Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ αύξηση του εισιτηρίου του τελεφερίκ στη Σαντορίνη προκαλεί αντιδράσεις
Κρουαζιέρα

Η αύξηση του εισιτηρίου του τελεφερίκ στη Σαντορίνη προκαλεί αντιδράσεις

Αντιδράσεις, αλλά και προβλήματα στον οικονομικό προγραμματισμό των εταιρειών κρουαζιέρας, έχει προκαλέσει η απόφαση του Ιδρύματος 'Λούλας και Ευάγγελου Νομικού' και του Δήμου Θήρας, να προχωρήσουν σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του τελεφερίκ κατά 25% το 2014.

Σε επιστολή του προς τα τουριστικά γραφεία και τις ναυτιλιακές εταιρείες, το Ίδρυμα “Λούλας και Ευάγγελου Νομικού” που έχει δωρίσει και το τελεφερίκ στο Δήμο Θήρας, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αναφέρει ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων, οι οποίες παρέμεναν σταθερές επί επτά χρόνια, παρά το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος και τις αυξήσεις του ΦΠΑ. “Η απόφαση” τονίζει, “κρίθηκε αναγκαία, για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας και συντηρήσεως του τελεφερίκ και των κοινωφελών σκοπών του ιδρύματος”.

Πιο συγκεκριμένα οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
1) ανά άτομο για απλή διαδρομή: από 4 ευρώ θα κοστίζει 5 ευρώ
2) μειωμένο εισιτήριο (παιδιά, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες)από 2 ευρώ θα κοστίζει 2,50 ευρώ
3) για τους μόνιμους κατοίκους Σαντορίνης – Θηρασιάς και τα πληρώματα πλοίων (με κάρτα) το εισιτήριο θα συνεχίσει να κοστίζει 1 ευρώ
4) ομαδικά εισιτήρια από 4 ευρώ ανά άτομο και διαδρομή θα κοστίζει 5 ευρώ
5) Αποσκευές (για κάθε θέση καμπίνας που καταλαμβάνουν) από 2 ευρώ θα κοστίζει 2.50 ευρώ
6) Ξεναγοί, Αρχηγοί γκρουπς, Στρατιώτες, Δημοσιογράφοι, καθώς και Δημοτικοί ή Κοινοτικοί υπάλληλοι και σύμβουλοι Σαντορίνης, Τουριστικοί Πράκτορες, Λιμενοφύλακες, Τελωνειακοί, Αστυνομικοί που απασχολούνται στον Όρμο των Φηρών θα συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν.

Αλλά και το Σωματείο Ημιονηγών Θήρας ανακοίνωσε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 3 ευρώ (8 από 5 ευρώ)  το 2014, λόγω κατασκευής καινούριων εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η Ένωση Εφοπλιστών και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ιδρύματος κ. Αναστάσιο Μελιχούρτη και τον δήμαρχο Θήρας κ. Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, ζητεί συνάντηση για το θέμα και αναφέρει ότι “οποιαδήποτε πολιτική που οδηγεί σε αποφάσεις που έχουν σχέση με τα κρουαζιερόπλοια, από πλευράς τελεφερίκ, θα πρέπει να μην παραγνωρίζει το γεγονός ότι είναι αναγκαία η διαβούλευση με τους χρήστες και θα πρέπει να συνδέεται και με τις προοπτικές της νέας δεύτερης εγκατάστασης, καθώς διαφορετικά θα οδηγήσει αναγκαστικά σε άλλες λύσεις που θα είναι και εις βάρος της υπάρχουσας μονάδας, ένεκα της κατεύθυνσης των τουριστών στον Αθηνιό, αντί στη Σκάλα Φηρών-Γυαλό”.

Στελέχη της ΕΕΚΦΝ αναφέρουν ότι τα έσοδα από το τελεφερίκ το 2012 ανήλθαν περίπου στα 5,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 ευρώ δόθηκε στον δήμο και 500.000 ευρώ στο σωματείο ημιονηγών Θήρας, βάση συμφωνίας. Τα περισσότερα από τα χρήματα και από τις τρεις πλευρές, χρησιμοποιήθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και για τη συντήρηση του τελεφερίκ και ενός αεροσκάφους που έχει δωρίσει το ίδρυμα, στο νησί, για τη μεταφορά ασθενών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/12/2022
01/12/2022
30/11/2022
29/11/2022
28/11/2022