Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΌλες οι τάσεις για το 2023 – Επιστροφή στην ταξιδιωτική ασφάλεια
Έρευνα

Όλες οι τάσεις για το 2023 – Επιστροφή στην ταξιδιωτική ασφάλεια

Τα δεδομένα της Marriott Bonvoy αποδεικνύουν πως η τουριστική βιομηχανία έχει πάρει μεγάλη στροφή.

Η μετάβαση στην ταξιδιωτική ασφάλεια στην μετά – Covid εποχή γίνεται ολοένα και εμφανέστερη. Αυτό αποδεικνύει και η έρευνα που διεξήγαγε η Marriott Bonvoy για τα Travel Trends 2023, η οποία ανέλυσε τα ταξιδιωτικά σχέδια για το 2023, 14.000 ταξιδιωτών σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, τα στοιχεία για τις κρατήσεις ξενοδοχείων δείχνουν μια σαφή επιστροφή στις προκρατήσεις δωματίων διαμονής για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Οκτώβριο του 2022, οι κρατήσεις ξενοδοχείων από το Ηνωμένο Βασίλειο, 61-180 ημέρες πριν την ημέρα άφηξης, αυξήθηκαν κατά 79% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021. Εν τω μεταξύ, τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 52%.

Οι διακοπές με γνώμονα τη διασκέδαση, που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, θα είναι ο κυρίαρχος τύπος διακοπών για τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 (44%). Μάλιστα από όσους επιλέγουν τις εν λόγω διακοπές, το 59% δηλώνει ότι έχει επικεντρωθεί στην ευημερία του, το 41% ​​λέει ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα από την καθημερινή ζωή και το 37% δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο σπίτι από τις διακοπές νιώθοντας πιο κουρασμένος από ό,τι όταν έφυγε.

Από αυτούς που πηγαίνουν μεγάλης διάρκειας διακοπές, το 36% λέει ότι είναι η πρώτη φορά που το κάνει, με βασικούς λόγους την ανάγκη για εκτεταμένη αλλαγή σκηνικών (50%) και την επιθυμία να ζήσουν σαν ντόπιοι (34%). Τρεις στους δέκα (29%) τόνισαν επίσης ότι η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας τους επιτρέπει να κάνουν διακοπές μεγάλης διάρκειας χωρίς να χρειάζεται να πάρουν μέρος της ετήσιας άδειάς τους.

Στην πραγματικότητα, η υβριδική και η εξ αποστάσεως εργασία είχε σημαντικό αντίκτυπο στα ταξιδιωτικά σχέδια το 2023. Ένας στους δέκα ενήλικες Βρετανούς (10%) σχεδιάζει να κάνει διακοπές με τηλεργασία – όπου θα συνεχίσει να συνδέεται και να εργάζεται ενώ λείπει, επιτρέποντάς τους έτσι να γνωρίσουν ένα νέο μέρος χωρίς να λαμβάνουν ετήσια άδεια – ένα όφελος που τονίζεται κατά 43%.

Το 2023, το 40% των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα στις διακοπές του σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με μόλις το 19% να σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα. Περίπου ένας στους οκτώ (12%) σχεδιάζει να ξεφύγει και να μείνει σε πραγματικά πολυτελή καταλύματα, ενώ τα all-inclusive (17%) και τα διαμερίσματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων (14%) θα είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές.

Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιώτες έχουν υψηλές προσδοκίες όσον αφορά τη διαμονή των διακοπών τους σε θέματα όπως η καθαριότητα (60%), η τοποθεσία (60%) και η ηρεμία και η ησυχία (30%). Πιθανώς επηρεασμένη από την πανδημία, η καθαριότητα είναι πλέον η δεύτερη προτεραιότητα για τη διαμονή, παράλληλα με την τοποθεσία και ξεπερνιέται μόνο από την «τιμή» (71%) που αναμφίβολα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα.

Καθώς το 80% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ταξιδέψει, η πλειονότητα προσπαθεί ξεκάθαρα να περιορίσει τις δαπάνες. Συνολικά το ένα τρίτο (34%) όσων σχεδιάζουν να φύγουν λένε ότι θα κάνουν περισσότερες διακοπές το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ μόλις το 26% των ερωτηθέντων επιλέγει να κάνει λιγότερες διακοπές. Γεγονός που υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία για τη βιομηχανία, μετά την πανδημική κρίση.

Μεταξύ της μειοψηφίας (20%) όσων δεν σχεδίαζαν να φύγουν, η έλλειψη διαθέσιμου εισοδήματος (66%) παράλληλα με την κρίση κόστους ζωής και συγκεκριμένα τον πληθωρισμό (48%) ήταν οι βασικοί λόγοι.

Για να εξασφαλιστεί ότι μπορούν ακόμα να πάνε στους αγαπημένους τους προορισμούς και ξενοδοχεία, ορισμένοι λένε ότι θα μοιράζονται ένα δωμάτιο με άλλα άτομα με τα οποία ταξιδεύουν (15%), ενώ το 20% των γονέων λέει ότι θα μοιραστούν ένα δωμάτιο με τα παιδιά τους αντί να τα πάρουν το δικό τους δωμάτιο. Στην πραγματικότητα, ένας στους δέκα (9%) από όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ετών λένε ότι θα τα αφήσουν στο σπίτι το 2023. Και θα μπορούσε επίσης να είναι άσχημα νέα για τα ενήλικα παιδιά που εξακολουθούν να βασίζονται στους γονείς τους για δωρεάν διακοπές, με το 13% όσων έχουν παιδιά άνω των 18 ετών να λένε ότι δεν θα τα πάρουν φέτος.

Η βιωσιμότητα των ταξιδιών

Η αειφορία είναι πλέον βασικός παράγοντας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά σχέδια των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, με το 63% να λέει ότι οι περιβαλλοντικοί προβληματισμοί έχουν πλέον κάποιο αντίκτυπο στις ρυθμίσεις τους. Τέσσερις στους δέκα (41%) δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των διακοπών τους, ενώ το 22% φτάνει στο σημείο να τονίζει ότι οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις καθορίζουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και θα ξοδεύουν χρήματα μόνο με εταιρείες που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ως αποτέλεσμα, το 40% των Βρετανών παραθεριστών σχεδιάζει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023. Τα ταξίδια μικρών αποστάσεων θα είναι επίσης περιζήτητα, με την Ισπανία την επόμενη πιο δημοφιλή επιλογή (34%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (16%), τη Γαλλία (14%) και Ελλάδα (14%).

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024