Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΝέες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές από το Δήμο Σκοπέλου
Εναλλακτικός τουρισμός

Νέες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές από το Δήμο Σκοπέλου

Το δίκτυο θα περιλαμβάνει περίπου 100 χλμ. μονοπατιών, μοιρασμένα σε 12-15 βασικές διαδρομές. Ακόμη, σχεδιάζεται και θα υλοποιηθούν από την αρχή, 4 νέες διαδρομές ορεινής ποδηλασίας, ενώ θα γίνει και καταγραφή ποδηλατικών διαδρομών, ειδική φωτογράφιση και απεικόνιση χάρτη σε ειδική μορφή.

Nέα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιάζει ο Δήμος Σκοπέλου, με στόχο την υλοποίηση νέων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, εντός του α’ εξαμήνου του 2021 θα ολοκληρωθεί μελέτη για το έργο σηματοδότησης και βελτίωσης της πρόσβασης, σε περιπατητικές διαδρομές συνολικού μήκους περίπου 100 χλμ. Οι νέες διαδρομές θα διασχίζουν ένα μεγάλο μέρος του νησιού και θα συνδυάζουν, χωριά, μοναστήρια, φυσικές γωνιές, εκκλησάκια,αγροτικά τοπία, δάση, ακτογραμμή προστατευμένης περιοχής του δικτύου NATURA 2000, δημοφιλή μέρη, αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το skiathoslife.gr, ο Δήμος Σκοπέλου έχει προβεί σε ανάθεση στην εταιρεία Terrain Χαρτογραφική ΙΚΕ (Terrain Trails), η οποία διαθέτει πλούσια εμπειρία στην αποτύπωση και ανάδειξη μονοπατιών πεζοπορίας, του προγράμματος της έρευνας και του σχεδιασμού της ανάπτυξης δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Σκοπέλου. Για τη Σκόπελο η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σαρωτική επιτόπια έρευνα και έχει εκδώσει πεζοπορικό χάρτη στην κλίμακα 1:25.000, που αποτυπώνει όλα τα μονοπάτια του νησιού, καθώς και περιγραφές των προτεινόμενων πεζοπορικών διαδρομών. Στα πλαίσια της δράσης ανάπτυξης πεζοπορικού τουρισμού στην Σκόπελο, θα καταγραφούν και μελετηθούν προσεκτικά τα υφιστάμενα μονοπάτια, θα γίνει ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ευρύτερου πεζοπορικού κοινού. Το δίκτυο θα περιλαμβάνει περίπου 100 χλμ. μονοπατιών, μοιρασμένα σε 12-15 βασικές διαδρομές. Οι διαδρομές θα είναι από εύκολες έως μέτριας δυσκολίας με μήκος που θα κυμαίνεται από 3,5 έως 16 χιλιόμετρα, και χρόνο πορείας από 1 έως 5 ώρες. Κάθε διαδρομή θα έχει τη δική της μοναδική ταυτότητα, ώστε να υπάρχει ποικιλία και ενδιαφέρον για τους πεζοπόρους. Επίσης τα πεζοπορικά μονοπάτια θα σημανθούν, έτσι ώστε σε κομβικά σημεία του νησιού θα τοποθετηθούν μεγάλες ενημερωτικές πινακίδες υποδοχής με χάρτη, φωτογραφίες και πληροφορίες για όλα τα μονοπάτια του δικτύου, στις αφετηρίες των μονοπατιών θα προβλέπονται πινακίδες εισαγωγής που θα ενημερώνουν τον πεζοπόρο για τη διαδρομή, με χάρτη, υψομετρικό διάγραμμα και τεχνικά στοιχεία όπως συνολικό μήκος, χρόνος, ανάβαση, βαθμός δυσκολίας. Στις αφετηρίες και σε όλες τις κομβικές διασταυρώσεις θα προβλέπονται ξύλινες πινακίδες με προορισμούς, αποστάσεις, και χρόνο πεζοπορίας. Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν πάσσαλοι με πινακίδια βέλους κατεύθυνσης σε όλες τις διασταυρώσεις, καθώς και πινακίδια επιβεβαίωσης της πορείας ανά τακτά διαστήματα, που θα καθοδηγούν τον πεζοπόρο με ασφάλεια. Επίσης θα τοποθετηθούν πινακίδες σε θέσεις, με NFC tag, προγραμματισμένο με συγκεκριμένο περιεχόμενο (ενημερωτικά κείμενα, φωτογραφίες, χάρτη) που μεταδίδεται στο κινητό τηλέφωνο του πεζοπόρου μόλις έρθει σε επαφή με τον μικροεπεξεργαστή.

Επιπλέον, η Σκόπελος, νησί με έντονο ορεινό ανάγλυφο, αποτελεί ιδανικό προορισμό για την απόλαυση της εμπειρίας της οδήγησης με ποδήλατα βουνού (mountain bike), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση από την αρχή, τεσσάρων νέων διαδρομών ορεινής ποδηλασίας, θα ολοκληρωθεί και δεύτερη μελέτη το επόμενο διάστημα. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε όλες τις ηλικίες χωρίς περιορισμούς, ώστε οικογένειες, παρέες και άτομα με μικρή ή μεγάλη εμπειρία, να μπορούν να απολαύσουν την ορεινή ποδηλασία στο τερέν της Σκοπέλου, που συνδυάζει κάθε βαθμό δυσκολίας. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Σκοπέλου έχει προβεί σε ανάθεση στην εταιρεία Outline Tourism, η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει προορισμούς ορεινής ποδηλασίας (Mountain bike), σε συνεργασία με τοπικές κοινωνίες, φορείς και εταιρείες. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και προβολή του mountain bike ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού και για τον σκοπό αυτό, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναλαμβάνει έργα υποδομών για τουριστικούς προορισμούς και επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ορεινή ποδηλασία. Η Outline Tourism (υπό την ονομασία Velosolutions Greece) είναι αντιπρόσωπος της Velosolutions Ελβετίας, με 10ετη εμπειρία και περισσότερα από 250 project παγκοσμίως.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή διαδρομών ορεινής ποδηλασίας στην Σκόπελο, στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης και ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων. Περιλαμβάνει:

  • συλλογή στοιχείων και καταγραφή περιοχών. Πραγματογνωμοσύνη της υφιστάμενης κατάστασης, που θα περιέχει τον βαθμό δυσκολίας π ρόσβασης και μετακίνησης ,την κλίση των εδαφών, τον περιβάλλοντα χώρο, την μορφολογία και τα χαρακτηριστικά του επιφανειακού εδάφους.
  • επεξεργασία στοιχείων και καταγραφή αποτελεσμάτων για όλες τις υποψήφιες περιοχές, όσον αφορά την καταλληλότητα του εδάφους και τις υψομετρικές διαφορές, για την ανάπτυξη του δικτύου ποδηλατικών μονοπατιών –διαδρομών και τον εντοπισμό βέλτιστων περιοχών για την ανάπτυξη ποδηλατικών διαδρομών ορεινής ποδηλασίας.
  • επεξεργασία στοιχείων του τουριστικού τομέα της Σκοπέλου και προτάσεις στοχευμένης επικοινωνίας του προορισμού. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα, αδυναμίες, ονοματολογία ποδηλατικού προορισμού, προβολή και προώθηση.

Τέλος, η τρίτη δράση περιλαμβάνει την καταγραφή ποδηλατικών διαδρομών, ειδική φωτογράφιση και απεικόνιση χάρτη σε ειδική μορφή. Ο Δήμος Σκοπέλου έχει προβεί σε ανάθεση στην εταιρεία Racesystem, η οποία αναλαμβάνει την καταγραφή και χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και για τη χρήση από τους επισκέπτες μιας περιοχής. Η Racesystem θα προχωρήσει στην καταγραφή όλων των ποδηλατικών διαδρομών, τόσο χωμάτινων όσο και ασφαλτικών, με ταυτόχρονη κατηγοριοποίηση τους ως προς τον βαθμό δυσκολίας. Τα αρχεία των διαδρομών θα συμπληρωθούν από φωτογραφικό υλικό, που θα δίνει μια πρόγευση στον ποδηλάτη επισκέπτη και θα χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για την ανάδειξη του νησιού σε τουριστικό ποδηλατικό προορισμό. Aπό χάρτες σε μορφή GPX, ώστε να μπορεί να κατέβει στο GPS κάθε μορφής αλλά και ως απεικόνιση σε χάρτη. Ταυτόχρονα δημιουργείται Ομάδα στην Δημοφιλή αθλητική Εφαρμογή STRAVA με το όνομα που θα επιλεγεί, ώστε να την ακολουθούν ( μαζί με τις διαδρομές που θα δημιουργηθούν στην συνέχεια) οι επισκέπτες, δημιουργούν Νέες διαδρομές και ο κύκλος μεγαλώνει. Τα αρχεία θα δοθούν και σε εικόνα (jpg) για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε site. Επίσης θα υπάρχει εικαστική και δημιουργική αποτύπωση των διαδρομών και των αντίστοιχων περιγραφών- πληροφοριών τους και ετοιμασία μακέτας και παράδοσή της σε τελικό αρχείο για την ενδεχόμενη αξιοποίηση από τον Δήμο για παραγωγή φυλλαδίου ή χάρτη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024