Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑκυρώσεις στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου λόγω των προσφύγων και μεταναστών
Προσφυγικό

Ακυρώσεις στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου λόγω των προσφύγων και μεταναστών

Μείωση 80-90% στις προκρατήσεις αναφέρουν οι πράκτορες στη Λέσβο, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Χίο, με τη φετινή χρονιά να προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών. Έως τώρα τα στοιχεία δείχνουν μείωση των κρατήσεων σε ποσοστό 60%, στη Σάμο το 40% και στην Κω το 36%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατική” της Ρόδου, για ενδεχόμενες μειώσεις στις κρατήσεις Ολλανδών τουριστών προς την Ελλάδα, κάνει λόγο η εφημερίδα “De Volkskrant” σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί υπό τον τίτλο “Το γραφείο Thomas Cook διακόπτει τα ταξίδια προς τη Λέσβο λόγω του προσφυγικού”. Σημειώνεται ειδικότερα, πως η απόφαση του γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, ακολουθεί την τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε όλους τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς και θέλει τους Ολλανδούς τουρίστες να εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία, αλλά σε μικρότερο βαθμό και την Ελλάδα, προκειμένου να κανονίσουν τις διακοπές τους στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Παρατίθενται στοιχεία του ταξιδιωτικού οργανισμού ANVR, σύμφωνα με τα οποία οι μειώσεις προς την Τουρκία φτάνουν το 30% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αντίθετα, οι κρατήσεις προς την Ισπανία και την Πορτογαλία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση της τάξεως του 52% και 44% αντίστοιχα, προσθέτει η εφημερίδα. Οι υπεύθυνοι του οργανισμού, σημειώνουν ότι την περίοδο αυτή είναι που οι Ολλανδοί τουρίστες κλείνουν τις διακοπές τους για το καλοκαίρι, συνεκτιμώντας, μεταξύ άλλων, τόσο το περιβάλλον ασφαλείας όσο και την γεωπολιτική κατάσταση των διάφορων χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει η εφημερίδα, οι Ολλανδοί τουρίστες, μετά από τις επιθέσεις στην Άγκυρα και την αναστάτωση που επικρατεί στη Συρία, θεωρούν την Τουρκία λιγότερο ασφαλή χώρα για τις διακοπές τους και στρέφονται προς άλλους, ασφαλέστερους, προορισμούς.

Επισημαίνεται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι και η Ελλάδα έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής, με τις κρατήσεις να παρουσιάζουν μείωση κατά 19% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Νησιά,όπως η Λέσβος και η Κως φαίνεται να καταβάλουν το υψηλότερο τίμημα, καθώς οι κρατήσεις εκεί παρουσιάζουν αισθητή πτώση, σε αντίθεση με την Κρήτη, την Κέρκυρα και την Ρόδο όπου τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα. “Οι ίδιες τάσεις παρουσιάζονται και στις κρατήσεις που γίνονται στον ταξιδιωτικό οργανισμό Corendon”, καταλήγει η εφημερίδα.

Το lesvosnews αναφέρει ότι εκτός από τις ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία και πτήσεων για την προσεχή σεζόν, υπάρχει και περικοπή δρομολογίων από εταιρείες κρουαζιέρας σε νησιωτικούς προορισμούς.

Στη Λέσβο, οι μειώσεις στις κρατήσεις από κάποιες αγορές φτάνει ακόμη και το 90%, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, κ. Περικλής Αντωνίου, στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ενώ βλέπει ακόμα και μονοψήφιο αριθμό προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων. Οι προκρατήσεις στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Χίο, η τη φετινή  χρονιά προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Έως τώρα τα στοιχεία δείχνουν μείωση των κρατήσεων σε ποσοστό 60%, στη Σάμο το 40% και στην Κω το 36%.

Πάνω από 50% θα είναι η πτώση της κίνησης τουριστών και από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η φετινή τουριστική χρονιά στην Χίο προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, κ. Πέτρος Φεγγουδάκης.

Για το θέμα αυτό, με την επισήμανση ότι οι κρατήσεις καταρρέουν, η Έωση έστειλε, επιστολή στον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη και σε άλλους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται είναι η μείωση κατά 50% του ΦΠΑ και άλλων επιβαρύνσεων, καθώς και η άμεση δρομολόγηση του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με την υιοθέτηση απλουστευμένων διαδικασιών και αύξηση του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Στην Κω η μέση πτώση των κρατήσεων είναι στο 36%, ενώ η πτώση από την Γερμανία φτάνει στο 19%, την Βρετανία στο 17%, τη Σκανδιναβία στο 35%, την Ολλανδία στο 42% και την Πολωνία στο 65%.

Όπως σημειώνεται μειώσεις κρατήσεων καταγράφονται επίσης στη Χαλκιδική και σε άλλους προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ακόμη, έχουν καταγράφει και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για να κάνουν κρουαζιέρα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024