Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΞεκίνησε το πρόγραμμα για τη βιώσιμη διατροφή και γεωργία της TUI Care Foundation στην Κρήτη
TOs

Ξεκίνησε το πρόγραμμα για τη βιώσιμη διατροφή και γεωργία της TUI Care Foundation στην Κρήτη

Η TUI Care Foundation υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Αρχικό έργο με σχεδόν 50 τοπικούς αμπελουργούς, 25 ελαιοκαλλιεργητές και πολλούς συνεργάτες ξενοδόχους.

Με την έναρξη του “Local Food Workshop”, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για τη βιώσιμη διατροφή και τη βιολογική γεωργία στην Κρήτη. Ο Thomas Ellerbeck, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TUI Care Foundation, ο κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Services μαζί με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, περιφερειάρχη Κρήτης, και την κα Αγγελική Χονδροματίδου, αντιπρόεδρο του ΕΟΤ που εκπροσώπησε το Υπουργείο Τουρισμού και την υπουργό κα Έλενα Κουντουρά, χαιρέτισαν στο TUI Sensatori Resort Crete by Atlantica πάνω από 80 τοπικούς αμπελουργούς, ελαιοκαλλιεργητές καθώς και εκπροσώπους ξενοδοχείων, δύο οινοποιείων και ενός ελαιοτριβείου.

Στόχος του κοινού προγράμματος στην Κρήτη είναι η διασύνδεση των σημαντικότερων οικονομικών κλάδων της νήσου – του τουρισμού και της γεωργίας. Για τον σκοπό αυτό, η TUI Care Foundation, η Futouris καθώς και η τοπική εταιρεία Local Food Experts διασυνδέουν τοπικούς γεωργικούς παραγωγούς με τον τομέα του τουρισμού και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κρήτης σε προορισμό-πρότυπο βιώσιμης διατροφής στις διακοπές. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης.

O Thomas Ellerbeck δήλωσε: “Το πρόγραμμα δείχνει πόσο μεγάλη είναι η δυναμική του τουρισμού για την τοπική οικονομία και την απασχόληση στους τουριστικούς προορισμούς. Για να ωφεληθούν όλοι, οι τοπικές επιχειρήσεις και οι πολίτες αυτών των περιοχών, χρειάζεται οι τομείς της τοπικής οικονομίας, της γεωργίας και του τουρισμού να είναι στενά συνδεδεμένοι. Πρέπει να αναπτύξουμε μια κοινή αντίληψη για τα πράγματα που εκτιμούν οι επισκέπτες όταν βρίσκονται σε έναν τουριστικό προορισμό. Και εμείς οι παράγοντες του τουρισμού πρέπει να προωθούμε στους πελάτες μας τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό. Όλα αυτά τα ενσωματώνουμε στο πρόγραμμά μας για τη βιώσιμη γεωργία και τις αειφόρες διακοπές στην Κρήτη”.

Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται τα δύο κύρια προϊόντα της Κρήτης: το κρασί και το ελαιόλαδο, καθώς και οι βιώσιμες διαδικασίες καλλιέργειας και επεξεργασίας.

Επιπλέον, ενισχύονται ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες κρασιών της Κρήτης. Ο κ. Βαρθολομαίος Λυραράκης και ο κ. Γεώργιος Λυραράκης, διευθυντές του Οινοποιείου Λυραράκη στην Κρήτη, τονίζουν τη σημασία του προγράμματος για τη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών οίνου. Ο αμπελώνας τους ήδη συμμετείχε στην πιλοτική φάση “Βιώσιμη Αμπελουργία” που διεξήχθη το 2016, στην οποία
εφαρμόστηκαν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, σε συνεργασία με τους τοπικούς αμπελουργούς.

Για να δοθεί η δυνατότητα στους τουρίστες να επισκέπτονται εγκαταστάσεις παραγωγής επιτόπου και να ανταλλάσσουν άμεσα απόψεις με τους αμπελουργούς και τους ελαιοκαλλιεργητές, αναπτύσσεται ένα πρωτοποριακό και διαδραστικό πρόγραμμα εκδρομών από την TUI. Το πρόγραμμα συνοδεύεται από μέτρα επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών.

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Services “είμαστε πολύ υπερήφανοι που το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στην Κρήτη, έναν απο τους πιο σημαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Πέρα από τα οφέλη που θα δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία, θα μας δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε την εμπειρία του δικτύου βιώσιμης διατροφής μέσα απο ένα πρόγραμμα εκδρομικών εμπειριών που δημιουργείται και σύντομα θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας”.

Μακροπρόθεσμα, αναμένεται να επιτευχθεί βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων σε ξενοδοχεία, να μειωθούν οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Επιπλέον, οι πελάτες επωφελούνται από διευρυμένη προσφορά τροφίμων σε ξενοδοχεία και σε εκδρομές στην περιοχή. Ο Thomas Ellerbeck συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του με την κα Χονδροματίδου, τον κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλη, δήμαρχο της περιοχής Αρχανών-Αστερουσίων, καθώς και περίπου 15 ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης μπόρεσαν να σχηματίσουν μια εικόνα των εγκαταστάσεων καλλιέργειας και παραγωγής επιτόπου, να δοκιμάσουν τα προϊόντα και να ανταλλάξουν απόψεις με τους παράγοντες του προγράμματος. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε τα οινοποιεία Μιχαλάκη και Λυραράκη, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη που συμμετέχει στο πρόγραμμα με δική του καλλιέργεια, καθώς και τα ελαιόλαδα Μποτζάκης. Στο παλιό αγρόκτημα Κόρσαβα, οι επισκέπτες δοκίμασαν διάφορες ποικιλίες ελαιολάδου και γεύτηκαν παραδοσιακά τοπικά πιάτα.

Η κα Χονδροματίδου, αναφέρθηκε στη στενή στρατηγική συνεργασία και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει καθιερώσει το Υπουργείο Τουρισμού με τον Όμιλο της TUI τα δύο τελευταία χρόνια για την συνεχή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού μέσα από αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες. “Επιδιώκουμε και αναπτύσσουμε με την TUI συνεργασίες που αναβαθμίζουν συνεχώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν εξελίσσοντας νέους ελληνικούς προορισμούς και προωθώντας νέες θεματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική μας να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο τουριστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο. Η Κρήτη αποτελεί δύναμη στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, στη διατροφή και στην γαστρονομία, και έχουμε καθιερώσει εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια για να προωθήσουμε και να προβάλουμε δυναμικά την ιδιαίτερη τουριστική της ταυτότητα διεθνώς. Συνεργαστήκαμε στενά με την TUI εδώ και ένα χρόνο ώστε να γίνει πράξη η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της TUI Care Foundation, με στόχο τη διασύνδεση του τουριστικού τομέα με την παραγωγή και την τοπική κοινωνία, που αποτελεί το πρώτο και μοναδικό σε εθνικό επίπεδο project εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από παγκόσμιο tour operator”.

Ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη, ο Thomas Ellerbeck επισκέφθηκε στη Μυρτιά/Ηρακλείου το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα και σημειώνει: “Η Κρήτη δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους πελάτες της TUI, αλλά ταυτόχρονα και μια περιοχή που έχει αναδείξει μεγάλες προσωπικότητες στη μακραίωνη ιστορία της. Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε μεταξύ άλλων για τη σημασία των ταξιδιών και έδειξε ότι τα ταξίδια συμβάλλουν στις ανταλλαγές και την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων. Η TUI προάγει και αναδεικνύει τον τοπικό πολιτισμό σε όλους τους προορισμούς της παγκοσμίως– και ειδικά εδώ στην Κρήτη, όπου ο πολιτισμός, οι παραδόσεις, η φύση και ο τουρισμός συμβαδίζουν”.
Η TUI Care Foundation υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Αρχικό έργο με σχεδόν 50 τοπικούς αμπελουργούς, 25 ελαιοκαλλιεργητές και πολλούς συνεργάτες ξενοδόχους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024