Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαράταση για ένα χρόνο στις θεωρήσεις διαβατηρίων Τούρκων επισκεπτών του ανατολικού Αιγαίου
Βίζα

Παράταση για ένα χρόνο στις θεωρήσεις διαβατηρίων Τούρκων επισκεπτών του ανατολικού Αιγαίου

Οι δήμαρχοι πέντε νησιών του Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω) επισκέπτονται τις Βρυξέλλες προσκεκλημένοι του κ. Δ. Αβραμόπουλου, προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις νησιωτικές κοινωνίες και την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησής τους από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Παρατείνεται για ένα χρόνο η χορήγηση θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους επισκέπτες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στα τελωνεία των νησιών, όπως ανακοίνωσε χθες στους δημάρχους των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό και οι οποίοι επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου (Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Λέρου Μιχάλης Κόλιας και Κω Γιώργος Κυρίτσης) επισκέπτονται τις Βρυξέλλες προσκεκλημένοι του κ. Αβραμόπουλου, προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις νησιωτικές κοινωνίες και την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησής τους από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Οι πέντε δήμαρχοι εκτός του κ. Αβραμόπουλου θα συναντηθούν και με άλλους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης.

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους δημάρχους των νησιών που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Φίλοι και συνάδελφοι, οι οποίοι όλο αυτό τον καιρό έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας τις τοπικές κοινωνίες, επιδεικνύοντας ανθρωπιά και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά όχι μόνο στα νησιά, όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη”, αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα νησιά, και βεβαίως να τους διαβεβαιώσουμε για ακόμη μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, των νησιών και των δημάρχων τους.

Επίσης, συζητήσαμε -και συμφωνήσαμε – για το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της εφαρμογής της Ευρωτουρκικής συνεννόησης μέσα από τη γνωστή σε όλους Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι αφίξεις έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, σε σύγκριση με το πώς ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν 10.000 άνθρωποι περνούσαν από την γειτονική Τουρκία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τώρα οι αφίξεις έχουν πέσει περίπου στους 60 ημερησίως, κατάσταση που είναι αντιμετωπίσιμη και διαχειρίσιμη. Στα νησιά πλέον λειτουργούν υπηρεσίες αξιολόγησης όλων των αιτήσεων που υποβάλλονται. Τα hotspots λειτουργούν, οι υπηρεσίες της ΕΕ έχουν αναπτυχθεί, πάντα σε συνεργασία όλα αυτά με τη τοπική αυτοδιοίκηση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον, για το αναπτυξιακό μέλλον των νησιών, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόσο για τον τουρισμό, όσο και για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Θα ήθελα να ανακοινώσω σήμερα, κάτι πολύ σημαντικό για τα νησιά. Την παράταση, για ακόμη ένα χρόνο, της ολιγοήμερης θεώρησης (βίζα) για τους επισκέπτες από τη Τουρκία. Θυμίζω ότι ήμουν τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όταν αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε. Έχει αποδεχθεί ευεργετικό δεδομένης όχι μόνο της πίεσης από της μεταναστευτικές ροές, αλλά και της συνεχιζόμενης – δυστυχώς – οικονομικής κρίσης στη χώρα. Επαναλαμβάνω ότι οι δήμαρχοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης έχουν ανταποκριθεί στην αποστολή τους, εκφράζοντας με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια, πολύ προσπάθεια και κόπο, αυτά τα βαθύτερα αισθήματα της τοπικής κοινωνίας.   

Η Ελλάδα και οι κάτοικοι των νησιών έχουν στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς τις τοπικές κοινωνίες να σταθούν στο πλευρό των δημοτικών αρχών, που αυτήν την στιγμή έχουν επιφορτισθεί με ένα πολύ μεγάλο μέγεθος ευθύνης, και εξ ονόματος  της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την εξαιρετική συνεργασία μας με τους δημάρχους, αλλά και να εξάρω και να επαινέσω τους κατοίκους των νησιών και μέσω αυτών τους εκπροσώπους τους, για την εξαιρετική ανθρώπινη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός φαινομένου πρωτόγνωρου για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κοντά τους, στηρίζοντας το έργο τους. Η συνεργασία που ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με τακτικές επισκέψεις δικές μου, όσο και των συνεργατών μου, στα νησιά, έχοντας πάντα ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τελευταία παρατήρηση, για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος απαιτείται και σε τοπικό επίπεδο, βαθύτερη και ειλικρινέστερη συνεννόηση και συν-αντίληψη, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης, κυρίως δε από τα νησιά τα οποία, μην ξεχνάμε ότι φιλοξενούν απογόνους προσφύγων μιας άλλης εποχής. Τα νησιά αυτά που εκπέμπουν ένα μήνυμα ευρωπαϊκού και ελληνικού, ανθρώπινου πολιτισμού σε όλους”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024