Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑντίδραση τουριστικών φορέων της Πελοποννήσου για τουριστική απαξίωση του λιμένα της Πάτρας
Λιμένες

Αντίδραση τουριστικών φορέων της Πελοποννήσου για τουριστική απαξίωση του λιμένα της Πάτρας

Επιστολή 13 τουριστικών φορέων της Πελοποννήσου προς τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, για τη σταδιακή, όπως αναφέρουν, τουριστική απαξίωση του λιμένα της Πάτρας.

Δεκατρείς τουριστικοί φορείς της Πελοποννήσου έστειλα επιστολή προς τον  υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη -με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τονίζοντας ότι για την περίοδο 2014-2018 στο λιμάνι της Πάτρας παρατηρείται πτώση στις αφίξεις επιβατών κατά 13,6%, και στις αφίξεις των λεωφορείων-τουριστικών πούλμαν κατά 19,2%.

Οι φορείς κάνουν λόγο για ανησυχητική μείωση της τουριστικής κίνησης μέσω του λιμανιού των Πατρών και των δυσμενών συνεπειών σε όρους επισκεψιμότητας, αλλά και εσόδων που επιφέρει ένα ανάλογο φαινόμενο στις τουριστικές επιχειρήσεις προορισμών που φιλοξενούν τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαία Επίδαυρο, Μυκήνες, Αρχαία Κόρινθο, Διώρυγα της Κορίνθου, Αρχαία Μαντινεία-Ορχομενό, Μυστρά, Ρωμαϊκό Στάδιο και Ωδείο Πατρών, Δελφούς, Αρχαία Ναύπακτο, Ναό Επικούριου Απόλλωνος, Αρχαία Αιγείρα κ.ά.).

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:

“Προς:
κ. Γιάννη Πλακιωτάκη
Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Κοινοποίηση:
κ. Χάρη Θεοχάρη
Υπουργό Τουρισμού

κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο
Γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων

Θέμα: Σταδιακή τουριστική απαξίωση του λιμένα της Πάτρας

Αξ/με κε Υπουργέ,

Οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος αποτελούν γεωγραφικές ενότητες που παρουσιάζουν υψηλής προστιθέμενης αξίας συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως αρχαιολογικός, προσκυνηματικός, φυσιολατρικός, πολιτιστικός κ.λπ., διασφαλίζοντας την ποικιλία και την πολυμορφία. Επιπλέον κατέχουν
ξεχωριστή θέση στον τουρισμό διακοπών με έμφαση στον ήλιο και την θάλασσα, αλλά και στον τουρισμό δραστηριοτήτων και αισθήσεων.

Οι ανωτέρω γεωγραφικές ενότητες, από ενάρξεως της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας μας, συνδέονται θαλασσίως με την Δυτική Ευρώπη και τροφοδοτούνται τουριστικά μέσω της βασικής πύλης εισόδου το λιμάνι των Πατρών το οποίο, μεταξύ άλλων, αποτελεί ένα σύγχρονο λιμάνι της Μεσογείου με σύγχρονες λιμενικές υποδομές (cruise terminal με χώρους αναμονής επιβατών, υπηρεσία τελωνείου, κατάστημα Duty-Free, εστιατόριο, café και Αtm), ποιοτικά ολοκληρωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ διαθέτει και δυναμικά χαρίσματα για προορισμό κρουαζιέρας και “yachting.

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει, για το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω γεωγραφικές ενότητες, εφόσον σε προ COVID-19 εποχή ακόμα, παρατηρείτο μια σημαντική μείωση της τουριστικής κινητικότητας του λιμένα των Πατρών, κάτι που τεκμηριώνεται άλλωστε και από τα διαθέσιμα δευτερογενή στοιχεία που παρατίθενται κατωτέρω και τα οποία αποτυπώνονται άλλωστε και στα συστήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων, οδηγώντας πολλές τουριστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής σε κατάσταση απόγνωσης, αν ληφθεί υπόψη βέβαια και το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που επήλθε στη συνέχεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία για την περίοδο 2014-2018 στο λιμάνι της Πάτρας παρατηρείται πτώση στις αφίξεις επιβατών κατά 13,6%, και στις αφίξεις των λεωφορείων-τουριστικών πούλμαν κατά 19,2%. (Οργανισμός Λιμένος Πατρών ΑΕ, 2020).

Τα ανωτέρω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανησυχητική μείωση της τουριστικής κίνησης μέσω του λιμανιού των Πατρών και των δυσμενών συνεπειών σε όρους επισκεψιμότητας, αλλά και εσόδων που επιφέρει ένα ανάλογο φαινόμενο στις τουριστικές επιχειρήσεις προορισμών που φιλοξενούν τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαία Επίδαυρο, Μυκήνες, Αρχαία Κόρινθο, Διώρυγα της Κορίνθου, Αρχαία Μαντινεία-Ορχομενό, Μυστρά, Ρωμαϊκό Στάδιο και Ωδείο Πατρών, Δελφούς, Αρχαία Ναύπακτο, Ναό Επικούριου Απόλλωνος, Αρχαία Αιγείρα κ.ά.).

Το πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνεστε, παρουσιάζει μια σημαντική δυναμική, που μας προκαλεί έντονους προβληματισμούς και παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα αυτό μετά μεγάλη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ουσιαστικά, η Πάτρα ανέκαθεν αποτελούσε τη βασική θαλάσσια πύλη εισόδου στη χώρα μας για την Δυτική Ευρώπη και έτσι θα πρέπει να παραμείνει.

Τέλος, θα παρακαλούσαμε να δεχθείτε εκπροσώπους των φορέων μας, ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις”.

Οι φορείς που υπογράφουν την επιστολή είναι οι:

  • Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου
  • Ένωση Ξενοδοχείων Αχαΐας
  • Ένωση Ξενοδόχων Περιφέρειας Πατρών
  • Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας
  • Ένωση Ξενοδόχων Νότιας Κυνουρίας
  • Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας
  • Ένωση Ξενοδοχείων Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων
  • Σύλλογος Ξενοδόχων Πύργου
  • Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας
  • Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας
  • Ένωση Ξενοδοχείων Επαρχίας Άργους
  • Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας
  • Ένωση Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024