Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠεριβάλλον: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2012
Αστική μετακίνηση

Περιβάλλον: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2012

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ενθάρρυνε τις πόλεις να δημιουργήσουν ένα πιο ευχάριστο και υγιεινό περιβάλλον για τους πολίτες, με τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την προώθηση βιώσιμων και ανθρωποκίνητων τρόπων μεταφοράς.

Εκατοντάδες ευρωπαϊκές μικρές και μεγάλες πόλεις συμμετέχουν στην 11η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2012. Οι πολίτες καλούνται να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες που προάγουν τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς και περιορίζουν τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων βρίσκεται η δράση “Πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση”, η οποία έχει ως στόχο να βελτιώσει την ενημέρωση του κοινού όσον αφορά στα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών παραγόντων στη διαδικασία σχεδιασμού.

Ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Ευρωπαίος Επίτροπος Janez Potocnik δήλωσε: “Ο σχεδιασμός της βιώσιμης αστικής κινητικότητας αποτελεί ένα μέσον για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ανάπτυξης των μεταφορών, της βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ικανοποίησης του αισθήματος περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο καλύτερος σχεδιασμός μπορεί να συμβάλει στο να βελτιωθεί η κινητικότητα στις πόλεις και η ποιότητα του αέρα, στον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, στη μείωση του θορύβου και στο να γίνει πιο υγιεινό το αστικό περιβάλλον. Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα μεταφορών θα βοηθήσει στην βελτίωση της κινητικότητας, μειώνοντας παράλληλα τη ρύπανση και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!.

Για να κάνουμε ασφαλέστερες και καθαρότερες τις πόλεις μας, πρέπει να βρούμε τον σωστό τρόπο για την ικανοποίηση των καθημερινών μας αναγκών όσον αφορά τις μετακινήσεις. Όλους μας ενοχλούν η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ο θόρυβος και η ρύπανση και γνωρίζουμε τους κινδύνους για τροχαία ατυχήματα, αλλά συχνά οι καλές μας προθέσεις δεν ακολουθούνται από ενέργειες για βιώσιμη κινητικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ενισχύει την καθιέρωση ζωνών για πεζούς, τη δημιουργία υποδομών για ποδήλατα και την βελτίωση των δημόσιων μεταφορών και φέρνει σε επαφή τις τοπικές κοινωνίες. Καλούμε τις πόλεις και τις κωμοπόλεις να συνεργασθούν μαζί μας ώστε να κάνουμε τις σωστές επιλογές για τις δημόσιες μεταφορές, για την κοινή χρήση των δρόμων και για την απρόσκοπτη κινητικότητα για όλους”.

Πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση
Καθώς οι συνέπειες από την κυκλοφορία των μηχανοκίνητων οχημάτων γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές στις αστικές περιοχές, πολλές πόλεις συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται φιλόδοξες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη συμφόρηση, τις υψηλότερες εκπομπές καυσαερίων και τα οδικά ατυχήματα. Η διαθεσιμότητα δημοσίων συγκοινωνιών έχει επίσης κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς, για παράδειγμα, τα άτομα που ζουν σε περιοχές με χαμηλά ενοίκια μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για μεταβούν στην εργασία τους. Η κατάστρωση σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας σε στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία των πόλεων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε τοπικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας προσφέρει την ευκαιρία κατάστρωσης και βελτίωσης των εν λόγω σχεδίων μέσω συσκέψεων και συζητήσεων και με την επίδειξη και δοκιμή νέων λύσεων. Δίνει επίσης την ευκαιρία σε τοπικές αρχές να καθιερώσουν και να εφαρμόσουν μέτρα που ενθαρρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου, την πεζοπορία καθώς και την των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας
Οι πόλεις που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ενθαρρύνονται να θέσουν υποψηφιότητα για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2012. Το βραβείο απονέμεται σε πόλεις που κρίνεται ότι έχουν οργανώσει τις πλέον καινοτόμες εκστρατείες όσον αφορά την ποιότητα των δραστηριοτήτων που συνδέονται με το ετήσιο θέμα και το φάσμα των εφαρμοσθέντων μέτρων. Νικήτρια του βραβείου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2011 αναδείχθηκε η πόλη της Μπολόνια (Ιταλία). Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στην Μπολόνια, λόγω του ότι είχε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο χωρίς αυτοκίνητα αντί για μία μόνο ημέρα. Τα μόνιμα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή περιλάμβαναν την κατασκευή σταθμών φόρτισης συσσωρευτών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα σχέδιο επέκτασης του δικτύου ποδηλατολωρίδων της πόλης σε μήκος 130 χλμ. Επιλαχούσες πόλεις ήταν το Ζάγκρεμπ (Κροατία) και η Λάρνακα (Κύπρος).

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ενθάρρυνε τις πόλεις να δημιουργήσουν ένα πιο ευχάριστο και υγιεινό περιβάλλον για τους πολίτες, με τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την προώθηση βιώσιμων και ανθρωποκίνητων τρόπων μεταφοράς. Από το 2002, που ξεκίνησε η Εβδομάδα Κινητικότητας, ο αριθμός των συμμετοχών αυξάνεται συνεχώς. Το 2011 ο αριθμός των πόλεων που συμμετείχαν σε παγκόσμια κλίμακα ανήλθε σε 2.268.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024