Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί'Όχι' στη δημιουργία Hot Spot στην Κω από τους φορείς του νησιού
Περιφέρεια

'Όχι' στη δημιουργία Hot Spot στην Κω από τους φορείς του νησιού

Σύμφωνα με τον Δήμο Κω, οι μέχρι τώρα προκρατήσεις για το νησί της Κω, παρουσιάζονται ως εξής: Κεντρική Ευρώπη -42%, Πολωνία -19%, Ελβετία -20%, Ολλανδία -48%, Αγγλία -35%, Σκανδιναβία -40%, Βέλγιο -26% κ.λπ.

Ο Δήμος Κω έστειλε επιστολή προς την αναπλ. υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά (με κοινοποίηση στον δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση, την Ένωση Ξενοδόχων Κω και τα μέλη Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Κω), στην οποία ζητά να μη δημιουργηθεί στο νησί Hot Spot.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται: “Σε συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφίας μας με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2015 και αρ. Πρωτ. 27960, επανέρχομαι εκ νέου, για  να σας να εκφράσω για μια ακόμα φορά την ανησυχία μου, αλλά και την αγωνία ολόκληρης της κωακής κοινωνίας, μετά το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά και ενόψει της προετοιμασίας για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν στην τουριστική περίοδο που μόλις τέλειωσε αλλά και αυτή που επίκειται, είναι άκρως αποκαλυπτικά και απογοητευτικά και δείχνουν την τάση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές για την ερχόμενη τουριστική περίοδο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητική τάση.

Η αποτίμηση της τουριστικής περιόδου που φέτος  ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα, σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι  απογοητευτική. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος απορρόφησαν όλο το πρόβλημα που προέκυψε φέτος με την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια.

Ενδεικτικά, σας παραθέτω τα εξής: η Βρετανία για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, παρουσίασε μείωση -10,16%, η Ολλανδία -35,00%, η Νορβηγία -83,08%, η Τσεχία -28,00%, η Αυστρία -27,44%.

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί. Οι προοπτικές που εμφανίζονται βάσει των προκρατήσεων για την τουριστική περίοδο 2016, είναι δυσοίωνες. Συγκεκριμένα, οι μέχρι τώρα προκρατήσεις για το νησί της Κω, παρουσιάζονται ως εξής: Κεντρική Ευρώπη -42%, Πολωνία -19%, Ελβετία -20%, Ολλανδία -48%, Αγγλία -35%, Σκανδιναβία -40%, Βέλγιο -26% κ.λπ.

Στον αντίποδα, άλλοι τουριστικοί προορισμοί παρουσιάζουν αύξηση, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 100%, όπως για παράδειγμα η Ζάκυνθος, που σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έχει αύξηση +98%, τα Χανιά +41%, το Ηράκλειο +14% και η Κέρκυρα +8%.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Κως, ο τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός, βγαίνει λαβωμένος από το τεράστιο κύμα μεταναστευτικών ροών, αλλά και την ανασφάλεια που υπάρχει σχετικά με τη δημιουργία hot-spot στο νησί μας.

Το προηγούμενο διάστημα, με την αδυναμία της Πολιτείας να  διαχειριστεί και να οριοθετήσει τις μεταναστευτικές ροές που έρχονται ανεξέλεγκτα στα νησιά του Ανατολικού και  Β.Α. Αιγαίου, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καταστάσεις που αμαύρωσαν την εικόνα της Κω στο διεθνές τουριστικό κοινό και αυτό πρέπει να σταματήσει σήμερα”.

Και η εποστολή καταλήγει:

“Κυρία υπουργέ,

Είναι δεδομένο ότι με την οριοθέτηση των Hot Spots δημιουργείται στην Ελλάδα μεταναστευτικός – προσφυγικός δρόμος, όπου θα σηκώσει το κύριο φορτίο ροής προσφύγων – μεταναστών και η Κως, ως κορυφαίος ελληνικός τουριστικός προορισμός, πρέπει να μείνει εκτός αυτής της διαδρομής.  

Είναι απαραίτητο και επιτακτική ανάγκη να εξαλειφθεί από την καθημερινή θεματολογία της Κυβέρνησης η δημιουργία Hot Spot στην Κω!

Η οικονομική ζημιά που προκαλείται στην Εθνική μας οικονομία από μια τέτοια συζήτηση και προοπτική είναι τεράστια, δεδομένου ότι η Κως δέχεται σε ετήσια βάση πέρα του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Είναι αναγκαία η  άμεση και δυναμική παρέμβασή σας  σε όλους τους αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες για την αποφυγή τέτοιας προοπτικής, όπως επίσης και για  να αποκατασταθεί η   φήμη και η  εικόνα της Κω, πριν η ζημιά καταστεί ανεπανόρθωτη, με καταστροφικές συνέπειες τόσο στην τοπική, όσο και στην Εθνική Οικονομία.

Ευελπιστούμε στην άμεση διευθέτηση των ζητημάτων”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024