Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΕταιρίεςΚύπρος, Μάλτα και Ελλάδα ενώνονται κατά των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τουρισμό
Κύπρος

Κύπρος, Μάλτα και Ελλάδα ενώνονται κατά των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τουρισμό

Μέσω του έργου 'Μείωση της κατανάλωσης και διάθεσης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Μάλτα', (SUPMed), τα τουριστικά ιδρύματα μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τα πλαστικά μίας χρήσης με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων (DST).

Τον Ιούλιο του 2020, ξεκίνησε το έργο με τίτλο “Μείωση της κατανάλωσης και διάθεσης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Μάλτα”, γνωστό και ως “SUPMed”.

Το έργο διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023, με συνολικό προϋπολογισμό 1.279.405,00 ευρώ. Οι έξι εταίροι του έργου που συμμετέχουν στο έργο είναι η Aspon Consulting Ltd ως επικεφαλής εταίρος (CY), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (GR), η Anelixis Development Consultants SA (GR), η Cellock Ltd (CY), η AIS Environment (MT) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (CY).

Οι εταίροι του έργου στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού σε αυτές τις τρεις περιοχές, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων.

Μέσω αυτού του έργου, οι εταίροι θα υποστηρίξουν παράκτιες τουριστικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ελλάδα (Κρήτη) μέσω πιλοτικών εφαρμογών για τη μετάβαση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα με αποδοτικό πόρο. Το μοντέλα αυτά θα εντοπίσουν και θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε κάθε τουριστικό κατάλυμα που συμμετέχει, με φιλικότερες προς το περιβάλλον, άμεσα διαθέσιμες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις. Οι πιλοτικές εφαρμογές θα υποστηριχθούν κατά τη σταδιακή κατάργηση και την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης μέσω ενός ειδικού δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων (DST) που θα αναπτυχθεί. Το DST θα παρουσιάσει βιώσιμες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε εναλλακτικής κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών εφαρμογών σε καθεμία από τις τρεις περιοχές, θα αναπτυχθούν οδηγοί βέλτιστης πρακτικής που θα παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιλότων, τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, πώς να μειωθούν τα πλαστικά μίας χρήσης στον τουρισμό και σε άλλους τομείς και ποιες φιλικές προς το περιβάλλον και προσιτές εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες. Αυτοί οι οδηγοί θα διαδοθούν σε ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, τουριστικά ιδρύματα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους στις τρεις περιοχές και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως ένα πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης για την αντικατάσταση των SUP.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 μέσω Zoom.

Το έργο “Μείωση της κατανάλωσης και απόρριψης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα” χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024