Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί'Ιερά Νήσος' ανακηρύχθηκε η Μήλος λόγω των πρωτοχριστιανικών κατακομβών
Προσκηνυματικός τουρισμός

'Ιερά Νήσος' ανακηρύχθηκε η Μήλος λόγω των πρωτοχριστιανικών κατακομβών

Ώθηση στον προσκηνυματικό τουρισμό προς το νησί της Μήλου αναμένεται να δώσει η ανακήρυξή του σε 'ιερό νησί', βάσει Προεδρικού Διατάγματος.

Ιερό νησί ανακηρύχθηκε επίσημα (με Προεδρικό Διάταγμα) η Μήλος, καθώς φιλοξενεί το μοναδικό πρωτοχριστιανικό μνημείο των κατακομβών.

“Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για τη Μήλο και τις Κυκλάδες, αλλά και για όλη την Ελλάδα, καθώς οι κατακόμβες της Μήλου, αυτό το ανεκτίμητης αξίας πρωτοχριστιανικό μνημείο, καθιερώνει το νησί σε παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο και ενισχύει την εικόνα της χώρας μας ως εστία διεθνούς πνευματικής ακτινοβολίας” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρευρέθη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νησί, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, για την επίσημη ανακήρυξή του ως “Ιεράς Νήσου”. “Από σήμερα, οι κατακόμβες της Μήλου ανήκουν και ενισχύουν αυτό το αξιακό οπλοστάσιο του ελληνισμού”, δήλωσε ο υπουργός.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατοκύριακο με Πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Άγιο Νικόλαο Τρυπητής, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, παρουσία του Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεου, οποίος εισηγήθηκε στην Ιερά Σύνοδο την ανακήρυξη και, μαζί με τον δήμαρχο κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, είχαν την πρωτοβουλία της οργάνωσης στην επιτυχία της οποίας και συνέβαλαν. Στην ακολουθία παραβρέθηκαν επίσης δεκάδες Μητροπολίτες, πλήθος επισήμων και πιστών. Ο Μητροπολίτης Σύρου χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο εικόνα από την Κορφιάτισα και επιδόθηκε στην ενορία Αγίου Νικολάου κουτί με λείψανα από τάφο των Κατακομβών τα οποία κατείχε η Μητρόπολη επί δεκαετίες και είχαν δοθεί από τους Αρχαιολόγους στον Μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου Φιλάρετο, ενώ ακολούθησαν πλήθος εκδηλώσεων από τους τοπικούς συλλόγους και φορείς, τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος και τη χορωδία “ΕΥΦΩΝΟΝ” του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν επίσης ημερίδα το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο “Γεώργιος Ηλιόπουλος”, στην οποία έγιναν ομιλίες και αναλύσεις από έγκριτους επιστήμονες σχετικά με την πολυδιάστατη αξία των Κατακομβών, καθώς και Θεία Λειτουργία την Κυριακή το πρωί κατά την οποία και αναγνώσθηκαν τα συνοδικά έγγραφα.

Την Κυριακή 15 Ιουνίου το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου Δωρόθεος Β’ προσφωνήσε το Μακαριότατο και από του άμβωνος, ενώπιον και του εκπροσώπου της κυβερνήσεως, ανάγνωσαν τα συνοδικά έγγραφα και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα περί ανακηρύξεως της Μήλου ως “Ιεράς Νήσου”.

Οι κατακόμβες βρίσκονται κοντά στο χωριό της Τρυπητής, σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ήταν ο πρώτος τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών και το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Είναι τρεις και, μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο, αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού σημερινού μήκους 185 μέτρων. Είχαν εισόδους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο μία, αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των “Πρεσβυτέρων”, από όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.

Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι μοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον ελλαδικό χώρο και από τα πιο γνωστά και αξιόλογα χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων. Στο εσωτερικό των κατακομβών, δεξιά και αριστερά επάνω στους τοίχους, υπάρχουν τα “αρκοσόλια” (σκαμμένες αψίδες) όπου μέσα σ’αυτά, καθώς και στο πάτωμα, ανοίγονταν οι τάφοι. Σε κάθε τάφο υπήρχε λυχνάρι, ενώ σήμερα έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρικοί λαμπτήρες που φωτίζουν το χώρο διακριτικά και δημιουργούν την ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων.

Το 2009, η Ιερά Σύνοδος ανακήρυξε τη Μήλο ως ιερό νησί, καθώς οι κατακόμβες αποτελούν το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης. Η Μήλος γίνεται ο τέταρτος ιερός τόπος στην Ελλάδα μετά τα Μετέωρα, την Πάτμο και την Τήνο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024