Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τις αποφάσεις αντιμετώπισης του COVID-19
Περιφέρεια

Παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τις αποφάσεις αντιμετώπισης του COVID-19

Για το καλοκαίρι του 2020, οι Ευρωπαίοι επισκέπτες δε θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις, δεδομένων: α) των περιορισμών στις μετακινήσεις β) της πρόθεσης των επισκεπτών να προχωρήσουν ή όχι σε κρατήσεις, ακόμα και στην περίπτωση που αρθούν εγκαίρως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει ήδη στείλει επιστολή προς τους υπουργούς κ.κ. Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ιωάννη Βρούτση, με αντικείμενο μέτρα στήριξης του τουρισμού έναντι των επιπτώσεων από τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού.

Σε αυτήν το επιμελητήριο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “το κλείσιμο των ξενοδοχείων και οι ακυρώσεις πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, έχουν ήδη οδηγήσει σε αμετάκλητες απώλειες εσόδων σε όλους τους τομείς που πλήττονται (ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων, ταξιδιωτικοί πράκτορες, εταιρείες μεταφορών κ.λπ.), φέρνοντας μεγάλο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων σε κατάσταση υψηλού κινδύνου. Η πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες, πολλές εκ των οποίων βιώνουν σε εντονότερο βαθμό απ’ότι η Ελλάδα, τις συνέπειες της πανδημίας.

Συνεπώς για το καλοκαίρι του 2020, οι επισκέπτες αυτοί δε θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις μας, δεδομένων: α) των περιορισμών στις μετακινήσεις για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πόσο θα χρειαστεί να διαρκέσουν β) της πρόθεσης των επισκεπτών να προχωρήσουν ή όχι σε κρατήσεις, ακόμα και στην περίπτωση που αρθούν εγκαίρως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις”.

Έχοντας λάβει κοινοποίηση της πρότασης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για στήριξη του εγχώριου τουρισμού, με επιδότηση δικαιούχων και των ωφελούμενων μελών τους, για την πραγματοποίηση διακοπών σε όλα τα τουριστικά Καταλύματα της επιλογής στους στην Ελλάδα, μέσω χορήγησης ειδικού voucher (επιταγής) διακοπών, η οποία αποτελεί οπωσδήποτε μια λύση στην αντιμετώπιση των κινδύνων με τους οποίους απειλείται ο κλάδος του τουρισμού και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισημάνει τα παρακάτω.

“Δεδομένου του γενικότερου κλίματος που θα επηρεάσει ποικιλοτρόπως τον πληθυσμό στην επιλογή των μετακινήσεών του, θεωρούμε βέβαιο ότι τα νησιά και οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις δε θα είναι η πρώτη επιλογή όσων θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές, αφού εκτός των άλλων, το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, είναι απαγορευτικό για τη μέση ελληνική οικογένεια. Θα δώσουμε ένα παράδειγμα για την τεκμηρίωση του ισχυρισμού μας, με μια τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και αυτοκίνητο, που επιθυμεί να μετακινηθεί από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί των Κυκλάδων, για διακοπές 5 ημερών. Το κόστος εισιτηρίων με επιστροφή, ανέρχεται σε  450 ευρώ, το ελάχιστο κόστος διαμονής, σε 400 ευρώ και το ελάχιστο κόστος διατροφής, σε 600 ευρώ. Χωρίς καμία άλλη δαπάνη, το βασικό κόστος διαμορφώνεται σε 1.450 ευρώ.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Προϋπήρχε της τρέχουσας κρίσης και αποτελεί διαχρονικό αίτημά μας, ότι η νησιωτική Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα και να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, σε σχέση με το κόστος των μετακινήσεων. Ειδικότερα υπό τις παρούσες συνθήκες, προτείνουμε μια ειδική πρόβλεψη για τους νησιωτικούς προορισμούς, με ένταξη των δαπανών μετακίνησης στην επιταγή διακοπών.

Επιπλέον, κατά το σχεδιασμό και εφαρμογή αυτού του μέτρου, εφόσον υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, θα προτείναμε να ληφθεί υπόψη ότι εξίσου με τον κλάδο των καταλυμάτων, έχει πληγεί και ο κλάδος της εστίασης (κρίνοντας σκόπιμο να αναφερθεί ενδεικτικά ότι μόνο στις
Κυκλάδες, ο αριθμός αυτών των μονάδων ανέρχεται σε 3.150 επιχειρήσεις, οι οποίες μαζί με τον ξενοδοχειακό κλάδο, απασχολούν το 22–25% του συνολικά απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού). Πέραν της διαμονής και των μετακινήσεων, οι δαπάνες διατροφής αποτελούν σημαντικό μέρος του κόστους διακοπών για τη μέση ελληνική οικογένεια, έτσι ή ένταξη και αυτών των δαπανών στο voucher διακοπών, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στο μέτρο, διευρύνοντας τη βάση των δυνητικών δικαιούχων.

Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω στοιχεία, θα προτείναμε τις παρακάτω προσθήκες ειδικά για τη θερινή περίοδο του 2020 και εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση:

  • Ένταξη των δαπανών μετακίνησης των δικαιούχων και των προστατευόμενων μελών τους, στο ειδικό voucher (επιταγή) διακοπών, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για όλες τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προς και από τα νησιά.
  • Ένταξη των δαπανών διατροφής των δικαιούχων και των προστατευόμενων μελών τους, στο ειδικό voucher (επιταγή) διακοπών, με το ποσό των 20 ευρώ ανά ημέρα και ανά άτομο

Πιστεύοντας πως η ένταξη ενός συνδυαστικού ‘πακέτου’ με τις τρεις βασικές κατηγορίες δαπανών στο voucher (επιταγή) διακοπών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την πρόταση ώστε σε συνδυασμό με τα μέτρα που αναμένονται, να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του τουρισμού, παρακαλούμε όπως εξετασθεί ή εφαρμογή του, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του κλάδου και να διασφαλισθεί η ικανότητα επαναφοράς του στην κανονικότητα”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024