Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΣεισμός Τουρκίας: Κλειστά αεροδρόμια, καταστροφές σε αρχαιολογικούς χώρους

Σεισμός Τουρκίας: Κλειστά αεροδρόμια, καταστροφές σε αρχαιολογικούς χώρους

Το κάστρο του Gazintap, ηλικίας 2,200 ετών, πλήρως κατεστραμμένο πλέον Castle (φωτό: Xavi Ruiz/twitter)

Ο ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, μπορεί να επηρεάσει τα ταξίδια στη χώρα.

Οι ισχυροί σεισμοί που έγιναν στην Τουρκία τη Δευτέρα και έφτασαν τα 7,7 και 7,8 ρίχτερ επηρέασαν και τον τουρισμό. Ο μοναδικός διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου Χατάι χωρίστηκε σε δύο μέρη, αναγκάζοντας όλες τις πτητικές λειτουργίες να κλείσουν αμέσως. Αμέσως το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου να βγάλει ταξιδιωτική οδηγία αναφέροντας να «αποφύγουν οι τουρίστες την άμεση γειτνίαση» του συμβάντος. Επίσης, το Αεροδρόμιο των Αδάνων της Τουρκίας είναι κλειστό μέχρι νεωτέρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε χθες τη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ στις 04:17 τοπική ώρα. Οι αρχές έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας ανέφεραν έκτοτε έναν δεύτερο σεισμό 7,5 Ρίχτερ σε διαφορετική νοτιοανατολική τοποθεσία στις 1:24 μ.μ. τοπική ώρα.

Η πόλη Γκαζιαντέπ και οι γύρω επαρχίες της επλήγησαν περισσότερο από τον αρχικό σεισμό. Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός στις 4.17 π.μ. τοπική ώρα, με έναν κάτοικο να λέει στο CNN ότι «ένιωθε ότι δεν θα τελείωνε ποτέ».

Η πόλη βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και σε σημαντική απόσταση από τους τουριστικούς κόμβους της Τουρκίας. Βρίσκεται 823 χλμ. ανατολικά από το νότιο λιμάνι της Αττάλειας και 1.139 χλμ νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Μια ανησυχία για τους τουρίστες ή τους επισκέπτες της περιοχής είναι οι μετασεισμοί, που έγιναν αισθητοί από τον αρχικό σεισμό.

Το Γκιομπεκλί Τεπέ (Göbekli Tepe) ανακηρύχθηκε το 2018 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και βρίσκεται 12 μόλις χλμ. από την Ούρφα και εντός των πληγεισών από τον σεισμό περιοχών. Σε αυτή την περιοχή έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής που έχουν χρονολογηθεί γύρω στο 11.500 π.Χ. και είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο (φωτό: Τατιάνα Ρόκου).

Οι δονήσεις από τον αρχικό σεισμό έγιναν αισθητοί μέχρι την Κύπρο (415 χλμ. από το Γκαζιαντέπ), τον Λίβανο και το Ισραήλ.

“Τμήματα του οθωμανικού μύλου στο εσωτερικό της ακρόπολης του Χαλεπίου έπεσαν και τμήματα των βορειοανατολικών αμυντικών παρουσίασαν ρωγμές. Μεγάλα τμήματα του θόλου του μιναρέ του τεμένους των Αγιουβιδών” που βρίσκεται στο εσωτερικό της ακρόπολης, κατέρρευσαν επίσης, “μεταξύ των οποίων η είσοδος του αμυντικού πύργου των Μαμελούκων”, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Στην επαρχία Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, ομάδες αρχαιολόγων διαπίστωσαν “ορισμένα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στο εσωτερικό του παλιού κάστρου Al-Marqab” στην πόλη Μπάνιας, καθώς και τη μερική πτώση τοίχων και ενός πύργου.

Ιστορικές προσόψεις κατέρρευσαν επίσης στην πόλη Χάμα.

Στην Καντμούς ένας βράχος έπεσε κοντά στο κάστρο της πόλης, στην επαρχία Ταρτούς και κτίρια κατοικιών κατέρρευσαν στην περίμετρο του κάστρου.

Τα συνεργεία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών και δε διαθέτουν ακόμη ακριβείς πληροφορίες για την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες τη νότια Τουρκία, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.000 νεκρούς, και στη γειτονική Συρία που μετρά 783 νεκρούς, σύμφωνα με απολογισμούς που είναι ακόμη προσωρινοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα “Ο Αλέξης Παπαδάτος, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη Ισκεντερούν, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, περιγράφει πως κατάφερε να σωθεί από τον πρώτο φονικό σεισμό, την ώρα που βρισκόταν σε ένα πολυόροφο ξενοδοχείο της πόλης.

«Βρισκόμουν στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου και ξύπνησα από το ταρακούνημα. Από θαύμα ζήσαμε. Τα διπλανά κτίρια από το ξενοδοχείο στο οποίο βρισκόμουν κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Πραγματικά, ήταν σοκαριστικό. Ο σεισμός κράτησε περίπου ενάμισι λεπτό και έβλεπα τηλεοράσεις και σοβάδες να πέφτουν, το ρεύμα να κόβεται κι ο κόσμος να τρέχει πανικόβλητος στις σκάλες για να βγει έξω από το ξενοδοχείο και να σωθεί. Νομίζαμε ότι θα έπεφτε το κτίριο και θα μας πλάκωνε. Κατάφερα να κατέβω από τις σκάλες ενώ επικρατούσε ένα χάος. Οικογένειες έψαχναν τους ανθρώπους τους μέσα στα χαλάσματα κι έκλαιγαν. Μετά έφτασαν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας κι άρχισαν να βγάζουν νεκρούς από τα συντρίμμια» λέει ο Αλέξης Παπαδάτος.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024