Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜικρές ζημιές στην Αθήνα από τον σεισμό των 5 ρίχτερ
Προορισμός

Μικρές ζημιές στην Αθήνα από τον σεισμό των 5 ρίχτερ

Με έκτακτες ειδήσεις μεταδίδουν την είδηση του σεισμού στην Αθήνα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας στην πλειονότητά τους ότι υπήρξε πανικός, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου πολίτες έσπευσαν να εκκενώσουν κτίρια.

Iσχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Αθήνα στις 14:15. Το μέγεθός του προσδιορίστηκε αρχικά στους 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στους 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά. Όπως αναφέρεται, έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Zημιές υπέστη και ο τρούλος της εκκλησίας Κοίμησης Θεοτόκου στο Μοναστηράκι. Σοβάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παράλληλα, κατέρρευσε σχεδόν εντελώς ο παλιός ταινιόδρομος στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά. Η κατασκευή βρίσκεται μακριά από το σημείο που δένουν τα πλοία, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Φθορές έχουν καταγράφει επίσης σε κτίρια, και συγκεκριμένα προσόψεις κτιρίων στον Πειραιά, στην περιφερειακή Αιγάλεω και στο Μοναστηράκι. Καταρρεύσεις τζαμαριών, ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική όπως μεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ακόμη, έγιναν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία 31 Κλήσεις από εγκλωβισμούς σε ασανσέρ και 38 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων που έπεσαν λόγω σεισμού. Ακόμη, μια έγκυος τουρίστρια που βρισκόταν στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών τραυματίστηκε ελαφρά καθώς έπεσε πάνω της σοβάς και ειδοποιήθηκε ΕΚΑΒ για την παραλαβή της.

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.
Προβλήματα υπάρχουν στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους. Τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό 5,1 βαθμών που έπληξε την Αττική γίνονταν περίπου 20.000 κλήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων ανά δευτερόλεπτο, με συνέπεια να υπερφορτωθεί το δίκτυο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να καλούν μόνο επείγουσες κλήσεις και να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών, όπως viber, WhatsApp και τα Social Media.
Καθυστερήσεις στα δρομολόγια των πλοίων
Λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης προς το λιμάνι του Πειραιά, ανακοινώθηκε από το Λιμενικό ότι τα πλοία θα αναχωρούν με μικρές καθυστερήσεις, ώστε να μπορέσουν όσους φεύγουν, να προλάβουν τα πλοία τους.
Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων. Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Έκτακτα δελτία του εξωτερικού για το σεισμό στην Αθήνα
Με έκτακτες ειδήσεις μεταδίδουν την είδηση του σεισμού στην Αθήνα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας στην πλειονότητά τους ότι υπήρξε πανικός, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου πολίτες έσπευσαν να εκκενώσουν κτίρια. “Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την πρωτεύουσα της Ελλάδας, πλήττοντας τις τηλεπικοινωνίες και προκαλώντας διακοπές ρεύματος στην Αθήνα”, μεταδίδει σε έκτακτη είδηση και το βρετανικό BBC.

“Ισχυρός σεισμός έβγαλε τους πολίτες στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας”, μεταδίδει η “Independent” ενώ δίνει και τις πρώτες εικόνες από την πλατεία Συντάγματος, με τους αναστατωμένους πολίτες να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Την είδηση του πανικού μετέδωσε πρώτα το Associated Press, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα. “Σεισμός χτύπησε την Αθήνα” είναι ο τίτλος του ABC News, το οποιο εκτός των άλλων αναφέρει ότι η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πολλές κλήσεις για απεγκλωβισμούς σε ασανσέρ. Τόσο το CBS όσο και πολλά ακόμη ξένα δίκτυα αναφέρουν επίσης ότι ο σεισμός μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά στούντιο, καθώς επίσης ότι ήταν ο ισχυρότερος μετά τον σεισμό του 1999.  

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024