Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΕταιρίεςΟλοκληρώθηκε η εκστρατεία αναδάσωσης στο δάσος του Καϊάφα
Αναδάσωση από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης

Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία αναδάσωσης στο δάσος του Καϊάφα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) πραγματοποίησε με επιτυχία την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009, εκστρατεία αναδάσωσης στο δάσος του Καϊάφα, για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τις καταστροφικές πυρκαγιές του […]

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) πραγματοποίησε με επιτυχία την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009, εκστρατεία αναδάσωσης στο<...> δάσος του Καϊάφα, για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ολυμπίας και ομάδες εθελοντών.

Στην αναδάσωση στην οποία επίσης συμμετείχαν τοπικοί φορείς (Δήμος Ζαχάρως, Περιφέρειας Δυτικής Στερεάς, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), φυτέφθηκαν σε πρώτη φάση 4.000 δενδρύλλια κουκουναριάς, από τα 12.000 που θα καλύψουν έκταση 120 στρ., ενώ η αναδάσωση θα περιλαμβάνει συνολικά τη φύτευση 40.000 και πλέον δενδρυλλίων κουκουναριάς.

Αξίζει να επισημανθεί η αξιοσημείωτη προσφορά των εθελοντών στην προσπάθεια αυτή καθώς και η προσφορά εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος Πύργου. Σημειώνεται πως το δάσος Καϊάφα ανήκει στη δημόσια τουριστική περιουσία την οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑ. Η εταιρεία, για την τουριστική αξιοποίηση και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής, προγραμματίζει τη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στην έκταση του Καϊάφα, ένα πρότυπο κέντρο οικοτουρισμού και ευεξίας, φυσικής ανάτασης και αναψυχής με έμφαση στο περιβάλλον, στην αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος, τον πράσινο τουρισμό, τον οικοτουρισμό σε συνδυασμό με ήπιες δραστηριότητες ναυταθλητισμού.

Στην εκστρατεία αναδάσωσης παρευρέθησαν και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, η βουλευτής Ν.Δ. κα Κρινιώ Κανελλοπούλου, ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Πανταζής Χρονόπουλος, ο αντινομάρχης Ηλείας κ. Νίκος Μιχαλόπουλος κ.ά.

Ο Πέτρος Αλιβιζάτος, πρόεδρος της ΕΤΑ, δήλωσε: “Για εμάς στην ΕΤΑ σήμερα είναι μία πολύ μεγάλη ημέρα, διότι συνεχίζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο προέκυψε μετά τις πυρκαγιές. Καθαρίσαμε όλο το χώρο του δάσους και προχωρήσαμε σήμερα στο δεύτερο στάδιο της αναδάσωσης και πραγματικά είμαστε ευγνώμονες στον κόσμο που ήρθε να μας βοηθήσει. Αυτό μας δίνει δύναμη για να υλοποιήσουμε το τρίτο κομμάτι του προγράμματος-το οικοτουριστικό πάρκο. Και εύχομαι μετά από 3-4 χρόνια να έρθουμε ξανά εδώ, ίσως με άλλη ιδιότητα- ως επισκέπτες- προκειμένου να θαυμάσουμε αυτό το έργο το οποίο τουλάχιστον εμείς το έχουμε δει. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι το κομμάτι αυτό είναι κάτι το καταπληκτικό, είναι μία πρωτοποριακή μελέτη, ευρωπαϊκών, διεθνών προδιαγραφών. Είναι κάτι το οποίο δεν θα βρείτε σε άλλα μέρη της Ευρώπης και μέσα από αυτό ο Καϊάφας θα αποκτήσει την παλαιά του αίγλη”.

Από την πλευρά του, ο κ. Χάρης Κοκκώσης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ ανέφερε: “Η αναδάσωση που μόλις ξεκίνησε είναι ένα μακροπρόθεσμα έργο, με την έννοια ότι εκτείνεται σε δύο –τρία xρόνια, γιατί είναι πάρα πολλά τα δέντρα που πρέπει να φυτευτούν και δεν υπάρχουν άμεσα αρκετές κουκουναριές διαθέσιμες. Aλλωστε, πρέπει να γίνει σταδιακά, βάση της μελέτης που έχουν εκπονήσει ειδικοί δασολόγοι και έχουν εγκριθεί από το δασαρχείο. Γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Ζαχάρως, του Δασαρχείου και όλων των φορέων. Είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και πρέπει να τονίσω εδώ την εθελοντική συμβολή του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλων των πολιτών και των προσκόπων. Την ερχόμενη Παρασκευή έπεται μια δεύτερη φάση δενδροφύτευσης από τους μαθητές, που έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, και όπως σας ανέφερα είναι η αρχή μιας διαδικασίας δενδροφύτευσης.

Πρέπει να αποκατασταθεί το φυσικό οικοσύστημα με τον επιστημονικό τρόπο που έχει επιλεγεί από το δασαρχείο και τους μελετητές. Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να βοηθήσουμε το οικοσύστημα να επιταχύνει να ανασύστασή του. Ο Καϊάφας είναι ένα εκπληκτικό τοπίο, ένας οικότοπος που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία εμείς ως ΕΤΑ έχουμε ετοιμάσει μια μελέτη η οποία εκπονήθηκε από διεθνείς συμβούλους, ώστε να γίνει ο Καϊάφας ένα πρότυπο Οικολογικό Πάρκο Οικογενειακής Περιπέτειας, όπως λέγεται, (Eco Family Adventure Park), όπου θα υπάρχουν δραστηριότητες ήπιας αναψυχής. Δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα, όλες οι μετακινήσεις θα γίνονται με ποδήλατο ή με μέσα που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον (θα κινούνται με φωτοβολταϊκά κ.λπ.). Τα υλικά θα είναι επίσης φιλικά προς το περιβάλλον, οι παρεμβάσεις θα είναι εξαιρετικά ήπιες. Ο στόχος μας είναι να έρχεται κανείς εδώ, όχι μόνο για να απολαύσει τη φύση, αλλά επιπλέον για να μάθει γι`αυτή και από αυτή. Να αναφέρω επίσης, πως πρόκειται να δημιουργηθεί ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο και ένα Κέντρο Πληροφόρησης με multimedia, πάνω στο περιβάλλον και το οικοσύστημα του Καϊάφα. Η μοναδικότητα του χώρου είναι το βουνό, η λίμνη και η θάλασσα όλα μαζί ως συνδυασμός. Το καραβάκι θα κινείται με φωτοβολταϊκά συστήματα, άρα δε θα υπάρχουν καθάλου μηχανές. Θα υπάρξει και θα αναβαθμιστεί φυσικά το ναυταθλητικό κέντρο, γιατί όπως ξέρετε είναι πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Το ιαματικό κέντρο θα μετατραπεί σε κέντρο ιαματικού τουρισμού για τους πιο ηλικιωμένους και ευεξίας για τους πιο νέους. Με τη λογική αυτή θα συμπληρώσει το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται σε αυτή την περιοχή από την Κυλλήνη έως τη Μεσσηνία που προσφέρουν ήλιο και θάλασσα, με νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Η λογική είναι η δημιουργία ενός πρότυπου οικοπάρκου, όπου θα μπορεί κανείς να μένει μέσα σε αυτό- θα κάνουμε μια μελέτη αναβάθμισης των υφισταμένων εγκαταστάσεων, διατηρώντας το χαρακτήρα τους και το αρχιτεκτονικό ύφος τους, γιατί είναι στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Βεβαίως, δεν θα μπορεί να μένει όλος ο κόσμος που θα επισκέπτεται το πάρκο μέσα σε αυτό. Αυτό θα είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι από τους ημερήσιους επισκέπτες.
Για την ολοκλήρωσή του έργου απαιτείται περίπου μια πενταετία. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της τάξης των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, αλλά βέβαια η επένδυση είναι πολύ μεγαλύτερη”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024