Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΠίτα Αρναίας: μια παραδοσιακή συνταγή της Ανατολικής Χαλκιδικής στα τοπικά ξενοδοχεία
Γαστρονομία

Πίτα Αρναίας: μια παραδοσιακή συνταγή της Ανατολικής Χαλκιδικής στα τοπικά ξενοδοχεία

Η αρνιώτικη πίτα αποτελεί γαστρονομική ταυτότητα ολόκληρου του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ πρόσφατα απέσπασε τον τίτλο 'τοπικό προϊόν' από την Αριστοτελική Σύμπραξη επαγγελματιών του Δήμου και διακρίθηκε με το βραβείο μακροβιότερης επιχείρησης από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Ολοένα και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ανατολική Χαλκιδική αλλά και στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια εντάσσουν στα πρωινά τους την “πίτα Αρναίας”, ένα προϊόν ζύμης και ντόπιων ζαρζαβατικών ή αρνιώτικης φέτας, που προετοιμάζεται και διοχετεύεται από τη  Βιομηχανία Κατεψυγμένης Ζύμης “Σπιτική Νοστιμιά” στην Αρναία.

Η “πίτα Αρναίας” στηρίζει τη φιλοσοφία και το μυστικό της παρασκευής της στη μοναδική συνταγή της οικογένειας Λαλιώτη, η οποία μετρά έναν αιώνα “γαστρονομικής ζωής”: πρόκειται για τεχνική της γιαγιάς Μαρίκας Λαλιώτη, η οποία άνοιγε με εξαιρετική ευκολία φίνο χωριάτικο φύλλο, “μαστορεύοντας” τη ζύμη με τρόπο που να μην την “κουράζει” ή να την “ταλαιπωρεί”. Στη γέμιση πρόσθεσε αρνιώτικη φέτα, ντόπια σπανάκια ή άγρια χόρτα, πράσα από τους λαχανόκηπους της γύρω περιοχής, ενώ τέλειωνε την προετοιμασία απλώνοντας στο επάνω φύλλο σταγόνες  από τους ελαιώνες της Μεγάλης Παναγίας. Αυτή η ανεπιτήδευτη  χρήση των ντόπιων υλικών, οι δεξιότητες και η αγάπη της για το ζυμάρι και τον πλάστη εκτόξευσαν τη φήμη της ως επιδέξιας νοικοκυράς.

Οικογενειακό κληροδότημα η “αρνιώτικη πίτα”, οδήγησε τα παιδιά της – Χρήστο, Νίκο και Άγγελο – να δημιουργήσουν στη βάση της μητρικής αξιοσύνης τη δική τους επιχείρηση παρασκευής ζύμης, όπου πλέον τη σκυτάλη της δημιουργίας παραλαμβάνει η σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Μπορεί σήμερα οι μηχανές να ζυμώνουν, έχοντας αντικαταστήσει εν πολλοίς τα ανθρώπινα χέρια, ώστε να προλάβουν τη ζήτηση“, λέει η διατροφολόγος και υπεύθυνη Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας κα Πηγή Σγουρογιάννη, “η τελική μορφοποίηση της πίτας όμως γίνεται πάντα με το χέρι. Και φυσικά η συνταγή παραμένει σταθερά ή ίδια“. Η αρνιώτικη πίτα αποτελεί γαστρονομική ταυτότητα ολόκληρου του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ πρόσφατα απέσπασε τον τίτλο “τοπικό προϊόν” από την Αριστοτελική Σύμπραξη επαγγελματιών του Δήμου και διακρίθηκε με το βραβείο μακροβιότερης επιχείρησης από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Αυτό σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές και άλλες τοπικές μονάδες εστίασης την προτείνουν σε ένα ευρύ κύκλο πελατών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως αναγνωρισμένο προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής και την προβάλουν μέσα από το δικό της λογότυπο.

Στην Ανατολική Χαλκιδική θα τη βρει κανείς:

  • Στο Alexandros Palace Hotel & Suites
  • Στο Akrathos Beach Hotel
  • Στο Akti Ouranoupoli
  • Στο Eagles Palace Resort
  • Στο Theoxenia

Και σύντομα στα:

  • Mount Athos Resort
  • Avaton Luxury Villas Resort Relais & Chateux και
  • GKEEA

Στόχο της Αριστοτελικής Σύμπραξης αποτελεί:

  • η τοποθέτηση της “αρνιώτικης πίτας” σε όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις ξενοδοχίας και εστίασης,
  • η δημιουργία μενού ή πιάτων, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν εκδοχές της χρήσης της, αλλά και
  • η τοποθέτησή της σε κάρτες μενού αρτοζαχαροπλαστείων και επιχειρήσεων προσφοράς πρωινών εδεσμάτων.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024