Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠρόταση του Μ. Κόνσολα για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στα νησιά
Περιφέρεια

Πρόταση του Μ. Κόνσολα για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στα νησιά

Παρέμβαση του βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στα νησιά.

Η κρίση στην Ουκρανία και το πιθανό ενδεχόμενο ενός πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση και στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ενδεικτικά, οι τιμές του πετρελαίου χθες, 22 Φεβρουαρίου έφτασαν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες. Οι αναλυτές μιλούν τιμές πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι και φυσικό αέριο που θα αγγίζει τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το σκηνικό αυτό φυσικό είναι να επηρεάζει και τις ελληνικές νησιωτικές περιοχές, που θα ξεκινήσουν σύντομα την προετοιμασία τους για την τουριστική περίοδο.

“Απαιτούνται ριζικές και αποφασιστικές παρεμβάσεις αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκτακτη κατάσταση. Η επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές είναι η έσχατη αλλά η μοναδική ίσως αποτελεσματική κίνηση”, αναφέρει ο κ. βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, που τονίζει ότι πολλές νησιωτικές περιοχές η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης φτάνει ή και ξεπερνά την τιμή των 2,20 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται και οι τιμές πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης.

Ο κ. Κόνσολας τεκμηριώνει την πρότασή του για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στα νησιά, επικαλούμενος σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με αυτήν τη γνωμοδότηση, θα μπορούσε να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης σε περιοχές της χώρας που υπήρχαν μεγάλες ανατιμήσεις, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή των καυσίμων, μπορεί να καθορίζεται με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στη γνωμοδότησή της.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει: “Σε αυτήν τη συγκυρία, η επιβολή πλαφόν είναι η μοναδική ίσως κίνηση που μπορεί να αποφέρει κάποια αποτελέσματα. Για τις νησιωτικές κοινωνίες, για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό θα είναι ολέθριο να παρακολουθούμε αυτή την ξέφρενη πορεία των τιμών στα καύσιμα χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Πρέπει να αξιοποιηθεί και να επικαιροποιηθεί η σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τον τρόπο επιβολής πλαφόν στην τιμή των καυσίμων στις νησιωτικές περιφέρειες. Γιατί εκεί είναι οξύτερο το πρόβλημα”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024