Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΗ Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017
Κύπρος

Η Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017

Η εναρκτήρια τελετή για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος 2017 θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου παρουσία του κ. Χρήστου Στυλιανίδη, Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι πόλεις Άαρχους και Πάφος φέρουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η επίσημη έναρξη του πολιτιστικού προγράμματος θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στην πόλη Άαρχους.

Ο Επίτροπος Πολιτισμού Tibor Navracsics ανέφερε ότι “ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη συνάντηση κοινοτήτων μέσω του πολιτισμού και τη διαμόρφωση ισχυρών συμπράξεων για το μέλλον σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εύχομαι στις πόλεις Aarhus και Πάφος κάθε επιτυχία για τη χρονιά που έρχεται”.

Και οι δύο πόλεις έχουν καταρτίσει προγράμματα που προβάλλουν αιώνες πολιτισμού, χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές τέχνης για την ανάδειξη των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελείται από τις θεματικές ενότητες “Μύθος και Θρησκεία”, “Ταξιδιώτες του Κόσμου” και “Στάδια του Μέλλοντος”, καθώς και από τη “Σκηνή που Ταξιδεύει”, μια εκτενή πλατφόρμα που διατρέχει και τις τρεις προαναφερθείσες ενότητες. Τα έργα (στα οποία περιλαμβάνονται και πολλές επιπλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις και παρεμβάσεις) προέρχονται από διάφορα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης και προκειμένου να συνδεθούν εννοιολογικά, να προσληφθούν πιο αρμονικά από το κοινό έχουν κατανεμηθεί σε (υπο)κατηγορίες, οι οποίες θέτουν το πλαίσιο και ορίζουν τον φιλοσοφικό και θεματικό ορίζοντα αναφοράς.

Από την ενότητα “Μύθος και Θρησκεία” εμπνέεται και η τελετή έναρξης στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων έναρξης στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2017. Με αφορμή τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, που υπενθυμίζει ότι η Πάφος, καρπός της ερωτικής ένωσής τους, είναι ήδη ένα έργο τέχνης, υπό την έννοια ότι η Γαλάτεια είναι ένα άγαλμα που ζωντάνεψε, τίθεται ο κατ’εξοχήν στόχος του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, αυτός της επανάκαμψης της Παφου ως τόπου δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτισμού. Η εναρκτήρια τελετή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης επανατοποθετεί την Πάφο στον πολιτιστικό χάρτη ως τόπο γόνιμο και δημιουργικό, και το Ανοικτό Εργοστασίο Πολιτισμού ως την κινητήρια δύναμη που δημιουργεί εκείνες τις προυποθέσεις συνάντησης, διαλόγου και ανταλλαγής.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024