Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνεργασία της εταιρείας Kaspersky Lab με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου
Πολιτισμός

Συνεργασία της εταιρείας Kaspersky Lab με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου

Το ενδιαφέρον του Eugene Kaspersky για το Ακρωτήρι ήταν ένας συνδυασμός συμπτώσεων που οδήγησαν αυτόν και την ομάδα του να επενδύσουν και να προσφέρουν στον αρχαιολογικό χώρο.

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες, Πέμπτη 16 Ιουνίου, η εταιρεία Kaspersky Lab, η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταρεία, ο διευθυντής των ανασκαφών κ. Χρίστος Ντούμας και ο δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, παρουσιάζοντας τη συνεργασία της Kaspersky Lab με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Πέτρος Νομικός” στη Σαντορίνη και την παρακολούθησαν δημοσιογράφοι από το εξωτερικό και την Ελλάδα, καθώς και πλήθος κατοίκων της Σαντορίνης.

Το πρωί της Πέμπτης, οι ξένοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν και στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, έχοντας έτσι την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ευρήματα της ανασκαφής, τις τοιχογραφίες και γενικότερα την εξέλιξη της συνεργασίας.
Η συνέντευξη τύπου με θέμα “Η δύναμη της κοινής προσπάθειας: εξερευνώντας το Ακρωτήρι” αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη επίσημη παρουσίαση της συνεργασίας της εταιρείας Kaspersky Lab με τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου και την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ο κ. Ζώρζος, ο οποίος στην τοποθέτηση του επισήμανε τη σημαντικότητα της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ εξήρε το ειλικρινές ενδιαφέρον του κ. Kaspersky για το Ακρωτήρι, δίνοντας την υπόσχεση για την αναγόρευση του πολύ σύντομα ως επίσημου Δημότη Θήρας.

Η κα Ντόρα Βασιλικού (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας) αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο της Εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη συμβολή της βοήθειας της εταιρείας Kaspersky Lab στη συνέχιση του έργου συντήρησης και ανασκαφής.

Ο κ. Eugene Kaspersky με την σειρά του, εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για κάθε τι που προέρχεται από το παρελθόν – “είμαι ένας τουρίστας με μεγάλη περιέργεια” είπε χαρακτηριστικά- και εξέφρασε το όνειρό του να δει την ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου να συνεχίζεται και να δίνει καινούργια στοιχεία για την προϊστορική εποχή και τους ανθρώπους που ζούσαν τότε. Το ενδιαφέρον του κ. Kaspersky για το Ακρωτήρι ήταν ένας συνδυασμός συμπτώσεων που οδήγησαν αυτόν και την ομάδα του να επενδύσουν και να προσφέρουν στον αρχαιολογικό χώρο. Ο κ. Kaspersky δήλωσε ότι αποτελεί τιμή του η αναγόρευση του ως Επίτιμο Δημότη Θήρας και υποσχέθηκε ότι θα έρχεται πια πολύ πιο συχνά στη Σαντορίνη.

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του διευθυντή των ανασκαφών στο Ακρωτήρι καθηγητή κ. Χρίστου Ντούμα, η οποία μας έδειξε τις συντηρήσεις των τοιχογραφιών, τις μελέτες για την θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου για περαιτέρω ανασκαφή αλλά και την έναρξη μερικής ανασκαφής στην Ξεστή Γ’, στον χώρο που είχε βρεθεί ο αίγαγρος.

Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, ο κ. Ντούμας προσέφερε στον κ. Kaspersky ένα πιστό αντίγραφο τμήματος από την τοιχογραφία της Πότνιας Θηρών κατασκευασμένο με τα ίδια υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο προϊστορικός ζωγράφος. Το πιστό αντίγραφο κατασκευάστηκε από την ομάδα συντηρητών του Αρχαιολογικού χώρου.

Ο κ. Ντούμας είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της ανασκαφής του Ακρωτηρίου και απέναντι του φορέα που εκτελεί το έργο, της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η κα Παλυβού είναι η υπεύθυνη επί κεφαλής του προγράμματος Μελέτης Συντήρησης, Στερέωσης, Αποκατάστασης και Ανάδειξης των αρχιτεκτονικών μνημείων του Ακρωτηρίου, που χρηματοδοτείται από την χορηγία Kaspersky, ενώ η κα Μαρινάτου, αποτελεί καλή φίλη της ανασκαφής χωρίς να έχει όμως την ευθύνη οποιουδήποτε τομέα. Υπεύθυνος τόσο για την στελέχωση του Εργαστηρίου Συντήρησης Τοιχογραφιών όσο και για την ποιότητα του έργου που επιτελείται εκεί, είναι ο συντηρητής της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Έργων Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Αγγελίδης.

 

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024