Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίAποκατάσταση του Κάστρου της Κορώνης και εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα Μεσσηνίας
Πολιτισμός

Aποκατάσταση του Κάστρου της Κορώνης και εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα Μεσσηνίας

Το σύνολο των μελετών έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί. Το Σεπτέμβριο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.

Έργα αποκατάστασης στο Κάστρο της Κορώνης και εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, ξεκινούν άμεσα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την επίσπευση των διαδικασιών για τα νέα έργα συντόνισε η κα Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των αυτοψιών της στη Μεσσηνία.

Όπως δήλωσε, “το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προστατεύει και αναβαθμίζει το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Πύλου-Νέστορος υλοποιώντας έργα προϋπολογισμού άνω των 5.000.000 με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΕΠ-ΕΣΠΑ 2014-2020. Το δύσκολο και σύνθετο έργο στερέωσης των τειχών και των βραχωδών πρανών του ανατολικού τμήματος του Κάστρου της Κορώνης απαιτεί γνώση και εξειδίκευση. Το σύνολο των μελετών έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί. Το Σεπτέμβριο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα, με μοναδικό πλούτο ευρημάτων, το οποίο προσδίδει νέα αναπτυξιακή και  πολιτιστική δυναμική στην περιοχή σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος και το δίκτυο των θολωτών μυκηναϊκών τάφων, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη της περιοχής. Η Μεσσηνία διαθέτει μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, συγκριτικά πλεονεκτήματα για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας”.

Το σύνθετο έργο της στερέωσης και της αποκατάστασης στο Κάστρο της Κορώνης έχει ήδη απορροφήσει πιστώσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Το προς δημοπράτηση έργο, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά στην αποκατάσταση του ανατολικού τμήματος του Κάστρου, με έργα στερέωσης και αποκατάστασης των βραχωδών πρανών, του τείχους και του προμαχώνα.


Αυτοψία της κας Λίνας Μενδώνη στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους στο Κάστρο Κορώνης.

Το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού κτηριακών υποδομών, εγκαταστάσεων και δικτύων του Μουσείου, και οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό και προσβάσιμο.

Την κα Μενδώνη, συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Βασίλης Καπέλιος, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κα Ευαγγελία Μηλίτση, η αναπλ. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Ευθυμία Χωραφά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Στην κεντρική φωτογραφία, στιγμιότυπο από την αυτοψία της κας Λίνας Μενδώνη στο Κάστρο Κορώνης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/09/2022
27/09/2022
26/09/2022
23/09/2022
22/09/2022
21/09/2022