Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Στα προ-πανδημίας επίπεδα οι αφίξεις τουριστών – «Βουλιάζει» η Λεμεσός ενόψει των Αποκριών
Κύπρος

Κύπρος: Στα προ-πανδημίας επίπεδα οι αφίξεις τουριστών – «Βουλιάζει» η Λεμεσός ενόψει των Αποκριών

Το 91% των εσόδων του 2019 έφτασαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 στην Κύπρο.

Η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου επανέρχεται δυναμικά στα προ-πανδημίας επίπεδα, ενώ ενόψει των Αποκριών αναμένεται να σπάσει κάθε τουριστικό ρεκόρ στη Λεμεσό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται στα 2.439,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία την Τετάρτη. Τα έσοδα πλησιάζουν το 91% του 2019, που θεωρείται χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, με €.683 εκατ. ευρώ, παρόλο που οι συνολικές αφίξεις το 2022 ήταν μειωμένες κατά 19% σε σχέση με το 2019.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, που τα έσοδα έφτασαν τα 1.513,6 ευρώ, το 2022 είναι αυξημένα κατά 61%.

Για το 2023 τα νούμερα αναμένεται να είναι ακόμα υψηλότερα, καθώς ήδη η χρονιά έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά για τη νησιωτική χώρα. Μάλιστα στη Λεμεσό, ενόψει της μεγάλης καρναβαλίστικης παρέλασης της Κυριακής, η πληρότητα των καταλυμάτων ξεπερνά το 90%, γεγονός που προσφέρει ανάσα αισιοδοξίας στους ξενοόχους.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και των χιονιών, θα καταφύγουν στις ορεινές περιοχές, με πολλά από τα καταλύματα να φτάνουν στο 80% με 90% της πληρότητάς τους, ενώ όπως φαίνεται από τις εβδομαδιαίες κρατήσεις, οι επισκέπτες θα παραμείνουν εκεί μέχρι το Σάββατο, με σκοπό να επισκεφθούν την Κυριακή την πόλη του καρναβαλιού και την Καθαρά Δευτέρα να απολαύσουν το κόψιμο της «μούττης» οικογενειακά στην ύπαιθρο.

Πρώτες στις προτιμήσεις των πολιτών είναι η Κακοπετριά, οι Πλάτρες, ο Αγρός, ο Καλοπαναγιώτης και ο Πεδουλάς, με τις τιμές να είναι ιδιαίτερα χαμηλές, παρά το αυξημένο κόστος που έχουν να αναλάβουν τα ξενοδοχεία λόγω της αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ορεινών θέρετρων, Αντρέας Μαντάλας, «οι τιμές δεν έχουν μετατοπιστεί στην χρέωση των τιμών διαμονής και αρχίζουν από πενήντα ευρώ μέχρι ενενήντα ευρώ τα δύο άτομα με πρόγευμα».

Πάντως, παρά τις αυξημένες κρατήσεις που θα έχουν οι ορεινές περιοχές από την Παρασκευή, την Καθαρά Δευτέρα δεν αναμένεται μεγάλη κινητικότητα στις ορεινές περιοχές, αφού οι περισσότεροι παραθεριστές αναμένεται να αποχωρήσουν το αργότερο μέχρι το πρωί της Κυριακής.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024