Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΦροντίδα 380 στρεμμάτων καμένου δάσους στη Ρόδο
Περιβάλλον

Φροντίδα 380 στρεμμάτων καμένου δάσους στη Ρόδο

Ο Παρροδιακός Σύλλογος Αμερικής 'Απόλλων' και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών 'Παιδεία' ανέλαβαν τη φροντίδα 380 στρεμμάτων καμένης δασικής έκτασης στη Ρόδο. Η έκταση αυτή φροντίδας συμπληρώνει την ευρύτερη έκταση που έχουν αντίστοιχα αναλάβει από κοινού η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και 25 μεγάλοι ξενοδόχοι και πράκτορες εισερχόμενου τουρισμού της Ρόδου.

Τη φροντίδα 380 στρεμμάτων καμένης δασικής έκτασης στην περιοχή μεταξύ Λάρδου – Λαέρμων και Απολλώνων ανέλαβαν, για τα επόμενα 10 χρόνια, από κοινού ο Παρροδιακός Σύλλογος Αμερικής “Απόλλων” και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών “Παιδεία”, σε μια προσπάθεια οι ανά τον κόσμο ομογενείς της Ρόδου να βοηθήσουν στο έργο αναγέννησης των καμένων εκτάσεων του νησιού. Η υλοποίηση της όλης δράσης θα γίνει με τη συνδρομή της κοινωνικής επιχείρησης συλλογικής ωφέλειας “Για τη φύση κοιν.σ.επ” και ήδη την περασμένη Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022 ομογενείς και σπουδαστές από το Κονέκτικατ επισκέφθηκαν το χώρο. Όλοι μαζί ενημερώθηκαν για τα είδη της τοπικής χλωρίδας, έγιναν κοινωνοί του μεγέθους της καταστροφής που έχει συντελεστεί στα δάση του νησιού τα τελευταία 40 χρόνια και συμβολικά φύτεψαν τα πρώτα τους δεντράκια.

Η επίσκεψη στο χώρο έγινε με τη συνοδεία του κ. Ηλία Τομάζου, ο οποίος είναι πρόεδρος του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής “Απόλλων”, επικεφαλής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών “Παιδεία” και καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Μαζί του ήταν η γραμματέας του Συλλόγου “Απόλλων” κα Καλλιόπη Ζιάγκα και τα μέλη της διοίκησης κ.κ. Γιάννης Φωτίου, Στέφανος Χρύσαλλος και Γιώργος Μπονιάτης. Στην ίδια δράση συμμετείχαν σπουδάστριες και σπουδαστές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών “Παιδεία”.

“Για εμάς τους απόδημους Ροδίτες είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το αίσθημα του ελληνισμού ριζωμένο στις καρδιές των παιδιών μας. Τώρα έχουμε μπροστά μας πέμπτης γενιάς απογόνους εκείνων των πρώτων Ροδιτών και εν γένει Ελλήνων της διασποράς. Κάποια από αυτά τα παιδιά δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, γι’αυτό και έχουμε ιερό σκοπό να τους δείξουμε τη χώρα των προγόνων τους, να μάθουν για τα άγια χώματα του τόπου μας. Με τον τρόπο αυτό τα σημερινά παιδιά θα γίνουν οι ενήλικες που θα διδάξουν στις επόμενες πέντε γενεές για τον ελληνισμό που κυλά στο αίμα τους. Υιοθετώντας τις καμένες εκτάσεις του τόπου μας, φυτεύοντας δέντρα και βοηθώντας τα δάση να μη ξανακαούν, ουσιαστικά δημιουργούμε πρόσθετους δεσμούς μεταξύ ομογένειας και πατρίδας”, εξήγησε ο κ. Τομάζος προς όλους τους συμμετέχοντες.

Τη φροντίδα των δέντρων που έχουν φυτευτεί, το τακτικό τους πότισμα, την προστασία τους από την ανεξέλεγκτη βόσκηση, τη φωτογράφησή τους και τη γεωσήμανσή τους με GPS ανέλαβε η κοινωνική επιχείρηση για το περιβάλλον “Για τη φύση κοιν.σ.επ”. Η ίδια επιχείρηση θα φροντίσει για την προστασία και της αυτοφυούς βλάστησης στην περιοχή δράσης, έτσι ώστε τα δεντράκια που
φυτρώνουν από μόνα τους να μη γίνονται βορά στα ελεύθερα κατσίκια, πρόβατα και ελάφια της περιοχής. Παράλληλα, θα έχει την ευθύνη να ενημερώνει τη Δασική Υπηρεσία για όλα όσα γίνονται στην περιοχή και να λαμβάνει τις σχετικές άδειες. Το κάθε νέο δεντράκι, είτε φυτεμένο από ανθρώπινο χέρι, είτε φύτρωσε από μόνο του, έχει τη δική του ταυτότητα και ο δασολόγος της επιχείρησης μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει σαφή εικόνα της φυσικής του ανάπτυξης.

Η έκταση φροντίδας από τους ομογενείς του “Απόλλων” και του “Παιδεία” συμπληρώνει την ευρύτερη έκταση που έχουν αντίστοιχα αναλάβει από κοινού η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και 25 μεγάλοι ξενοδόχοι και πράκτορες εισερχόμενου τουρισμού της Ρόδου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024