Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΝέα Ταξιδιωτική οδηγία από τη Σουηδία για την Τουρκία
Αποφυγή της Τουρκίας για διακοπές

Νέα Ταξιδιωτική οδηγία από τη Σουηδία για την Τουρκία

Κλειστή παραμένει σήμερα η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Άγκυρα και τα προξενεία της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη, λόγω των ταραξιών που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας, ότι βάζει βέτο στην είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Συνεχείς διαδηλώσεις αναμένονται έξω από την πρεσβεία της Σουηδίας στην Άγκυρα και το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η χώρα. Η πρεσβεία στη Άγκυρα της Σουηδία θα παραμείνει κλειστή, ενώ τα προξενεία θα διεκπεραιώνουν υποθέσεις μετανάστευσης. “Τα Γενικά Προξενεία στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ανοιχτά τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου σε κανονικό ωράριο για μεταναστεύσεις και προξενικές υποθέσεις”, αναφέρει η οδηγία.

Οι Σουηδοί και οι Τούρκοι ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για τα τρέχοντα γεγονότα και να αποφεύγουν μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία έχει εκτεθεί για περιόδους σε τρομοκρατικές επιθέσεις, οι Σουηδοί ταξιδιώτες καλούνται να είναι προσεκτικοί, για παράδειγμα σε δημόσιους χώρους, όπως μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα, δημόσια κτίρια και όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, οι ταξιδιώτες στη Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ενημερωμένοι για την κατάσταση στον τόπο διαμονής τους, μέσω των μέσων ενημέρωσης και να είναι πάντα σε επικοινωνία με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα αλλά και να ακολουθουν τις οδηγίες των τουρκικών αρχών.

Τέλος, οι Σουηδοί που ταξιδεύουν στην Τουρκία ενθαρρύνονται επίσης να εγγραφούν στη σουηδική λίστα. Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται ώστε η πρεσβεία και το γενικό προξενείο, εάν παραστεί ανάγκη σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, να μπορούν να επικοινωνήσουν με Σουηδούς που βρίσκονται στη χώρα. Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι υπάρχουν τακτικές διαδηλώσεις που μπορεί να γίνουν βίαιες. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται διαδηλώσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις.

Κωνσταντινούπολη

Λόγω του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων, συνιστάται στους επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης να προσέχουν ιδιαίτερα τα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής λωρίδας Istiklal Caddesi, και τις γειτονιές κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Ομοίως, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Τουριστικά θέρετρα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου και του Αιγαίου

Η ασφάλεια των επισκεπτών στα τουριστικά θέρετρα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου και του Αιγαίου εξακολουθεί να θεωρείται σχετικά καλή, ακόμη και αν η τρέχουσα κατάσταση απειλής είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Ωστόσο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών σε ολόκληρη την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών θέρετρων.

Ο κίνδυνος έκθεσης σε ληστείες, κλοπές ή άλλα βίαια εγκλήματα είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ ή χαμηλότερο. Ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στη Σουηδία λόγω των υψηλών ταχυτήτων και των μικρών περιθωρίων. Οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι αναβάτες μοτοσυκλετών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Νοτιοανατολική και Ανατολική Τουρκία

Οι μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του PKK στη νοτιοανατολική και ανατολική Τουρκία έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και επί του παρόντος είναι σποραδικές. Γίνονται κυρίως στην ύπαιθρο και στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, όπου οι μάχες μεταξύ των μερών είναι πιο έντονες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η κατάσταση ασφαλείας στη νοτιοανατολική και ανατολική Τουρκία θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Οι Σουηδοί που ταξιδεύουν στη νοτιοανατολική και ανατολική Τουρκία ή βρίσκονται στη συνοριακή περιοχή παρά τη συμβουλή του υπουργείου Εξωτερικών καλούνται να αποφύγουν τα σύνορα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνονται στενά για την κατάσταση της τοπικής ασφάλειας μέσω των μέσων ενημέρωσης και των ταξιδιών της πρεσβείας και του γενικού προξενείου ενημέρωση, αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη και διαδηλώσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Σε αρκετές επαρχίες κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την Αρμενία και τη Γεωργία, καθώς και σε άλλες επαρχίες στη νοτιοανατολική και ανατολική Τουρκία, ορισμένες περιοχές έχουν κηρυχθεί «προσωρινές στρατιωτικές/ειδικές ζώνες ασφαλείας». Στις ζώνες αυτές, η πρόσβαση αμάχων απαγορεύεται ή συνοδεύεται από εκτεταμένους περιορισμούς. Αυτές οι ζώνες μπορούν να επεκταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρακαλούνται οι ταξιδιώτες να ακολουθούν την σήμανση και τις κλήσεις των τοπικών αρχών.

Τρομοκρατία

Η πρεσβεία και το γενικό προξενείο υπενθυμίζουν τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Τουρκία και προτρέπουν τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και τις διαδηλώσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Πιο πρόσφατα, στις 13 Νοεμβρίου, σημειώθηκε έκρηξη στον περίφημο πεζόδρομο Istiklal Caddesi στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώους. Πριν από αυτό, δεν υπήρξαν τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπήρξαν σοβαρές απειλές για επιθέσεις, εκ των οποίων αρκετές έχουν αποτραπεί από τις τουρκικές αρχές.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024