικού tour operator Labirint έχει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο ομάδες θυμάτων: αφ’ενός, αφήνει αυτή τη στιγμή καθηλωμένους περίπου 15.000 – 20.000 Ρώσους τουρίστες στο εξωτερικό, 9.000 εκ των οποίων και στη χώρα μας, κυρίως σε Ρόδο και Κρήτη και αφ’ετέρου, μένουν απλήρωτες οι υποχρεώσεις του tour operator στους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού.

“Ενδεικτικά, για κάθε βδομάδα που περνάει, οι πληροφορίες της αγοράς εκτιμούν ότι θα αντιστοιχούν περίπου 5.000 ακυρώσεις κρατήσεων στην Κρήτη με το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο. Ταυτόχρονα, στα ξενοδοχεία της Ρόδου και της Κω υπολογίζονται ότι διαμένουν περίπου 5.000 Ρώσοι τουρίστες και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Labirint έχει περί των 3 εκατ. ευρώ χρέος προς αυτά, την ώρα που εκκρεμούν άλλες 25.000 αφίξεις μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων στην Ελλάδα, όχι μόνο ακόμα δεν ξέρουν αν θα επιβαρυνθούν επιπλέον με το κόστος της διαμονής των Ρώσων τουριστών που αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, αλλά κυρίως δεν ξέρουν πότε και αν θα… ανταμώσουν τους χιλιάδες Ρώσους επισκέπτες που είχαν κάνει προκρατήσεις για τον Αύγουστο.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως ο έτσι κι αλλιώς ευαίσθητος σε κρίσεις τομέας του τουρισμού γίνεται ακόμα περισσότερο ευάλωτος σε συνθήκες απόλυτης εξάρτησης από τους μεγάλους tour operator, που μονοπωλούν την τουριστική αγορά διεθνώς, κρατώντας όμηρους τις ελληνικές επιχειρήσεις και αφήνοντας τους πελάτες τους έρμαια στη τύχη τους.

Το ότι αυτήν τη στιγμή αποδεικνύεται πως τα υπερπροβεβλημένα μεγέθη της πληρότητας και των αφίξεων κρέμονται κυριολεκτικά “από μια κλωστή” και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν και να θέσουν σε κίνδυνο την έτσι και αλλιώς οριακή βιωσιμότητα χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων και συνακόλουθα σε δυσχερείς καταστάσεις τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες – και αυτό αφορά άμεσα την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού.

Επιπλέον, τίθεται επί τάπητος το ερώτημα: από ποιον και πως ελέγχεται η ασφαλιστική κάλυψη των ταξιδιών, αφενός έναντι των ρώσων τουριστών και αφετέρου έναντι των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων; Αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει τελείως ξεχάσει να εποπτεύει και να διασφαλίζει, μέσα στην επίπλαστη ευφορία του τουριστικού «success story» ή της “βαριάς βιομηχανίας” της χώρας που έχει κατασκευάσει και άκριτα προωθεί.

Έτσι, αναμένουμε με ενδιαφέρον πως θα αντιμετωπιστούν αντίστοιχες “κρίσεις” που ενδεχομένως θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας των “στρατηγικών” επιλογών, όπως π.χ. οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, με ότι επιπτώσεις θα συνεπάγονται στην ελληνική παραγωγή, την ενέργεια, το εμπόριο και τον τουρισμό. Καμία αφήγηση περί “success story” δε θα είναι τότε ικανή να σώσει την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού από τις επιπτώσεις των στρατηγικών τους επιλογών και του τουριστικού μοντέλου που άκριτα ενισχύουν”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/12/2022
01/12/2022
30/11/2022
29/11/2022
28/11/2022
25/11/2022