Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑποδόθηκαν ο ανελκυστήρας πλαγιάς και οι νέες διαδρομές στην Ακρόπολη
Πολιτισμός

Αποδόθηκαν ο ανελκυστήρας πλαγιάς και οι νέες διαδρομές στην Ακρόπολη

Η χωρητικότητα του ανελκυστήρα είναι 1.300 κιλά ωφέλιμο φορτίο, ήτοι, δύο αμαξίδια με δύο συνοδούς ή ένα φορείο ασθενοφόρου με έναν συνοδό. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση ή κατάβασή του είναι 32 δευτερόλεπτα.

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, αποδόθηκαν σήμερα 3 Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο ανελκυστήρας πλαγιάς και οι νέες διαδρομές στην Ακρόπολη. Το έργο που βελτιώνει καθοριστικά την επισκεψιμότητα των μνημείων στον Ιερό Βράχο, εντάσσεται στο πρόγραμμα αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών στην Ακρόπολη. Έτσι, ο αρχαιολογικός χώρος καθίσταται απολύτως προσβάσιμος για τα ΑμεΑ, αλλά και για όλους τους πολίτες με κινητικά ή άλλα προβλήματα.

Πρόκειται για ανελκυστήρα πλαγιάς μεταβλητής γωνίας, κατασκευή της ιταλικής εταιρείας Maspero Elevatori. Η χωρητικότητά του είναι 1.300 κιλά ωφέλιμο φορτίο, ήτοι, δύο αμαξίδια με δύο συνοδούς ή ένα φορείο ασθενοφόρου με έναν συνοδό. Η επιλογή του τύπου έγινε σύμφωνα με την τοπογραφία της περιοχής και τα γεωτεχνικά στοιχεία, βάσει των οποίων εκπονήθηκαν οι μελέτες κατασκευής του έργου. Έχει πιστοποιηθεί από τη διεθνή εταιρεία TUV, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί σχετικά με τους ανελκυστήρες πλαγιάς. Σημειώνεται ότι ανάλογος ανελκυστήρας δεν υπάρχει σε άλλο μνημείο. Είναι ο μοναδικός παγκοσμίως επειδή  κατασκευαστικά η μεταβλητή γωνία του πλησιάζει την ορθή, ενώ η περιμετρική γυάλινη επένδυσή του προσφέρει μοναδική πανοραμική θέα.

Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση ή κατάβαση του ανελκυστήρα είναι 32 δευτερόλεπτα. Με το παλιό αναβατόριο, για να φθάσει ο χρήστης από το επίπεδο του δρόμου, έως το μνημείο της Ακρόπολης, έπρεπε να ανέβει στο επίπεδο του σημερινού μηχανοστασίου από εξωτερική κλίμακα, κάνοντας χρήση αναβατορίου με κάθισμα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το παλιό αναβατόριο, η τεχνολογία του οποίου ήταν τεχνικά απολύτως ξεπερασμένη ακόμη και ως εργοταξιακή.  Εξέλειπαν τα  ανταλλακτικά και ό,τι χρειαζόταν γινόταν ως ιδιοκατασκευή.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη.

“Είναι πράγματι σήμερα μια σπουδαία μέρα, μια φωτεινή μέρα, μια μέρα που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά έμπρακτα, πως το ελληνικό Δημόσιο, το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με Ιδρύματα τα οποία μοιράζονται τους ίδιους στόχους, το ίδιο όραμα, την ίδια φιλοσοφία και να αποδώσουν στην παγκόσμια κοινωνία, όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, ένα πολύ σημαντικό έργο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Αναπηρία, εγκαινιάζουμε το νέο ανελκυστήρα αλλά και τις διαδρομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα, προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους. Σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, χωρίς τη δυσκολία που συνεπάγεται η κλασική διαδρομή για να ανέβει κανείς στο Βράχο της Ακρόπολης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά μιλάει με έργα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα θέτουμε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό, αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με μεγάλη χαρά θα έχω την ευκαιρία να είμαι ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα και να περιηγηθώ στις διαδρομές οι οποίες  -θέλω να το ξαναπώ- έχουν όχι απλά σχεδιαστεί, αλλά έχουν κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία και φυσικά υπό την επίβλεψη του εμβληματικού καθηγητή του κ. Μανόλη Κορρέ, ο οποίος πιστεύω ότι γνωρίζει και αγαπάει την Ακρόπολη ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε. Το λέω αυτό, διότι με λύπη μου διαπίστωσα τους τελευταίους μήνες να ασκείται φτηνή αντιπολιτευτική κριτική μέχρι και γι’ αυτό το έργο, το οποίο είναι ένα έργο οικουμενικό και υπό κανονικές προϋποθέσεις θα πρέπει να μας ενώνει όλους”.

Στη δήλωσή της η κα Mενδώνη τόνισε: “Είναι ιδιαίτερη μέρα σήμερα, καθώς 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Η Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού της Κυβέρνησής σας, κύριε Πρόεδρε, αποδίδει την Ακρόπολη προσβάσιμη στο σύνολο της κοινωνίας, της κοινωνίας των τριών τρίτων. Η κατασκευή του ανελκυστήρα πλαγιάς, υπό μεταβλητή γωνία, ήταν ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο, με πολλές εκπλήξεις στην κατασκευή του, εξαιτίας των πολλών απρόοπτων, τα οποία συνήθως προκύπτουν όταν έχουμε έναν αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα μνημεία. Είναι γεγονός, ότι πλέον η Ακρόπολη, το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού και της δημοκρατίας, είναι απολύτως προσβάσιμη.

Οι εικόνες, τις οποίες στο παρελθόν είχαμε βιώσει, είναι οριστικά παρελθόν. Με τον ανελκυστήρα και τις διαδρομές, οι συμπολίτες μας, οι συνάνθρωποι μας που έχουν προβλήματα κινητικότητας, αλλά ακόμη και  άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας που έχουν όραμα να έρθουν στην Ακρόπολη, θα μπορούν σήμερα  να την  προσεγγίσουν μέχρι τη Νότια Κλιτύ. Είναι ένα έργο το οποίο έγινε πολύ γρήγορα, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών και των εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ, και  με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου”.

“Δώδεκα μήνες σχεδόν κύριε Πρωθυπουργέ, είχαμε μια πρώτη συνάντηση με την κυρία υπουργό και συζητήσαμε αυτό ακριβώς το έργο. Δώδεκα μήνες μετά και με τέσσερις μήνες lockdown στην Ιταλία, γιατί αυτό μας επηρέασε, το lockdown της Ιταλίας, παραδίδουμε στην Πολιτεία αυτό το δύσκολο και απαιτητικό έργο. Mε απόλυτο σεβασμό στη σημασία που έχει η Ακρόπολη, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες αλλά για όλους”, είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημητρίου. “Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τα μέλη του ΚΑΣ, τον καθηγητή κ. Κορρέ και τους συνεργάτες τους, τον Χρόνη Λιλλή, project manager του έργου από την πλευρά του Ιδρύματος Ωνάση, την εταιρεία Maspero Elevatori, την εταιρεία του κ. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου που κατασκεύασαν αυτόν τον πρωτοποριακό ανελκυστήρα και όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024