Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονCOP15: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ WTTC, UNWTO και της Sustainable Hospitality Alliance
Συνεργασία για το Περιβάλλον

COP15: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ WTTC, UNWTO και της Sustainable Hospitality Alliance

Συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών φορέων για να ανατραπεί η απώλεια βιοποικιλότητας έως το 2030

Κατά τη διάρκεια της COP15 στο Μόντρεαλ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) και η Sustainable Hospitality Alliance ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών τουριστικών φορέων, για ένα κοινό όραμα να διακοπεί και να ανατραπεί η απώλεια βιοποικιλότητας έως το 2030.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να εφαρμόσουν το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας, συμβάλλοντας στις σχέσεις ανθρώπου και φύσης στην τεχνολογική εποχή. Οι εταίροι έχουν δεσμευθεί να υιοθετήσουν μια θετική για τη φύση προσέγγιση στον τουρισμό μέσω της ενσωμάτωσης διασφαλίσεων για τη βιοποικιλότητα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, τους ρύπους ρύπανσης, τη μη βιώσιμη χρήση των πόρων και προστατεύοντας τη φύση και την άγρια ​​ζωή της.

Αυτή η συνεργασία έπεται της έκθεσης «Nature Positive Travel & Tourism» του WTTC, η οποία δημιουργήθηκε από κοινού με την ANIMONDIAL και εστιάζει στην ανάσχεση και την αναστροφή των ζημιών στη φύση, ώστε ο ζωντανός κόσμος να μπορεί να ανακάμψει από την τρέχουσα εξάντλησή του. Αυτό γίνεται με την ελαχιστοποίηση της συνεχιζόμενης βλάβης και τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση της φύσης, ώστε να αποφέρει ένα συνολικό όφελος για τη βιοποικιλότητα και να βοηθήσει στην επίτευξη του «Net Zero».

Σημειώνεται πως σχεδόν 150 οργανισμοί συμμετέχουν στο όραμα για την βιοποικιλότητα, μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων διεθνών ξενοδοχειακών ομάδων, ταξιδιωτικών πρακτόρων, ταξιδιωτικών πρακτόρων, προορισμών και διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων για την άγρια ​​ζωή.

Συμπληρώνοντας την ισχύ του ιδιωτικού τομέα, ο UNWTO, ως η «φωνή» του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο διακυβέρνησης, θα εργαστεί για να συμμετάσχει κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς και να ανακοινώσει το κοινό όραμα του τουρισμού ως πυλώνα διατήρησης της άγριας ζωής και προστασίας των οικοτόπων.

Η πρόοδος θα καθοδηγείται επίσης από τα αξιόπιστα δεδομένα και την ανάλυση του UNWTO, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας Measuring the Sustainability of Tourism (MST) και του αυξανόμενου Διεθνούς Δικτύου Παρατηρητηρίων Αειφόρου Τουρισμού (INSTO).

Η συμφωνία προβλέπει ένα μέλλον όπου οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές που ενσωματώνουν διασφαλίσεις για τη βιοποικιλότητα σε όλες τις δραστηριότητές τους και την αλυσίδα εφοδιασμού. Επιτρέποντας επίσης στην βιομηχανία να αναλάβει δράση για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στη φύση και να διαδραματίσει προληπτικό ρόλο στην προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Αναπόσπαστο στοιχείο αυτού θα είναι η ενισχυμένη αναγνώριση της σημασίας των καθαρών ωκεανών, με περίπου το 40% της παγκόσμιας «Γαλάζιας Οικονομίας» να σχετίζεται με τον τουρισμό, σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Το ταξίδι και η φύση συνδέονται εγγενώς. Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν για να εξερευνήσουν τη φύση και νιώθουν μια σύνδεση που δεν μπορούν να αποκτήσουν μέσω των οθονών των υπολογιστών. Είτε πρόκειται για πεζοπορία για να δουν τους γορίλες του βουνού στη Ρουάντα είτε για κολύμβηση με αναπνευστήρα στην Ερυθρά Θάλασσα, οι άνθρωποι θέλουν να δουν από πρώτο χέρι την πιο εκπληκτική άγρια ​​ζωή στον κόσμο.

Επιπλέον, ο τουρισμός άγριας ζωής δημιουργεί πάνω από 340 δισ. δολ. κάθε χρόνο και υποστηρίζει περισσότερες από 21 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή συνεργασία μεταξύ του WTTC, του UNWTO και της Sustainable Hospitality Alliance, που πρωτοστατεί στο όραμα του κλάδου για ανάσχεση και αναστροφή της απώλειας της φύσης έως το 2030, δείχνει τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές».

Η Zoritsa Urosevic, εκτελεστική διευθύντρια του UNWTO και ειδική αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Μια ατζέντα με επίκεντρο τον άνθρωπο για τη βιοποικιλότητα είναι η πορεία προς έναν πιο βιώσιμο τουρισμό. Ως μέρος της ευρείας Συμμαχίας των ενδιαφερομένων για το ‘Nature Positive Travel & Tourism’, ο UNWTO δείχνει τη δέσμευσή του στο Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας του COP15 – καθιστώντας τον τουρισμό Φύλακα της Φύσης. Νέα διακυβέρνηση και επιχειρηματικά μοντέλα, ενισχυμένη ικανότητα παρακολούθησης θετικών αλλαγών και κλιμάκωση των πράσινων θέσεων εργασίας είναι όλα μέρος της λύσης καθώς προχωράμε μαζί».

Ο Glenn Mandziuk, διευθύνων σύμβουλος της Sustainable Hospitality Alliance πρόσθεσε: «Ως βιομηχανία που βασίζεται στον φυσικό μας κόσμο για τα πάντα, από τα κτίριά μας μέχρι την προσέλκυση επισκεπτών σε εξαιρετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζουμε την τεράστια σημασία της προστασίας του όμορφου πλανήτη μας. Η διατομεακή και διασυνοριακή συνεργασία είναι απαραίτητη για την ανάσχεση και την αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με το WTTC και τον UNWTO για να βοηθήσουμε στη μετάβαση της σχέσης του κλάδου με τη φύση και να κάνουμε το Nature Positive Tourism πραγματικότητα».

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024