Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΔιεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Συναρπαστικό φινάλε στο 3ο ετάπ με νικητή τον Βέλγο Λένερτ Τόιχελς
Αθλητικός τουρισμός

Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Συναρπαστικό φινάλε στο 3ο ετάπ με νικητή τον Βέλγο Λένερτ Τόιχελς

Νίκη στο τέταρτο ετάπ και κόκκινη φανέλα για τον Νιλς Λάου Μπρόγκε της BhS Bornholm.

Ένα συναρπαστικό τελευταίο σπριντ έξω από το Δημοτικό στάδιο της Καρδίτσας έκρινε τον νικητή του τρίτου ετάπ του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, που ξεκίνησε από τον “ομφαλό της Γης”, τους Δελφούς.

Μεγάλος νικητής ήταν ο Βέλγος Λένερτ Τόιχελς της Tarteletto Isorex, που τερμάτισε μπροστά από τον Εντοάρντο Τζαρντίνι της Drone Hopper-Androni Giocattoli και τον Περικλή Ηλία της Εθνικής Ελλάδας, ο οποίος ξεσήκωσε τους εκατοντάδες κατοίκους της πόλης Καρδίτσας, που κατέκλυσαν τα σημεία εκατέρωθεν των τελευταίων μέτρων του ετάπ των 171,6 χιλιομέτρων.

Ήταν η πρώτη νίκη επαγγελματική νίκη για τον Βέλγο και το πρώτο βάθρο για τον Ιταλό στη δεκαετή επαγγελματική καριέρα του! Για τον Περικλή Ηλία ήταν η τρίτη φορά που βρέθηκε στην τριάδα στον ελληνικό Γύρο.

“Δεν περίμενα ότι θα κερδίσω γιατί δεν ήμουν ο πιο γρήγορος του γκρουπ των 17, αλλά με είχαν ειδοποιήσει από την ομάδα μου ότι η τελευταία στροφή ήταν απότομη και επικίνδυνη. Όταν τους είδα όλους να μπαίνουν με 60 χλμ/ώρα, κατάλαβα ότι κάτι δε θα πήγαινε καλά. Έτσι ήμουν ο πρώτος που ξεκόλλησε και ο πρώτος που δεν έπεσε. Ήταν ένας τεχνικός τερματισμός. Σχεδίαζα να πετύχω κάτι καλό στο πέμπτο ετάπ, αλλά ήρθε στο τρίτο. Θα είναι σημαντικό να μείνω δυνατός στη μεγάλη ανάβαση στην Κατάρα. Η εκκίνηση στους Δελφούς είχε πολύ συναίσθημα. Έχω μελετήσει την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη. Γνωρίζω αρκετά για την Πελοπόννησο και για τους Δελφούς”, είπε ο θριαμβευτής της ημέρας, που τερμάτισε σε 4 ώρες, 11 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.

Δέος, θαυμασμός και συγκίνηση στους Δελφούς

Στους Δελφούς ετοιμάστηκε για την αρχή του ετάπ μια τελετή, με αφή της φλόγας του αγώνα, που συγκίνησε το κοινό. Ο πρωταθλητής Ελλάδας Πολυχρόνης Τζωρτζάκης έδωσε τον Όρκο των αθλητών και παρέλαβε τη δάδα. Το τελετουργικό εκτέλεσε η ομάδα τέχνης και Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ και το μουσικό σχήμα ΣΑΟΣ – SAOS.

Ο Γκέιτ έπεσε, η μπλε φανέλα έμεινε
Την μπλε φανέλα, αυτή του πρωτοπόρου του Γύρου, κράτησε ο Άαρον Γκέιτ της Bolton Equities Blackspoke παρά την πτώση του, μαζί με άλλους δρομείς στα τελευταία μέτρα. Εφόσον το συμβάν έλαβε χώρα εντός των τριών τελευταίων χιλιομέτρων, η πτώση του Γκέιτ δεν επηρέασε το χρόνο και τη θέση του στην τελική κατάταξη.

Το φιλμ του αγώνα
Η πρώτη προσπάθεια για ξεκόλλημα έγινε στα 5 πρώτα χιλιόμετρα της ανάβασης. Ο Αλεσάντρο Μονάκο της Giotti-Victoria Savini Due πήρε το πρώτο σπριντ ανάβασης στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας και τους 6 πόντους, με τον κάτοχο της πορτοκαλί φανέλας Τζέιμς Φουσέ της Bolton Equities Blackspoke να κατακτά τους 4 πόντους της δεύτερης θέσης που του έδωσαν το δικαίωμα να διατηρήσει για τρίτη συνεχόμενη μέρα τη φανέλα.

Με νέο ξεκόλλημα, ο Μάιερς της Terenggany Polygon και ο Ετσεμπερία της Caja Rural μονομάχησαν για το πρώτο σπριντ ευθείας στο Λιανοκλάδι με νικητή τον πρώτο.

Σύντομα, μετά το σπριντ και στο δρόμο για το Τρίλοφο, ένα γκρουπ 17 ποδηλατών έκανε επίθεση και έπιασε τους Μάιερς και Ετσεμπερία. Στα 135 χλμ. η διαφορά τους από το πελοτόν ήταν στο 1:35 και επομένως η μάχη για το δεύτερο γκρουπ ανάβασης στο Τρίλοφο δόθηκε μεταξύ αυτών με νικητή τον Σβέσταντ της Team Coop.

Στο Καλλιφώνι, το δεύτερο σπριντ ευθείας πήρε ο Μαρκ Στιούαρτ της Bolton Equities Blackspoke και μετά απέμειναν 16,5 χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό για ένα τελευταίο σπριντ αρκετά “πονηρό”, λόγω της διαμόρφωσης της διαδρομής.

Με τον κάτοχο της μπλε φανέλας Άαρον Γκέιτ της Bolton Equities Blackspoke να πέφτει στα τελευταία μέτρα μαζί με μια μικρή ομάδα ποδηλάτων (κι ενώ νωρίτερα με τη δεύτερη θέση στο δεύτερο σπριντ ευθείας ξαναπήρε την κόκκινη φανέλα, την οποία όμως εξακολουθεί να φορά ο Μπρόγκε, καθώς ο Νεοζηλανδός είναι κάτοχος και της μπλε), ο δρόμος άνοιξε για αυτόν που είχε τα πιο δυνατά πόδια στην ευθεία. Κι αυτός ήταν ο Βέλγος Λένερτ Τόιχελς της Tarteletto Isorex, που επιτέθηκε δυνατά και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού

Η τρίτη θέση του Περικλή Ηλία ήταν η πρώτη επιτυχία για τα γαλανόλευκα χρώματα στην επιστροφή του Γύρου Ελλάδας ύστερα από δέκα χρόνια. Εμφανώς ικανοποιημένο η Ηλίας δήλωσε: “Στα τελευταία 50 χιλιόμετρα μείναμε ένα μικρό γκρουπ και πηγαίναμε πάρα πολύ δυνατά. Μπήκα από τους τελευταίους στα 300 μέτρα στη στροφή και είχα μια διαίσθηση ότι θα γινόταν μία πτώση. Όντως πέσανε, πέρασα ανάμεσά τους και τερμάτισα 3ος. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί φέραμε ένα καλό αποτέλεσμα και ατομικό και ως ομάδα και δείχνει ότι σε ένα Γύρο τόσο υψηλού επιπέδου μπορούμε να φέρουμε διάκριση”.

Νίκη στο τέταρτο ετάπ και κόκκινη φανέλα για τον Νιλς Λάου Μπρόγκε της BhS Bornholm

Η πόλη της Λάρισας φόρεσε τα “ποδηλατικά” της και υποδέχθηκε άλλον έναν εντυπωσιακό τερματισμό στο τέταρτο, “θεσσαλικό” ετάπ, από την Καρδίτσα μέχρι τη Λάρισα.

Ο Νιλς Λάου Μπρόγκε της BhS Bornholm ήταν ο μεγάλος νικητής στο μαζικό σπριντ μπροστά σε εκατοντάδες ενθουσιώδεις φίλους της ποδηλασίας που συγκεντρώθηκαν για να θαυμάσουν τους ποδηλάτες του Γύρου στο Πάρκο Αλκαζάρ. Ο Δανός κατάφερε να μπει πρώτος με πολλές δυνάμεις και με καλό πλασάρισμα στην τελική ευθεία και να τερματίσει μπροστά από τον Ατίλιο Βιβιάνι της Bingoal Pauwels Sauces και τον Νταβίδ Γκονθάλεθ της Caja Rural, οι οποίοι τον συνόδευσαν στο βάθρο.

Ήταν ένας περιπετειώδης τερματισμός, καθώς με τους πρώτους 10 να έχουν περάσει ή να προσεγγίζουν τη γραμμή του τερματισμού, η επαφή του Λούις Μπέντιξεν της Team Coop με τον Όγκουστ Γένσεν της Human Powered Health προκάλεσε την πτώση του Δανού ποδηλάτη της νορβηγικής ομάδας και αρκετών ακόμα ελάχιστα μέτρα πριν από τον τερματισμό.

Ο Μπέντιξεν, ο Νικηφόρος Αρβανίτου, ο Χαράλαμπος Καστραντάς, ο Μάικ Μπρόνσβαϊκ και ο Μάτις Κάλβερς μεταφέρθηκαν άμεσα σε νοσοκομείο της Λάρισας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Η… προφητεία του Μπρόγκε
Ο Μπρόγκε είχε προαναγγείλει τη νίκη του πριν από την εκκίνηση στην Καρδίτσα, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου και μετά τον αγώνα δικαιολόγησε την αισιοδοξία του:

“Ήμουν αισιόδοξος, αλλά έπρεπε όλα να πάνε καλά. Είπα στους συναθλητές μου ότι το αυτό το ετάπ ήταν η ευκαιρία μου και ήθελε πολύ να το κερδίσω. Αν δεν προσπαθήσεις, δεν κερδίζεις”, είπε χαμογελώντας ο νικητής του ετάπ και κάτοχος της κόκκινης φανέλας και συνέχισε: “Αισθάνομαι υπέροχα. Ήταν ένα ήρεμο ετάπ, το ξεκόλλημα έγινε γρήγορα. Μόλις πιάσαμε την πεδιάδα ανέβηκε ο ρυθμός και στο τέλος έγινε φρενήρης, αλλά βρέθηκα επικεφαλής στην τελευταία στροφή 250 μ. από τον τερματισμό χάρη στην προσπάθεια των συναθλητών μου κι αυτό ήταν το κλειδί της νίκης. Για αύριο θα δούμε, είναι όλοι κουρασμένοι. Θα προσπαθήσω να είμαι προσεκτικός και να διατηρήσω την κόκκινη φανέλα”.

Ο Γκέιτ σταθερά πρώτος στη γενική
Μετά την περιπέτειά του στον τερματισμό της Καρδίτσας, ο κάτοχος της μπλε φανέλας, Άαρον Γκέιτ της Equities Black Spoke κατάφερε να μείνει κοντά στους πρώτους και να διατηρήσει άνετα την πρωτοπορία στη γενική, με διαφορά 1:52 από τον δεύτερο Λένερτ Τόιχελς της Tarteletto-Isorex.

“Για άλλη μια φορά οι συναθλητές μου έκαναν φανταστική δουλειά και έλεγξαν την κούρσα. Ο Τζέιμς (Φουσέ) πήρε τον πόντο στην ανάβαση που ήταν μπόνους για την ομάδα μας. Στο σπριντ δεν θέλαμε να πάρουμε το χθεσινό ρίσκο, γιατί δεν ήταν απαραίτητο, όπως και χθες βέβαια, αλλά όταν έχεις την ευκαιρία να διεκδικήσεις μια νίκη σε ετάπ, δεν την αφήνεις. Αυτό που θέλαμε ήταν να μείνουμε κοντά και να αποφύγουμε αχρείαστες πτώσεις”, δήλωσε ο πρωτοπόρος του Γύρου.

Αλλαγή είχαμε στη λευκή φανέλα με τον Γιον Μπαρεντσέα να την αποσπά από τον Εμίλ Ίβερσεν της BhS Bornholm.

Το φιλμ του αγώνα
Το τέταρτο ετάπ, απόστασης 176,5 χλμ. ξεκίνησε εντυπωσιακά με πολύ κόσμο και θερμή συμπαράσταση προς τους ποδηλάτες από την πρώτη ανάβαση στο Μοσχάτο και στα “πέταλα” της λίμνης Πλαστήρα.

Από την πρώτη ανάβαση στην Τσούκα και μετά άρχισε η κατάβαση με το γκρουπ του ξεκολλήματος και το πελοτόν να πιάνουν πολύ μεγάλες ταχύτητες. Με το “καλημέρα” στον αγώνα ξεκόλλησαν πέντε: οι Στένταμ (MG. K. Vis Colors for Peace), Μόνακο (Giotti-Victoria Savini Due) Μπαρεντσέα (Caja Rural), Ράμπεκ (BhS Bornholm) και Λέμενς (Tarteletto-Isorex). Το γκρουπ αυτό “χτύπησε” όλα τα σπριντ, ανάβασης και ευθείας. Το κατηγορίας 1 σπριντ ανάβασης στην Τσούκα κέρδισε ο Στένταμ και αυτό του Προφήτη Ηλία (κατ. 3) ο Λέμενς. O Τζέιμς Φουσέ (Equities Black Spoke) με τον ένα πόντο που πήρε στην Τσούκα διατήρησε στην κατοχή του την πορτοκαλί φανέλα. O Λέμενς ήταν πιο δυνατός και στα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας στον Παλαμά και στον Τύρναβο.

Στο Πάρκο Αλκαζάρ για το τρίτο σπριντ ευθείας της ημέρας, που σηματοδότησε και την έναρξη του σιρκουΐ στην πόλη της Λάρισας, κι ενώ η διαφορά από το πελοτόν είχε πέσει πια στο 1:40, τη γραμμή του τερματισμού πέρασε πρώτος και πάλι ο Βέλγος της Tarteletto-Isorex λίγο πιο μπροστά από τον Μπαρεντσέα.

Περίπου 20 χλμ. πριν από το φινάλε η διαφορά του προπορευόμενου γκρουπ με το πελοτόν έπεσε στα 50 δευτερόλεπτα.

Στους δρόμους τη Νίκαιας απέκτησαν οπτική επαφή με τη διαφορά να πέφτει στα 20’’, κι αυτό οδήγησε σε νέα επίθεση από την πεντάδα. Το πελοτόν άρχισε να “καταπίνει” τους ποδηλάτες του πρώτου ξεκολλήματος στον περιφερειακό της Λάρισας και απέμειναν ο Ράμπεκ με τον Μόνακο να παλεύουν να κρατηθούν μπροστά. Στα 4,3 χλμ. από τον τερματισμό το πελοτόν ανέλαβε πλέον δράση.

Στο μαζικό σπριντ ο Νιλς Λάου Μπρόγκε της BhS Bornholm αποδείχθηκε πιο δυνατός στα τελευταία μέτρα, πήρε τη νίκη και ανέκτησε την κόκκινη φανέλα, που απλά φορούσε χθες.

Καρδίτσα – Λάρισα
Πόλη Εκκίνησης: Καρδίτσα
Πόλη Τερματισμού: Λάρισα
Απόσταση: 176,5 χλμ.
Υψομετρικά: 1.437μ.
25.1 χλμ.: ΚοΜ 1 – Κατ. 1 / Τσούκα
70.0 χλμ.: 1ο ενδιάμεσο σπριντ / Παλαμάς
122.1 χλμ.: ΚοΜ 2 – Κατ. 3 / Προφήτης Ηλίας
129.6 χλμ.: 2ο ενδιάμεσο σπριντ / Τύρναβος
144.9 χλμ.: 3ο ενδιάμεσο σπριντ / Αλκαζάρ (1ο πέρασμα από γραμμή τερματισμού)

O τερματισμός στην πόλη της Λάρισας ήταν ιδιαίτερα θεαματικός για παριστάμενους και όσους παρακολούθησαν την παγκόσμια Live μετάδοση καθώς οι ποδηλάτες έκαναν δύο περάσματα από τη γραμμή τερματισμού. Το πρώτο πέρασμα ένα ενδιάμεσο σπριντ ευθείας που σηματοδότησε την εκκίνηση του σιρκούί στην πόλη της Λάρισας ως τον τελικό τερματισμό.

Οι ποδηλάτες πέρασαν από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, με πρώτο το Αρχαίο Θέατρο και τερμάτισαν στο άγαλμα του Ιπποκράτη, στο Πάρκο Αλκαζάρ. Εκεί έγιναν πλήθος δραστηριότητες για τους πολίτες της Λάρισας που αγαπούν το ποδήλατο και έχουν αναδείξει τη Λάρισα σε πόλη ποδηλάτου.

Οι παράλληλες δράσεις την ημέρα του αγώνα 30 Απριλίου στο πάρκο Αλκαζάρ

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο Αλκαζάρ από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, από την Cycling Greece και το Δήμο Λαρισαίων.

– 11:00-18:00 Πίστα mini Baby Snake. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
– 11:00-18:00 “HERO” for 17 UN Goals. Πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά 6 – 14+.  Αφιερωμένη στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
– 11:00 – 15:00 MTB Junior Sportive Track για νέους 10+. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο Αλκαζάρ.
– 11:00 -13:00 Εξωσχολικοί αγώνες eliminator 4X. Αγώνας ταχύτητας με αποκλεισμό (ανάλογες αποστάσεις ανά ηλικία) σε σχολικές μονάδες ανά βαθμίδα εκπαίδευσης από Α΄ Δημοτικού έως και Γ΄ Γυμνασίου με τον τελικό ανά βαθμίδα την ημέρα του Γύρου.
– 10:00 -14:00 “Welcome Tour of Hellas”. Διασυλλογικός αγώνας ΜΤΒ Π.Γ.Σ. Λάρισας.
– 12:00-14.00 “Πρώτη φορά ποδηλατώ¨. Για παιδιά 3+ με ποδήλατο ισορροπίας.
– 11:00- 16:00 ¨Ρομποτικό ποδήλατο σε ανάβαση & κατάβαση”. Εκπαιδευτική δράση Eduact.
– 11:00 -18:00 “Πολύχρωμα ποδήλατα¨. Καλλιτεχνική δράση ομαδικής ζωγραφικής.
– 11:00 -18:00 “Ποδηλατικό φιδάκι¨. Επιδαπέδιο παιχνίδι στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
– 11:30 & 13:00 “Πράσινο ποδήλατο…φύτεψε και εσύ”. Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο.
– 12:00 -13:00 “Παρέα & εγώ”. Αισθητικοκινητικό παιχνίδι με Ειδικά σχολεία φορείς & συλλόγους ΑμεΑ.
– 12:00-14:00 ¨Πάρε την σκυτάλη¨. Παιχνίδια σκυταλοδρομίας με Καθηγητές Φυσικής Αγωγής .
– 12:00 & 14:00 ¨Μαθαίνω για τις Πρώτες βοήθειες¨. Παρουσίαση από την Safe in Sports.
– 13:00-14:00 “Δίνω ζωή στο αύριο”. Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο με Ειδικά σχολεία φορείς & συλλόγους ΑμεΑ.
– 13:00 & 14:30 “Ποδηλατώ με ασφάλεια στην Λάρισα”. Εκπαιδευτική παρουσίαση στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
– 13:00-16:00 ¨Εύθυμοι ποδηλάτες¨. Θεατρικό παιχνίδι με κλόουν.
– 13:00 ¨Bike art¨ project Graffiti. Live Graffiti στο πάρκο Αλκαζάρ.
– 14:00 ¨Το ποδήλατο που ονειρεύομαι¨. Έκθεση παιδικής ζωγραφικής & κλήρωση ποδηλάτων.
– 14:00-15:.00 “Έλα στη μεγάλη μας ποδηλατοπαρέα”. Αθλητική δράση στο Στάδιο Αλκαζάρ του Ε.Α.Κ. Λάρισας.
– 11:.00-18:00 “Σαν τον παλιό καλό καιρό”. Πικ νικ area.
– 14:00 “Μπες στο Tempo”. Μουσική δρώμενο με το Σύνολο κρουστών Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας.
– 16:30 Φιλαρμονική Δήμου Λαρισαίων. Μουσική επένδυση τελετής απονομών .
– 11:00 -18:00 ¨Γνωρίζω την Ηλεκτροκίνηση¨ by Kotsovolos. Έκθεση ηλεκτρικών ποδηλάτων.
– 11:00 -18:00 “Πίσω στον Γύρο Ελλάδας”. Ιστορική έκθεση φωτογραφίας.
– 11:00 -18:00 “BIKE EXPO¨. Έκθεση ποδηλατικών προϊόντων.
– 11:00 -18:00 “Γνωρίζω τους Συλλόγους του Δήμου μας”. Περίπτερα Συλλόγων.
– 11:00 -18:00 “Γνωρίζω τους Υποστηρικτές”. Περίπτερα χορηγών.
– 11:00 -18:00 “Beat & Bike”. Music Town by Betsson.
– 18:00 “Clean Beauty”. Παρακολουθώ το πλύσιμο των Υπερποδηλάτων.

Σημειώνεται ότι το TravelDailyNews είναι χορηγός Επικοινωνίας του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας.

Photo Credits: Tommaso Pelagalli & Nasos Triantafylou
Photo Credits: Nassos Triantafyllou

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/01/2023
25/01/2023
24/01/2023
23/01/2023
20/01/2023