Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΟλοκληρώνεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά
Πολιτισμός

Ολοκληρώνεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού η υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων για μελέτες αποκατάστασης της Βίλας Πωλογιώργη, της Βίλας Σβάρτς και την ανάπλαση των ενετικών οχυρώσεων στην Ανατολική Τάφρο της πόλης.

Την υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε στις 17 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Χανίων, ο δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης
για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για μελέτες αποκατάστασης σε τρία μεγάλα έργα στον Δήμο Χανίων: τη Βίλα Πωλογιώργη, τη Βίλα Σβάρτς και την ανάπλαση των ενετικών οχυρώσεων στην Ανατολική Τάφρο της πόλης.

Η υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.- Κ.Α.Μ., έγινε με την παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτη, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιδημάρχου Πολιτισμού και προέδρου της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., κ. Γιάννη Γιαννακάκη, ενώ παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας του Δήμου, κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τάσος Αλόγλου, Μιχάλης Καλογριδάκης και Γιάννης Νικηφοράκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Μανώλης Κοτσιφάκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κα Ελένη Παπαδοπούλου, εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι και συνεργάτες του υπουργείου και της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, με την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020” της Πράξης “Μελέτη Αποκατάστασης και Επανάχρησης της Βίλας Πωλογιώργη”, της Πράξης “Μελέτη Αποκατάστασης και Επανάχρησης της Βίλας Σβάρτς” και της Πράξης “Μελέτη Ανάπλασης Ανατολικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Παλιάς Πόλης Χανίων”, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης τρία μεγάλα έργα για τον Δήμο Χανίων, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 1,8 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο της υπογραφής και της μικρής σύσκεψης που ακολούθησε, η κα Μενδώνη ανέφερε: “Σήμερα είμαστε εδώ για την υπογραφή τριών νέων έργων πολιτισμού, δηλαδή αναπτυξιακών έργων για τα Χανιά. Όπως είχα την ευκαιρία να πω και μέσα στη σύσκεψη, το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης των Χανίων, είναι το σύστημα των οχυρώσεων τους. Το γεγονός ότι με τη μία προγραμματική σύμβαση ξεκινά η μελέτη της Ανατολικής Τάφρου, είναι μία ακόμα ψηφίδα στην ανάδειξη των οχυρώσεων, στις οποίες εδώ και αρκετά χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων έχουν κάνει ένα πολύ μεγάλο έργο”.

Οι δύο άλλες προγραμματικές συμβάσεις αφορούν στις μελέτες αποκατάστασης δύο εξαιρετικά σημαντικών νεότερων μνημείων των Χανίων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, “τα οποία σε συνδυασμό με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, προσδίδουν νέα αναπτυξιακή δυναμική υπεραξία -θα έλεγα, σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης”, υπογράμμισε η κα Μενδώνη. Ευχαρίστησε, μάλιστα, προσωπικά τον δήμαρχο Χανίων, “γιατί τα δυόμιση αυτά χρόνια έχουμε μια άψογη συνεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας ήδη είναι απτά”, όπως είπε.

Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε χαρακτηριστικά: “Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε για ακόμα μία φορά στο Δημαρχείο Χανίων, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, σε μία συνάντηση που έρχεται να επισημοποιήσει την αγαστή συνεργασία και τα πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα που αυτή έχει επιφέρει, για τον Δήμο Χανίων”. Ο κ. Σημανδηράκης σχολίασε για την αποκατάσταση στα τρία σημεία των Χανίων, πως είναι η απόδειξη για την αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και ότι “όλες οι συνεργασίες που έχουν συναφθεί, προχωρούν απρόσκοπτα”, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αποκατάστασης και επανάχρησης των Ενετικών Νεωρίων στο παλιό λιμάνι των Χανίων. “Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την κ. υπουργό, σχετικά με τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Προμαχώνα Mocenigo, στον οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, σε συνεργασία πάντοτε με την Περιφέρεια Κρήτης”. Τέλος, ο δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και τον περιφερειάρχη, για την ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στις προσπάθειες του Δήμου Χανίων. Από μεριάς του, ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε τη σημασία της σημερινής υπογραφής για την πορεία των έργων αποκατάστασης, σημειώνοντας πως “είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με την ολοκλήρωση των μελετών μετά από 18 μήνες, αυτόματα τα έργα αυτά εντάσσονται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, άρα είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους. Μαζί με τα υπόλοιπα έργα και τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουμε κάνει με τον Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κα Μενδώνη για αυτήν τη στήριξη και τη βοήθεια και τον Δήμαρχο, Παναγιώτη Σημανδηράκη”.

Υπενθυμίζεται ότι, οι βίλες Σβάρτς και Πωλογιώργη, ιδιοκτησίας της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ, που για χρόνια παρέμεναν εγκαταλελειμμένες, βρίσκουν για πρώτη φορά τον δρόμο της αποκατάστασης και αξιοποίησής τους, ενώ η ανάπλαση των Ανατολικών Ενετικών Οχυρώσεων των Χανίων, αφορά σε ένα κρίσιμο και πολυαναμενόμενο έργο για την ενίσχυση της περιοχής.

Στη φωτογραφία (από αριστερά οι κ.κ. Λίνα Μενδώνη, Παν. Σημανδηράκης και Στ. Αρναουτάκης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024