Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέα προσφυγή στο ΣτΕ για την πώληση της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι)
Επενδύσεις

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την πώληση της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι)

Για τρίτη φορά, οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην προσπάθειά τους να την πουλήσουν.

Η βραχονησίδα Πάτροκλος βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο στον Σαρωνικό κόλπο. Η έκτασή της ανέρχεται περίπου στα 2.800 με 3.000 στρέμματα και είναι σε απόσταση 850 μέτρων από την ξηρά. Το νησάκι αγοράστηκε το 1961 από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Γιατράκο από την Αικατερίνη Μπενάκη-Ξύδη και με την πάροδο των ετών περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου.

Το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση, ενώ το 1998 ο Πάτροκλος χαρακτηρίστηκε “αρχαιολογικός χώρος” (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), αλλά και “τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Το 2014 με υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.
|
Τώρα, για τρίτη φορά κατά σειρά, οι ιδιοκτήτες της προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό την πώλησή της. Πιο συγκεκριμένα, με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η από 4/5/2015 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν την βραχονησίδα, που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο, στην εταιρεία Πάτροκλος Κτηματική ΕΠΕ. Η εν λόγω εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον Πάτροκλο, αλλά λόγω των πολλών δεσμεύσεων που έχει η βραχονησίδα δεν μπορεί να αγοραστεί και να μεταβιβαστεί η κυριότητά της.

Το 2014 με υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι η πλήρης αδράνεια και δήμευση της βραχονησίδας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα αποτελεί “υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση” χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωση, εκμετάλλευσης της βραχονησίδας είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την περιουσία. Επίσης, υποστηρίζουν ότι η δήμευση προσκρούει και στις διατάξεις του νόμου 3028/2002, ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση ουσιώδους περιορισμού χρήσης ακινήτου καταβάλλεται πλήρης αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του, κακώς και στον Αστικό Κώδικα. Υπογραμμίζουν ακόμη οι ιδιοκτήτες ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος που να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή του Πάτροκλου, ο οποίος στη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Σε προηγούμενη αίτησή τους οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από το ΣτΕ σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει πλήρη αποζημίωση για την στέρηση της ιδιοκτησίας τους.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα. Παράλληλα, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί να της επιδικαστεί αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά. μΑκόμη, διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού. Η οικογένεια Γιατράκου ζητεί να της επιδικαστεί αποζημίωση η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία σύμφωνα πάντα με τους ιδιοκτήτες, ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

05/12/2022
02/12/2022
01/12/2022
30/11/2022
29/11/2022
28/11/2022