Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροσβάσιμο σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα καθίσταται το Κάστρο των Ιωαννίνων
Πολιτισμός

Προσβάσιμο σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα καθίσταται το Κάστρο των Ιωαννίνων

Οι παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο της Βορειοανατολικής Ακρόπολης περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων διαδρομών- με σήμανση και για άτομα με προβλήματα όρασης- την ανακατασκευή καλντεριμιών για ομαλοποίηση των κλίσεών τους, τη συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών και συνδέσεις με τις νέες διαδρομές.

​Καθολικά προσβάσιμο για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα καθίσταται το Κάστρο των Ιωαννίνων, ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα της εποχής του Αλή Πασά. Οι παρεμβάσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπηρετούν τον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών. Με την αναβάθμιση της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και την σύνδεσή της με τη Νοτιανατολική του Ιτς Καλέ, ενοποιείται και αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος και το Κάστρο, ως ενιαίο μνημειακό σύνολο, καθολικά προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, “στην περιοχή του Κάστρου εξελίσσεται ένα σημαντικό πρόγραμμα έργων και μελετών που αλλάζει την εικόνα του Κάστρου και του αστικού ιστού της πόλης. Μέσα από τις συγκεκριμένες επεμβάσεις αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και αναδεικνύεται με τρόπο συνεκτικό και ενιαίο το πολιτιστικό απόθεμα και η πολυπολιτισμική ταυτότητα της περιοχής. Με την προγραμματική σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών, εκπονούνται μελέτες και υλοποιούνται έργα αποκατάστασης στα μνημεία που βρίσκονται στο εσωτερικό της Βορειοανατολικής Ακρόπολης, στο Τζαμί Ασλάν Πασά, στον Μεντρεσέ, στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη και στα Οθωμανικά Λουτρά. Στόχος είναι η αναβάθμιση του συνόλου της Βορειοανατολικής Ακρόπολης, ώστε να συνδεθεί και να αναδειχθεί ισότιμα με την Νοτιοανατολική Ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Σε αυτόν τον ευρύτερο σχεδιασμό η βελτίωση της προσβασιμότητας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση και λειτουργική ένταξη του Κάστρου στον αστικό ιστό της πόλης. Η ενοποίηση των δύο φρουρίων και η δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού και πολιτιστικού χώρου αποτελεί αντικείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης που εκπονεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών για την ανάδειξη και βιώσιμη αξιοποίηση του Κάστρου των Ιωαννίνων ως εμβληματικό μνημειακό σύνολο”.

Αντικείμενο της μελέτης στη Βορειοανατολική Ακρόπολη είναι η σύνδεση των προσβάσεων οι οποίες κατασκευάζονται στο πλαίσιο του έργου διαμόρφωσης της πλατείας Γλυκήδων και οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή στο Κάστρο Ιωαννίνων, που υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Αναδιαμορφώνεται το δίκτυο πεζοδρόμων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών, στην περιοχή του Κάστρου και βελτιώνεται η πρόσβαση, μέχρι τη Νότια είσοδο της Ακρόπολης, μέσω ενός ομαλού πεζοδρόμου που επιτρέπει την κίνηση σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Το έργο εξασφαλίζει την περιπατητική επικοινωνία μέσω της Ανατολικής “βυζαντινής” πύλης της Ακρόπολης και τη σύντομη σύνδεση μεταξύ των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου, παρέχοντας καθολική προσβασιμότητα των επισκεπτών στα Οθωμανικά Λουτρά και στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη. Ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της Ακρόπολης, στη Βορειοανατολική Ακρόπολη σχεδιάζονται υπαίθριες διαδρομές που επιτρέπουν την πρόσβαση επισκεπτών, ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, στο κτήριο του Τζαμιού Ασλάν Πασά, στο παρακείμενο κτήριο του Μεντρεσέ, στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής αλλά και στο κτήριο της Εστίας.

Οι παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο της Βορειοανατολικής Ακρόπολης περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων διαδρομών- με σήμανση και για άτομα με προβλήματα όρασης- την ανακατασκευή καλντεριμιών για ομαλοποίηση των κλίσεών τους, τη συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών και συνδέσεις με τις νέες διαδρομές. Στα σημεία κατακόρυφης σύνδεσης η πρόσβαση διασφαλίζεται μέσω μηχανικών μέσων ανάβασης, ενώ οι επεμβάσεις στους χώρους του Μεντρεσέ είναι ενσωματωμένες στη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, από την είσοδο της Νότιας πύλης έως την είσοδο του Τζαμιού Ασλάν, δημιουργείται διαδρομή ΑμεΑ σε ενιαία επίπεδη επιφάνεια, μέσα από την πύλη που καταλήγει στην εξωτερική διαδρομή ΑμεΑ στην πλατεία Γλυκήδων. Τοποθετείται αναβατόριο ανοιχτής πλατφόρμας, που οδηγεί στο επίπεδο της οριζόντιας αυλής μπροστά στον Μεντρεσέ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024