Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑνοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό για την φορολογία των μισθωμένων σπιτιών
Ξενοδοχία

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό για την φορολογία των μισθωμένων σπιτιών

Επιβάλλεται να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί άμεσα στρατηγική που θα προστατεύει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων "Ο Αριστοτέλης".

Ανοικτή επιστολή έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων “Ο Αριστοτέλης”, στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, που κοινοποιείται στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας καθώς και Τουρισμού, όπως και στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, με θέμα τα τουριστικά καταλύματα και την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται με την συνεχή άνοδο των μισθωμένων σπιτιών και την διαφορά στην φορολογία των τελευταίων με τα πρώτα.

Το κυριότερο μέλημα είναι πως όσοι μισθώνουν νόμιμα σπίτια επιβαρύνονται με φορολογία 15% επί των εισπράξεων, ενώ η επιβάρυνση των νόμιμων εγκεκριμένων από τον ΕΟΤ επιχειρήσεων φθάνει το 75% έως 80%.

Ακολουθεί η επιστολή επακριβώς:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ήθελα να περάσει η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, να καταλαγιάσουν οι θριαμβολογίες για τα ρεκόρ αφίξεων, για να αναφερθώ σε έναν σημαντικότατο κλάδο του τουρισμού, αυτόν των εγκεκριμένων από τον ΕΟΤ ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, που οδηγείται σε διάλυση εξ αιτίας της λαίλαπας των τελευταίων ετών που ακούει στο όνομα καταλύματα οικονομίας του διαμοιρασμού (ΑΙRΒΝΒ κ.λ.π.) αλλά και της επικρατούσας ως προς αυτά ανομίας και ατιμωρησίας.

Μέχρι σήμερα λειτουργούν περίπου 55 χιλιάδες νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις με περίπου 1 εκατομμύριο κλίνες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εκσυγχρονίσθηκαν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχοντας υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες.

Όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν εγκαταστάσεις που πληρούν τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές του ΕΟΤ, παρέχοντας ποιότητα και ασφάλεια διαμονής στον τουρίστα. Οι μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις, που συμβάλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας, προσφέροντας θέσεις εργασίας, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της δυσβάσταχτης φορολογίας, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το επίπεδο του ανταγωνισμού, αλλά και του τεράστιου κόστους ασφάλισης.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμφανίστηκε με τη μορφή χιονοστιβάδας μια νέα κατηγορία καταλυμάτων, τα καταλύματα της οικονομίας του διαμοιρασμού ( ΑΙRΒΝΒ κ.λ.π.), που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα δικά μας, χωρίς κανόνες και προδιαγραφές και σήμερα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς έφθασαν πανελλαδικά τις 70 χιλιάδες. Αυτή, λοιπόν, η οικονομική δραστηριότητα, εφόσον θελήσει ο επιχειρηματίας να ασκείται νόμιμα, επιβαρύνεται μόνο με 15% επί των εισπράξεων, ενώ η επιβάρυνση των νόμιμων εγκεκριμένων από τον ΕΟΤ επιχειρήσεων φθάνει το 75% έως 80%!

Υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες ενοικιάζουν από ιδιοκτήτες διαμερίσματα ή και συγκροτήματα διαμερισμάτων, τα οποία τα υπενοικιάζουν στο εξωτερικό με αγγελίες σε εφημερίδες, παρακάμπτοντας και τις πλατφόρμες ενοικίασης, με αποτέλεσμα το κράτος να μην εισπράττει τίποτα. Με την πορεία που πήρε η ενοικίαση κατοικιών πανελλαδικά, έχουν ανοίξει οι δρόμοι για ανεξέλεγκτους τουρίστες και αμφιβόλου ποιότητας καταλύματα, που θα πλήξουν αυτό που τόσα χρόνια όλοι μαζί πολιτεία, φορείς και επιχειρηματίες κτίσαμε, την Ελλάδα της φιλοξενίας και της ασφάλειας.

Η υποβάθμιση που υφίσταται το τουριστικό προϊόν της χώρας είναι τεράστια. Έρχονται τουρίστες με 15,00 ευρώ ανά διανυκτέρευση (τα οποία ούτε αυτά φορολογούνται) και με τα αυτοκίνητα γεμάτα τρόφιμα από την χώρα τους, πλήττοντας και την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Στη ΔΕΘ ακούσαμε για ένα νέο ρεκόρ αφίξεων το 2018 στον τουρισμό. Μια αύξηση 15%, με τις αφίξεις να φθάνουν τα 32 εκατομμύρια. Κανείς δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την διάθεση να το αμφισβητήσει. Το ερώτημα είναι που πήγαν όλοι αυτοί οι τουρίστες, από την στιγμή που η ΠΟΞ δηλώνει, πως η αύξηση ήταν μηδενική και ο κλάδος των νόμιμων καταλυμάτων καταγράφει μείωση των διανυκτερεύσεων άνω του 15%. Είναι προφανές, πως οι επιπλέον αφίξεις διοχετεύθηκαν στα παράνομα, μη δηλωθέντα και αμφιβόλου ασφάλειας και μηδενικής παροχής υπηρεσιών καταλύματα.

Αλήθεια σκέπτεται κανείς τι θα συμβεί, εάν υπό το βάρος της δυσβάσταχτης φορολογίας, των υπερβολικών και μη ανταποδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, του αθέμιτου ανταγωνισμού και ιδίως της αδικίας που αισθάνονται οι μικροί αυτοί τουριστικοί επιχειρηματίες κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και ενταχθούν και αυτοί στην κατηγορία των καταλυμάτων της οικονομίας του διαμοιρασμού;

Επιβάλλεται να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί άμεσα στρατηγική που θα προστατεύει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Κάνω έκκληση κύριε Πρωθυπουργέ να αντιμετωπίσετε, έστω και με καθυστέρηση, το φαινόμενο των καταλυμάτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, πριν επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο τουριστικό προϊόν της χώρας.”

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

03/02/2023
02/02/2023
01/02/2023
31/01/2023
30/01/2023