Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΙσπανία: Διαθέσιμη η ψηφιακή βίζα – Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση
Digital Nomad Visa

Ισπανία: Διαθέσιμη η ψηφιακή βίζα – Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση

Κριτήρια και προϋποθέσεις υποβολής αίτησης για την ισπανική ψηφιακή visa.

Η πολυαναμένομενη ψηφιακή βίζα της Ισπανίας, η οποία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, είναι πλέον διαθέσιμη. Η εν λόγω βίζα εξ αποστάσεως εργασίας δίνει στους υπηκόους τρίτων χωρών την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στην Ισπανία για 1 έως 5 χρόνια.

Σημειώνεται πως η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε την βίζα, με στόχο να προσελκύσουν επιχειρηματίες, που θα ενισχύσουν την τεχνολογική ανάκαμψη της χώρας. Άλλωστε πολλές ακόμα χώρες έχουν επωφεληθεί από την άνοδο της εξ αποστάσεως εργασίας τα

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για ψηφιακή νομαδική βίζα της Ισπανίας;

Η ψηφιακή νομαδική βίζα της Ισπανίας είναι ανοιχτή σε υπηκόους τρίτων χωρών που εργάζονται εξ αποστάσεως για μη ισπανικές εταιρείες. Μάλιστα οι αιτούντες θα πρέπει να προσέξουν, ώστε πάνω από το 80% του συνολικού τους εισοδήματος, να προέρχεται από μη ισπανικές εταιρείες.

Τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι, όσο και οι remote εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μία μόνο εταιρεία εκτός Ισπανίας είναι επιλέξιμοι για τη βίζα.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να ζουν παράνομα στην Ισπανία τη στιγμή της αίτησής τους και δεν μπορούν να έχουν ζήσει στη χώρα εντός των πέντε ετών πριν από την υποβολή της αίτησης.

Ωστόσο, πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εργαστεί με τους πελάτες ή την εταιρεία τους για περισσότερους από τρεις μήνες, πριν την υποβολή της αίτησης και η εταιρεία στην οποία εργάζονται πρέπει να έχει λειτουργήσει για τουλάχιστον ένα χρόνο. Πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν σύμβαση εργασίας ή, εάν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν απασχοληθεί τακτικά σε εταιρεία εκτός Ισπανίας – και ότι η εργασία τους μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως.

Πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι έχουν τα προσόντα ή την εμπειρία στον τομέα τους. Απαιτείται τουλάχιστον τριετής εργασιακή εμπειρία, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για βεβαίωση πτυχίου.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ψηφιακή νομαδική βίζα της Ισπανίας;

Πέρα από την εκπλήρωση των επαγγελματικών απαιτήσεων που περιγράφονται παραπάνω, όποιος θέλει να επωφεληθεί από το σύστημα της ψηφιακής visas θα πρέπει να αποδείξει ότι κερδίζει αρκετά χρήματα για να είναι αυτάρκης.

Το όριο εισοδήματος ορίζεται στο 200% του μηνιαίου κατώτατου μισθού της χώρας και μπορεί να αποδειχθεί με χρήση τραπεζικών κινήσεων, συμβολαίων και τιμολογίων. Επί του παρόντος, αυτό ανέρχεται σε 2.334 ευρώ το μήνα ή 28.000 ευρώ ετησίως, αλλά είναι πιθανό να αυξηθεί ελαφρά καθώς η χώρα επανεκτιμά τον κατώτατο μισθό της.

Οι ψηφιακές νομαδικές βίζες στην Ισπανία ισχύουν αρχικά για 12 μήνες ή για τη διάρκεια της περιόδου απασχόλησης, εάν είναι μικρότερη από 12 μήνες. Μπορούν να ανανεωθούν για έως και πέντε χρόνια. Ωστόσο για να διατηρήσει κάποιος τη βίζα, δεν μπορεί να λείπει από τη χώρα για περισσότερους από 6 μήνες. Ωστόσο, οι remote εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κάρτα διαμονής, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την ΕΕ ενώ ζουν στην Ισπανία.

Οι στενοί συγγενείς, όπως τα παιδιά και οι σύζυγοι, μπορούν να ενταχθούν στην visa του αιτούντος, με απόδειξη επαρκών κεφαλαίων, δηλαδή το συνολικό οικογενειακό εισόδημα πρέπει να υπερβαίνει το 75% του μηνιαίου κατώτατου μισθού της χώρας (875 €/μήνα), προστιθέμενου +25% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024