Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Λευκίμμης Κέρκυρας: Τα λιμάνια μας δεν είναι 'προίκα'
Λιμένες

ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Λευκίμμης Κέρκυρας: Τα λιμάνια μας δεν είναι 'προίκα'

Κοινή ανακοίνωση του βουλευτή Κέρκυρας και αναπλ. τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη και της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. για το λιμάνι Λευκίμμης.

“‘Πριν αλέκτoρα φωνήσαι τρις’, δικαιωθήκαμε –δυστυχώς– στις επιφυλάξεις που εκφράσαμε, μετά τις εξαγγελίες του κ. Πλακιωτάκη για το λιμάνι Λευκίμμης. Αποκαλύφθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μόνο επιβατικό λιμάνι της Νότιας Κέρκυρας, δυνάμει πύλη εισόδου στη χώρα και με προοπτικές ανάπτυξης στα πλαίσια της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, οδεύει ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση, με τον ιδιώτη μάλιστα, όπως παραδέχθηκε ο δ/νων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, να είναι αυτός που θα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των φέρυ της πορθμειακής γραμμής με βάση την αγορά”.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, κοινή ανακοίνωση του βουλευτή Κέρκυρας και αναπλ. τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη και της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. για το λιμάνι Λευκίμμης.

“Το επιβατηγό λιμάνι συρρικνώνεται σε ένα μικρό κομμάτι της υπάρχουσας εγκατάστασης, ενώ η υπόλοιπη χρήση θα αφορά ιδιωτική μαρίνα σκαφών. Επιπλέον, τα 2 εκατ. ευρώ για δήθεν παρεμβάσεις που με τυμπανοκρουσίες εξήγγειλε ο υπουργός στην Κέρκυρα δίνονται ‘προίκα’ στον ιδιώτη, κατά την συνήθη πρακτική που ακολουθήθηκε σε σειρά άλλων ‘επενδύσεων’ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη”, λέει ο κ. Αυλωνίτης. “Δικαίως οι πολίτες της Λευκίμμης είναι ανάστατοι, καθώς όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν γι’αυτούς, χωρίς αυτούς, σε μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε ερήμην του Λευκιμμιώτικου λαού και των επιχειρηματιών της περιοχής. Η συνάντηση που, για ακόμη μια φορά, έγινε σε στενά κομματικό ακροατήριο, χωρίς καν να κληθούν για ενημέρωση οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι πλην του κ. Γκίκα, είναι καταδικαστέα και παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Υπογραμμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή πρακτική στο 85% των λιμένων, προβλέπει δημόσια λιμάνια με παραχώρηση κάποιων χρήσεων, όπως εξάλλου όριζε ο Ν.4597/’19 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και σε καμία περίπτωση ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση. Οι παραχωρήσεις αυτές, επιπλέον, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα, για συγκεκριμένες χρήσεις, να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, τους παραλιμένιους Δήμους και τους χρήστες του λιμανιού και, το σημαντικότερο, να προσφέρουν στην εθνική οικονομία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του λιμανιού της Λευκίμμης, καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν ικανοποιείται, γι’αυτό και προκύπτει αμείλικτο το ερώτημα ποιους σκοπούς εξυπηρετεί αυτού του είδους η παραχώρηση, ολόκληρου του λιμανιού, στον ιδιώτη ‘επενδυτή’ και μάλιστα για ένα ποσό που θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλιστεί από δημόσιες επενδύσεις”.

“Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε άμεση και καθολική ενημέρωση, εξαντλητική διαβούλευση και συζήτηση με τους πολίτες για το μέλλον του Λιμανιού της Λευκίμμης και έως τότε άρση της δέσμευσης για απόδοση των 2 εκατ. ευρώ στον ιδιώτη. Παρακολουθούμε το θέμα στενά, σε συνεργασία με τους πολίτες της Νότιας Κέρκυρας και θα παρέμβουμε άμεσα, θέτοντας το θέμα σε κοινοβουλευτικό έλεγχο”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024