Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαCretan Taste Awards 2021: Η μεγάλη γιορτή της κρητικής γαστρονομίας
Γαστρονομία

Cretan Taste Awards 2021: Η μεγάλη γιορτή της κρητικής γαστρονομίας

O τίτλος 'Πρωτεύουσα της γαστρονομίας' απονεμήθηκε στον νομό του Ηρακλείου που απέσπασε τον μεγαλύτερο και υψηλότερο αριθμό βραβεύσεων, με 35 βραβεία συνολικά.

O νεοσύστατος θεσμός των Cretan Taste Awards επιβράβευσε τους σημαντικότερους παίκτες της κρητικής γαστρονομίας, τα καλύτερα εστιατόρια, τα καινοτόμα προϊόντα και τις πιο αξιόλογες πρωτοβουλίες που αφορούν τη γεύση. Στόχος της διοργάνωσης είναι να καθιερωθεί η Κρήτη ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός. Oι διακριθέντες γιόρτασαν τη νίκη τους σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε (τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά του COVID-19) τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Atlantis Hotel
στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής κα Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, “τα βραβεία αποτελούν μια καινοτομία σ’ένα χώρο, που εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί, συχνά μοναχικοί ταξιδιώτες, αγωνίζονται να αναδείξουν πτυχές της πλούσιας ελληνικής-κρητικής γαστρονομίας, παραδοσιακής και σύγχρονης. Κι επειδή πάντα η επιβράβευση προσπαθειών και ο ευγενής συναγωνισμός αποτελεί κίνητρο θεμιτό, η καθιέρωση ενός τέτοιου θεσμού, από ένα φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει, αν μάλιστα κρατηθεί σε επίπεδο αξιοκρατικό, αποδίδοντας με δικαιοσύνη ίσο μερίδιο τιμής σε παραγωγούς, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να γίνει λόγος για κρητική διατροφή, σε χώρους εστίασης, οι οποίοι δεν είναι τα κτίρια και τα έπιπλα, αλλά είναι οι μάγειροι και γενικά όσοι μετέχουν στην μεταποίηση της πρώτης ύλης σε εξαίσια γευστικά σύνολα, το προσωπικό που προσφέρει με εγκαρδιότητα το φαγητό και γενικά η ατμόσφαιρα της κρητικής φιλοξενίας. Τέλος σε όλους εκείνους που προβάλλουν με το πνευματικό τους έργο την κρητική γαστρονομία, ερευνητές, διατροφολόγους, δημοσιογράφους”.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. “Μέσα από την τελετή των Cretan Taste Awards αναδεικνύεται η κρητική γαστρονομία. Κρήτη και γαστρονομία, γαστρονομία και Κρήτη είναι λέξεις αλληλένδετες σχεδόν συνυφασμένες μεταξύ τους στο υποσυνείδητο όλων μας. Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την κρητική γαστρονομία; Δεν είναι ένα, είναι πολλά, προϊόντα ΠΟΠ και όχι μόνο, από το κρητικό λάδι και τις ελιές, τη φημισμένη γραβιέρα, το κρασί και την τσικουδιά, ως το απάκι, τη στάκα, αλλά και το χαρούπι και το σταμναγκάθι. Είναι οι ξεχωριστές κρητικές συνταγές, τα καλτσούνια, τα ξεροτήγανα, ο γευστικός ντάκος, το παραδοσιακό γαμοπίλαφο, τα ξεχωριστά σκιουφιχτά. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην αγαπημένη μου Κρήτη, εκπλήσσομαι, ανακαλύπτω ξεχωριστές γεύσεις, βλέπω και νέους πιθανούς ορίζοντες”.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων: “Συγχαίρω το Δήμο Ηρακλείου και την Boussias Communications για την πρωτοβουλία να βραβεύσει τους καλύτερους, και να δοθεί ένα κίνητρο και για άλλες πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να ασχοληθούν με την ποιότητα και τις δράσεις που αναδεικνύουν τα μοναδικά προϊόντα της κρητικής γης, κι όλα αυτά που θα καταστήσουν το Ηράκλειο και την Κρήτη, γαστρονομικό προορισμό”.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Σισαμάκης ανέφερε: “Είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του δήμου, να συνδέσει τον τουρισμό με τη γαστρονομία, με βασικό στόχο να γίνει το Ηράκλειο και ολόκληρη η Κρήτη γαστρονομικός προορισμός. Μια επιλογή που βασίζεται στα 5.000 χρόνια γαστρονομικής κουλτούρας, παράδοσης, πολιτισμού που έχει η Κρήτη συνολικά”.

Παρουσιάστρια της βραδιάς των Cretan Taste Awards 2021 ήταν η food blogger κα Νεκταρία Κοκκινάκη, ενώ οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν το εξαιρετικό μενού του ταλαντούχου σεφ κ. Μανώλη Παπουτσάκη, που ανέδειξε την κρητική παράδοση και τα προϊόντα της Κρήτης, συνοδεία κρητικών κρασιών που επέλεξε ο καταξιωμένος σομμελιέ και κριτής διεθνών διαγωνισμών οίνου, κ. Γιώργος Λούκας. Την ατμόσφαιρα της γνήσιας Κρητικής παράδοσης ενίσχυσε με τη λύρα του ο σπουδαίος μουσικός Ψαρογιώργης.

Οι μεγάλοι νικητές
Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της φετινής διοργάνωσης ήταν τα εστιατόρια “Αυλή” και “Μεράστρι”, το πρωινό του ξενοδοχείου Cretan Malia Park, καθώς και το εστιατόριο “Mouries”. Χρυσό απέσπασε η ταβέρνα “Κρητών γεύσεις” στην Αίγινα, το οινοποιείο Lyrarakis, το Κατάστημα τοπικών προϊόντων “Μπαλαντίνος” και ο κρητικός φούρνος “Daily Bakery”.

Για την εκπαιδευτική δράση της ξεχώρισε η πρωτοβουλία της “Αυλής” με τα μαθήματα μαγειρικής και κρητικής γαστρονομίας και στην ενότητα Best in Food tasting services διακρίθηκε το Ανώσκελη Tasting Tour.

Για την προσπάθειά τους στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων βραβεύτηκε το “Παντοπωλείο Deli Thigaterra”, ενώ το βραβείο Best in Organic Agricultural Farming απέσπασαν τα Κτήματα Αγριμανάκης.

Στην ενότητα των παραγωγών, χρυσό απέσπασε το τυροκομείο Μπαλαντίνος, τα ανθρακούχα νερά της Aloe Vera Hellas ξεχώρισαν στην κατηγορία Best in New Products, ενώ το Καρτεράκι Dictamus διακρίθηκε στην κατηγορία Best in Herbs.

Κριθαροκούλουρα “Βαρδάκης”, το Μείγμα για Σαλάτα της Kabrianis Family, το κρητικό μέλι Melaion με Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και το βιολογικό μέλι Toplou Organic Honey της Savidakis family, πανηγύρισαν επίσης για τη χρυσή διάκρισή τους. Το ελαιόλαδο Minos Extra Virgin Olive Oil της εταιρείας Renieris, η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ του Μπαλαντίνος, τα ζυμαρικά “Μαγγίρι”, η τσικουδιά ΑΝΩ ΚΑΤΩ της Ανώσκελη ΑΕ, η μπύρα Notos Pilsner και το Νερό Σαμαριά της εταιρείας ΕΤΑΝΑΠ ΑΕ καταφεραν να εντυπωσιάσουν τους κριτές.

Το Metaxa Hospitality Group ξεχώρισε για την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών και τη στήριξη της τοπικής παραγωγής και γαστρονομίας, καθώς και για τις Δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης και τις Βιώσιμες Πρακτικές για την μείωση της σπατάλης τροφίμων στο Creta Maris Beach Resort.

Τέλος, η κα Ελισάβετ Κούτα Ανδρεαδάκη κέρδισε το βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με την εταιρεία Butterfly Stories Food Management.

Toν τίτλο Brand of the Year της φετινής διοργάνωσης κέρδισε ο Όμιλος Metaxa Hospitality Group, ο οποίος και απέσπασε συνολικά τρία χρυσά κι ένα αργυρό.

O τίτλος “Πρωτεύουσα της γαστρονομίας” απονεμήθηκε στον νομό του Ηρακλείου που απέσπασε τον μεγαλύτερο και υψηλότερο αριθμό βραβεύσεων, με 35 βραβεία συνολικά.

Τρία ξεχωριστά τιμητικά βραβεία


Τα Cretan Taste Awards δίνουν στην παράδοση και τον γαστρονομικό πολιτισμό, αξίες που σηματοδοτούν τα τιμητικά βραβεία της φετινής διοργάνωσης. Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν (με τη σειρά στη φωτογραφία) στον “Κιρκόρ” από το Ηράκλειο για την παραδοσιακή μπουγάτσα, στον κ. Γιώργο Χατζηπαράσχο από το Ρέθυμνο, έναν από τους τελευταίους αρτοποιούς στην Ελλάδα που φτιάχνει χειροποίητο φύλλο και στην κα Χρυσούλα Τζωρτζάκη, δημιουργό του ντοκιμαντέρ “In the Wine Dark Sea”, που κάνει διάσημο το κρητικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Tα βραβεία διοργανώνονται από τον Δήμο Ηρακλείου και την Boussias και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και του ΣΕΤΕ.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

06/12/2022
05/12/2022
02/12/2022
01/12/2022
30/11/2022