Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΣύσταση Τοπικής Επιτροπής για τις προστατευόμενες περιοχές της Αττικής
Περιβάλλον

Σύσταση Τοπικής Επιτροπής για τις προστατευόμενες περιοχές της Αττικής

Στόχος του οργανισμού είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στη συγκρότηση τοπικών επιτροπών διαχείρισης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Με στόχο να υποστηρίξει το έργο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Αττικής, συστάθηκε και συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου η αρμόδια Τοπική Επιτροπή.

H συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο καταφύγιο Μπάφι, στην Πάρνηθα, παρουσία της διοίκησης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και του επιστημονικού προσωπικού της Μονάδας Διαχείρισης.

Στην συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία συντονίζεται από τον καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Παφίλη, συμμετείχαν η κ. Θεοδώρα Πούλου, ως εκπρόσωπος της περιφέρειας Αττικής, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η κ. Ευαγγελία Κώτση, ως εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η κ. Ακριβή Λέκα, ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η προϊσταμένη του Δασαρχείου Πάρνηθας κ. Αλεξάνδρα Λυκούδη, ως εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, η κ. Ιόλη Χριστοπούλου από την οργάνωση The Green Tank, ως εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο κ. Στέφανος Σιδηρόπουλος, ως εκπρόσωπος των παραγωγικών φορέων και ο κ. Νικόλαος Βασιλείου, μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ως εκπρόσωπος των παραγωγικών φορέων.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε την συνάντηση γνωριμίας, τονίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους η σημασία της θεσμοθέτησης της συγκεκριμένης επιτροπής, καθώς και η σημασία της εκπροσώπησης διαφορετικών υπηρεσιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική.

Πρόκειται για την δεύτερη τοπική επιτροπή που ξεκινά τη λειτουργία της πανελλαδικά, μετά από αυτή της Πρέσπας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, «η έναρξη λειτουργίας των τοπικών επιτροπών διαχείρισης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ορθολογική λήψη αποφάσεων για τις προστατευόμενες περιοχές σε τοπικό επίπεδο. Η συνεισφορά των εκπροσώπων όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων, της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών εξασφαλίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης προσανατολισμένο στην ήπια βιώσιμη ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο σε αυτές τις περιοχές».

Ο συντονιστής της τοπικής επιτροπής, Παναγιώτης Παφίλης, τόνισε την σημαντικότητα της δραστηριοποίησης όλων των εμπλεκομένων στην προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική για την αποτελεσματική και αποδοτική διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι τα μέλη της τοπικής επιτροπής έχουν πολλά και διαφορετικά επιστημονικά υπόβαθρα και εμπειρίες στο χώρο της περιβαλλοντικής προστασίας, στοιχεία που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο έργο της επιτροπής.

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι: «Η συγκεκριμένη επιτροπή και το αντικείμενό της είναι πολύ σημαντικά. Ελπίζω ότι θα προσφέρει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στον ΟΦΥΠΕΚΑ μία καθαρή και φιλοπεριβαλλοντική άποψη επί του πεδίου».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024