Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΞΛ: Να εκπίπτουν από τη φορολογία οι δαπάνες των προσφυγο-σεισμο-πληκτων προορισμών
Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

ΕΞΛ: Να εκπίπτουν από τη φορολογία οι δαπάνες των προσφυγο-σεισμο-πληκτων προορισμών

Με απώτερο στόχο την τόνωση της τουριστικής κίνησης του νησιού, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να εκπίπτουν από την φορολογία οι δαπάνες των προσφυγο-σεισμο-πληκτων προορισμών.

Με επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ζητά να εκπίπτουν απ’ το φορολογητέο εισόδημα των προσφυγο-σεισμο-πληκτων ακριτικών, νησιωτικών, προορισμών οι δαπάνες των φυσικών και νομικών Προσώπων για διακοπές ή και εργασίες (π.χ. ημερίδες, εκθέσεις, σεμινάρια κ.ά.), με απώτερο στόχο την τόνωση της τουριστικής κίνησης του νησιού.

Η επιστολή ακολουθεί ως εξής:

Σχετ.: Τα από 4.7.2017/ΑΠ 1777 και 27.7.2017/ΑΠ 1793 υπομνήματα της ΕΞΕΛ, προς τον κ. πρωθυπουργό και τις αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες.
“Κυρία υπουργέ,

Η περυσινή χρονιά ήταν η χειρότερη  στα τουριστικά χρονικά του νησιού μας (ΑΠ1777/4.7.2017). Η φετινή χρονιά δεν προοιωνίζεται ιδιαίτερα καλή.

Οι στρεβλώσεις και παθογένειες δέσποζαν και προ κρίσης. Με την κρίση πολλαπλασιάστηκαν. Με το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό επιτείνονται. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των 2016/2017 και ο σεισμός των 6,3 ρίχτερ της 12.6.2017 στη νότια Λέσβο και ο,τι ακολούθησε, δοκιμάζουν τις ήδη εξαντλημένες αντοχές μας.

Όσον αφορά στον κλάδο μας στο νησί, η διαμονή (διανυκτέρευση) “ξεζουμίστηκε” και συγχρόνως ολοένα και περισσότερο επιβαρύνεται με φόρους, εισφορές, πρόστιμα, χαράτσια κ.λπ., πλήττοντας την οριακή βιωσιμότητα των καταλυμάτων μας και των περί αυτών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προκαλώντας φτώχεια και ανεργία. Ας μη λησμονούμε ότι, η δραστηριότητά μας είναι εξωστρεφής, συναλλαγματοφόρος, εντάσεως εργασίας κι οι επιχειρήσεις μας οικογενειακές / πολύ μικρές /μικρές, όπως άλλωστε όλα τα μεγέθη κι οι δείκτες μας, συμμετέχοντας στις υποχρεώσεις μας το ίδιο με την “άλλη Ελλάδα”, απολαμβάνοντας όμως, πολύ λιγότερα.

Από την άλλη πλευρά, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις, π.χ. ημερίδες, σεμινάρια, εκθέσεις, συναντήσεις εργασίας ή ανάδειξης υπηρεσιών / προϊόντων / τεχνολογιών, κλεισίματα συμφωνιών κ.ά., π.χ. στις αίθουσες των καταλυμάτων της Λέσβου, φυσικών ή νομικών προσώπων ανεξάρτητα έδρας τους, αναπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό – βγάζοντάς μας κι από την απομόνωση – τις απώλειες εσόδων της διαμονής, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης και πληροτήτων, ενισχύουν την Απασχόληση, αναδεικνύουν τους φυσικούς κι ανθρωπογενείς πόρους και αξίες του νησιού, “απογειώνοντας” τη χαμηλή Αναγνωρισιμότητά μας κι αναστρέφουν την “κακή” μας εικόνα, που μέχρι σήμερα αναίτια, άδικα, ίσως και σκόπιμα, συντηρούν ξένα ΜΜΕ ή και ανταγωνιστικοί προορισμοί.

Επίσης ανάλογη ωφέλεια προκύπτει, όταν εργαζόμενοι / συνεργάτες / εργοδότες επιχειρήσεων, επαγγελματίες, επιστήμονες (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, νομικοί, οικονομολόγοι, καθηγητές) κ.ά. του νησιού μας συμμετέχουν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, εντός ή εκτός Λέσβου / Χώρας, για επιμόρφωση, ενημέρωση κλπ, προάγοντας τις γνώσεις κι εμπειρίες τους.

Όλα τούτα, πέραν των όποιων άλλων θετικών τους επιδράσεων στην Οικονομία και την κοινωνία, συμβάλλουν τα μέγιστα στην ορόοδο, την ανάπτυξη και (θα συμπληρώναμε) στην εθνική κυριαρχία.

Μετά από τα προεκτεθέντα και προκειμένου να τονωθεί η τουριστική κίνηση των προσφυγο-σεισμο-πληκτων νησιών μας, ύστερα από τη δραματική περυσινή χρονιά και την όχι καλή φετινή,

Ζητούμε

Συμπληρωματικά,  με τις προτεινόμενες, στα παραπάνω σχετικά, πρωτοβουλίες και μέτρα (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εργοδοτικές εισφορές, χρεολύσια κ.ά.) προς ανακούφιση / ενίσχυσή μας, οι πάσης φύσεως δαπάνες, είτε αφορούν σε διακοπές είτε σε εργασίες, εκδηλώσεις κλπ, των Φυσικών / Νομικών Προσώπων (ανεξάρτητα έδρας τους) που λαμβάνουν χώρα στους προσφυγόπληκτους και σεισμόπληκτους ακριτικούς, νησιωτικούς προορισμούς, να εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματός τους, ενδεικτικά ως παρακάτω:

  • Αν πρόκειται για δαπάνες διακοπών, να εκπίπτει το σύνολο των δαπανών μετακίνησης, διαμονής, εστίασης
  • Αν πρόκειται για επαγγελματικούς λόγους, – όπως εκδηλώσεις, επιμόρφωση, εκθέσεις, ημερίδες, σεμινάρια κ.λπ. – δίχως τον περιορισμό, αν γίνονται εντός ή εκτός της έδρας της επιχείρησης / επαγγελματία, να εκπίπτει το σύνολο των απαραίτητων / προβλεπόμενων δαπανών, προσαυξημένο κατά περίπτωση π.χ. σε ποσοστό 25 – 100%, ανάλογα της σπουδαιότητας / σημασίας τους.
  • Τέλος, το όποιο δημοσιονομικό κόστος προκληθεί από την εφαρμογή των προτεινόμενων, θα είναι πολύ μικρότερο (υπερκαλυπτόμενο) από την ωφέλεια που θα προκύψει στα έσοδα του Δημοσίου, στην απασχόληση, στην ανάδειξη των πόρων κι αξιών μας, “εκτοξεύοντας” την αναγνωρισιμότητά μας, στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, διεθνούς εμπειρίας, βέλτιστων πρακτικών κ.λπ., που όταν τις χρειαζόμαστε τις ακριβοπληρώνουμε, ακόμα και με τη ζωή μας.

Συγχρόνως θα στηριχθούν οι πολύπαθες τοπικές μας Κοινωνίες (κάτοικοι κι επιχειρήσεις), ενισχύοντας σημαντικά την Κοινωνική Συνοχή και Οικονομική Σύγκλιση.

Κυρία υπουργέ,

Προσβλέποντας στη συναντίληψη και θετική ανταπόκρισή σας, προσδοκούμε τη δρομολόγηση της πρότασής μας, εδώ στα νησιά μας, που τίποτε δεν είναι το ίδιο με την υπόλοιπη Ελλάδα”.

Η Ένωση έχει στείλει επιστολή ακόμη και προς την υφυπουργό Οικονομικών, κα Κατερίνα Παπανάτσιου, με θέμα την καταβολή αποζημιώσεων από την Πολιτεία και την Ε.Ε.
α) προς τα ξενοδοχεία και τους εργαζομένους τους, που αποδεδειγμένα, επλήγησαν από το μεταναστευτικό και
β) προς τους πληγέντες από το σεισμό των 6,3 ρίχτερ της 12ης Ιουνίου 2017 στη νότια Λέσβο, διεκδικώντας κονδύλια και από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024