Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΠερού: Ανακαλύφθηκαν 100 νέα γεωγλυφικά στις γραμμές Nazca – Οι ερευνητές απορούν
Αρχαίοι Πολιτισμοί

Περού: Ανακαλύφθηκαν 100 νέα γεωγλυφικά στις γραμμές Nazca – Οι ερευνητές απορούν

Oι ερευνητές εντόπισαν τα γεωγλυφικά σχήματα, μέσω διετούς φωτογράφισης με drone και ερευνών τεχνητής νοημοσύνης (AI), αυξάνοντας τον αριθμό των γνωστών γεωγλυφικών της Νάζκα σε 358.

Οι πολιτισμοί που έζησαν στο Περού άφησαν το αποτύπωμά τους με γεωγλυφικά σχήματα που επιβεβαιώνουν την υπάρξη του αρχαίου πολιτισμού Νάζκα, πριν από 2.000 χρόνια. Και ενώ οι επιστήμονες μελετούν εδώ και 80 χρόνια τα απομηνάρια των πολιτισμών για να καταλάβουν την δομή τους, μόλις πρόσφατα ερευνητές από το πανεπιστήμιο Yamagata της Ιαπωνίας εντόπισαν επιπλέον 168 γεωγλυφικά, στην έρημο του Περού ή αλλιώς την αρχαία πεδιάδα των Νάζκα.

→Περού: Κλείνει το Μάτσου Πίτσου – Εγκλωβίστηκαν πάνω από 400 τουρίστες

Μετά από δύο χρόνια ερευνών πεδίου με αεροφωτογραφίες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Περουβιανοί και Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yamagata έκαναν μία νέα μεγάλη ανακάλυψη. Σημειώνεται πως οι ερευνητές εντόπισαν τα γεωγλυφικά σχήματα, μέσω διετούς φωτογράφισης με drone και ερευνών τεχνητής νοημοσύνης (AI), αυξάνοντας τον αριθμό των γνωστών γεωγλυφικών της Νάζκα σε 358.

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μοτίβων από τραπεζοειδή σχήματα έως απεικονίσεις πτηνών, γατών, φιδιών και ανθρωποειδών μορφών. Αφού ζήτησε άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού του Περού, η ομάδα Yamagata σχεδιάζει να χαρτογραφήσει όλο το μήκος και το πλάτος της περιοχής της ερήμου στην οποία εμφανίζονται οι απεικονίσεις με τη βοήθεια τοπικών αρχαιολόγων.

Ο πολιτισμός Nazca κατασκεύασε αυτά τα αρχαία, εικονογραφικά σκίτσα στο έδαφος αφαιρώντας βράχους. Κρίνοντας από πήλινα αγγεία που βρέθηκαν κοντά στην τοποθεσία, οι αρχαιολόγοι χρονολόγησαν τις γραμμές μεταξύ 100 π.Χ. και 300 μ.Χ. Ενώ ιστορικοί και επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για τον αρχικό σκοπό των σχεδίων, έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες – ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εξυπηρετούσαν αστρονομικό σκοπό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι παρείχαν οπτική ευχαρίστηση στους θεούς που έβλεπαν προς τα κάτω στη Γη.

Ο Jorje Olano, επικεφαλής αρχαιολόγος του ερευνητικού προγράμματος Nazca Lines, δήλωσε ότι οι νέες φιγούρες έχουν μήκος κατά μέσο όρο μεταξύ δύο και έξι μέτρων. Ο σκοπός των γραμμών Νάζκα, οι οποίες μπορούσαν να φανούν μόνο από τον αέρα, παραμένουν ένα μυστήριο.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024