Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚωνσταντινούπολη: Ρεκόρ τουριστών για το 2022 – Περίπου 40 εκατ. επισκέπτες στο Μεγάλο Παζάρι
Τουρισμός Τουρκίας

Κωνσταντινούπολη: Ρεκόρ τουριστών για το 2022 – Περίπου 40 εκατ. επισκέπτες στο Μεγάλο Παζάρι

PERSONEL ÇEKİMLERİ

Ο αριθμός των επισκεπτών του Μεγάλου Παζαριού αυξήθηκε περίπου κατά +56%, από 25,5 εκατομμύρια το 2021 σε περίπου 40 εκατομμύρια το 2022.

Η Κωνσταντινούπολη έσπασε κάθε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων το 2022, γεγονός που αποδίδεται -εν μέρει- στην ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της.

Ειδικότερα, το Μεγάλο Παζάρι, δέχτηκε 39.766.801 επισκέπτες το 2022. Φαίνεται πως η νέα αρχιτεκτονική της πόλη, με το λαβυρινθώδες εσωτερικό, που φιλοξενεί χιλιάδες καταστήματα που πωλούν προϊόντα κάθε είδους, από υφάσματα έως αντίκες, αποτελεί προορισμό για αγορές εδώ και αιώνες.

Το Μεγάλο Παζάρι, ένα σκεπαστό σύμπλεγμα που προσομοιάζει σε μια μικρή πόλη, όπου κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι και καταναλωτές, ξεκίνησε να υποδέχεται επισκέπτες στα ανακατασκευασμένα κτίριά του μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αποκατάστασης το περασμένο έτος. Ο αριθμός των επισκεπτών του Μεγάλου Παζαριού αυξήθηκε περίπου κατά +56%, από 25,5 εκατομμύρια το 2021 σε περίπου 40 εκατομμύρια το 2022. Βάσει αυτού του υπολογισμού, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκεπτών στο Μεγάλο Παζάρι το περασμένο έτος ήταν 100.000 άτομα.

Η Κωνσταντινούπολη και οι αγορές της στο πέρασμα της ιστορίας

Οι απαρχές της ιστορίας του Μεγάλου Παζαριού, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των συνοικιών Νούρου Οσμανιγιέ, Μερτσάν και Μπεγιαζίτ στην Κωνσταντινούπολη, χρονολογούνται στα μέσα του 15ου αιώνα. Στο πλαίσιο του συστήματος οικοδόμησης της Οθωμανικής εποχής, με επιρροές σχεδόν σε κάθε πτυχή της κοινωνικο-οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, δημιουργήθηκαν κατασκευές όπως τα παζάρια κοντά σε θρησκευτικούς χώρους και άλλα κέντρα κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, προκειμένου να καλύπτονται δαπάνες συντήρησης και αποκατάστασης.

Η ίδρυση του Μεγάλου Παζαριού, ενός από τα πιο σημαντικά ορόσημα της Κωνσταντινούπολης, έλαβε χώρα το 1461 και τα κτίσματα που περιλαμβάνει οικοδομήθηκαν με εντολή του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα για την ανέγερση του ναού της Αγίας Σοφίας. Το Μεγάλο Παζάρι, που με το πέρασμα του χρόνου αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής, αποτελεί κόμβο της οικονομικής δραστηριότητας, όπου διεξάγεται εμπόριο πολύτιμων λίθων και πολύτιμων μετάλλων από όλον τον κόσμο.

Γνωστό όχι απλώς ως το παλαιότερο αλλά και ως το μεγαλύτερο κέντρο αγορών του κόσμου, το Μεγάλο Παζάρι δέχτηκε πολλές ανακαινίσεις με τη συμβολή διάσημων αρχιτεκτόνων, συμπεριλαμβανομένου του Σαρκίς Μπαλιάν, έπειτα από διάφορες πυρκαγιές και σεισμούς. Στοιχείο ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας αποτελεί το γεγονός ότι το Μεγάλο Παζάρι –Καπαλί Τσαρσί στην τουρκική γλώσσα– έχει εξέχουσα θέση στη λογοτεχνία, στα ταξιδιωτικά ημερολόγια και στην τέχνη, και εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον ως μία από τις πιο πολυσύχναστες ιστορικές αγορές στον κόσμο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024