Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΣτην Κομισιόν οι παράνομες αμμοληψίες στις Πρέσπες
Ερώτηση-παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Στην Κομισιόν οι παράνομες αμμοληψίες στις Πρέσπες

Με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη έρχεται στην Κομισιόν το θέμα των παράνομων αμμοληψιών στην Mικρή Πρέσπα και της ανησυχητικής μείωσης της στάθμης της λίμνης. Στην ερώτηση […]

Με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη έρχεται στην Κομισιόν το θέμα των παράνομων αμμοληψιών στην Mικρή Πρέσπα και της ανησυχητικής μείωσης της στάθμης της λίμνης. Στην ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥN, ζητά<...>να πληροφορηθεί κατά πόσον είναι σύμφωνες με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία οι αμμοληψίες σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή NATURΑ και ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες μελλοντικές ενέργειες της Κομισιόν για το ζήτημα αυτό. Ερωτά ακόμη την Επιτροπή τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανάσχεση της μείωσης της στάθμης της Mικρής Πρέσπας, σημαντικής για το οικοσύστημα αλλά και την οικονομία της περιοχής.

Σύμφωνα με καταγγελίες της “Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών” και άλλων τοπικών φορέων, οι συνεχείς παράνομες αμμοληψίες στις όχθες της λίμνης Mικρής Πρέσπας και συγκεκριμένα στη λωρίδα γης μεταξύ Mικρής και Mεγάλης Πρέσπας, είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση 3,500 κυβικών μέτρων από μια έκταση 0,8 στρεμμάτων μόνο το 2008. Εξαιτίας των αμμοληψιών και της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ των δύο λιμνών, με την αφαίρεση του λεπτόκοκκου υλικού, καθίσταται ευκολότερη η δημιουργία υδάτινων ροών από τη Mικρή προς τη Mεγάλη Πρέσπα. Καθώς η στάθμη της Μεγάλης Πρέσπας ακολουθεί φθίνουσα πορεία,- με τη χαρακτηριστική πτώση των δέκα 10 μέτρων τα τελευταία 20 χρόνια,- η πίεση των νερών της Μικρής Πρέσπας πάνω στους αμμώδεις σχηματισμούς πολλαπλασιάζεται και γίνεται συνεχώς πιο δυνατή. Έτσι, η διατήρηση της στάθμης της Μικρής Πρέσπας σε ικανοποιητικά επίπεδα εξαρτάται άμεσα από τη δυνατότητα των εδαφών αυτών να προβάλλουν αντίσταση στην αυξανόμενη πίεση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: “Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς, για να σταματήσει αυτό το οικολογικό έγκλημα”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024