Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Αμφίπολη θα είναι επισκέψιμη στο τέλος του 2021
Πολιτισμός

Η Αμφίπολη θα είναι επισκέψιμη στο τέλος του 2021

Α. Τζιτζικώστας από την Αμφίπολη: 'Μέσα στα επόμενα το πολύ δυο χρόνια, το παγκόσμιας εμβέλειας μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά θα ανοίξει τις πύλες του για τον κόσμο'.

Τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη Σερρών επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να ενημερωθεί και να επιθεωρήσει την πορεία των έργων που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού, με ευρωπαϊκούς πόρους που διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του και αφού ενημερώθηκε για το ακριβές χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη των εργασιών, από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: “Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι εργασίες στον Τύμβο Καστά είχαν σταματήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και το ίδιο το μνημείο. Μετά την πίεση που ασκήσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αφού είχαμε εξασφαλίσει τους απαιτούμενους ευρωπαϊκούς πόρους 1,5 εκατ. ευρώ, για να ολοκληρωθεί η μεγάλη παρέμβαση στο χώρο, άρχισαν επιτέλους εκ νέου οι εργασίες. Σήμερα οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού βρίσκονται εδώ. Οι εργασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και μέσα στα επόμενα το πολύ δυο χρόνια, το παγκόσμιας εμβέλειας μακεδονικό αυτό μνημείο θα ανοίξει τις πύλες του για τον κόσμο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν άλλωστε η πρώτη που πίστεψε σε αυτή την ανασκαφή, όταν το 2012 η επικεφαλής αρχαιολόγος του Τύμβου Καστά εκείνη την εποχή, Κατερίνα Περιστέρη, προσπαθούσε να πείσει όλους τους αρμόδιους φορείς για την αναγκαιότητα έναρξης της ανασκαφής. Τότε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκταμίευσε τα πρώτα χρήματα, για να ξεκινήσει η ανασκαφή. Όταν μετά από λίγο καιρό άρχισε να αποκαλύπτεται ο περιβάλλων χώρος και φάνηκαν τα πρώτα δείγματα από το μνημείο, όλοι αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητά του. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά, τα οφέλη για τον τόπο μας θα είναι πολύ σημαντικά. Εκτός από το ότι σ’αυτό το μνημείο αναδεικνύεται η ιστορική αλήθεια για την ελληνικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και των Σερρών. Δεσμεύομαι για ακόμη μια φορά πως όσο είναι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας οι εργασίες δεν πρόκειται να σταματήσουν ξανά και ότι το μνημείο αυτό θα γίνει σύντομα επισκέψιμο”.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κα Δήμητρα Μαλαμίδου, που ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για την πορεία των εργασιών, επισήμανε: “Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος μελετών που έχουν καλυφθεί και ετοιμαστεί τα τελευταία χρόνια. Ήδη έχουμε μπει σε φάση υλοποίησης. Έχουν ωριμάσει συνθήκες για να υλοποιήσουμε το έργο και ήδη οι εργασίες έχουν αρχίσει. Η πορεία των εργασιών θα είναι προοδευτική. Έχουμε το αμέριστο ενδιαφέρον και την βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ίδιου του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, οπότε δε μας ανησυχεί καθόλου η υλοποίηση του έργου. Στόχος της τοπικής Εφορείας είναι να αποδοθεί στο κοινό το μνημείο στο τέλος του 2021. Το χρηματοοικονομικό έχει διασφαλιστεί χάρις στην περιφέρεια και δεν υπάρχει κανένα διαδικαστικό πρόβλημα της ροής. Ο περιφερειάρχης είναι πάντα στο πλευρό μας για οτιδήποτε χρειαστεί”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024