Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣύστημα Αυτόνομης Πρόσβασης για ΑΜΕΑ στην παραλία της Περίσσας στη Σαντορίνη
Προσβάσιμος τουρισμός

Σύστημα Αυτόνομης Πρόσβασης για ΑΜΕΑ στην παραλία της Περίσσας στη Σαντορίνη

Το SEATRAC δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών και αναπτύχθηκε από την εταιρεία ΤΟΒΕΑ για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητικά προβλήματα για την διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη θάλασσα.

Μια ολοκληρωμένη υποδομή για τη φιλοξενία των συνανθρώπων μας με αναπηρία εγκατέστησε η Γεωθήρα Μ.Α.Ε. (εταιρεία του Δήμου Θήρας) στην παραλία της Περίσσας στη Σαντορίνη. Ο πρωτοποριακός εξοπλισμός δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία ή δυσκολία στην κίνηση να εισέρχονται χωρίς καμιά βοήθεια στη θάλασσα.

Το SEATRAC δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών και αναπτύχθηκε από την εταιρεία ΤΟΒΕΑ για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητικά προβλήματα για την διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από τη δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Το SEATRAC αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό, χρησιμοποιώντας ένα απλό τηλεχειριστήριο (το τηλεχειριστήριο το προμηθεύεται ο ενδιαφερόμενος στο τηλέφωνο 2286081327). Παράλληλα, δίπλα στο μηχανισμό αυτό τοποθετήθηκε ειδικός διάδρομος (ράμπα) για να κινούνται τα αμαξίδια. Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε σχετική βοήθεια εφόσον αυτό απαιτηθεί.

“Με τη βοήθεια αυτού του μηχανισμού, οι συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα θα μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς καμιά βοήθεια και χωρίς να φθείρουν τον εξοπλισμό τους. Όλοι πια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης θα μπορούν να απολαμβάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια  χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς”, δήλωσε η πρόεδρος της Γεωθήρας Μ.Α.Ε., κα Κατερίνα Καραμολέγκου. “Στόχος μας είναι οι παραλίες της Σαντορίνης  να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους και πρόθεση μας να τοποθετηθούν ανάλογοι εξοπλισμοί και σε άλλες παραλίες του νησιού την επόμενη σεζόν”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του SEATRAC στις παραλίες της Σαντορίνης αποτέλεσε πραγματική πρόκληση για την εταιρεία ΤΟΒΕΑ (εταιρεία Τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών) εξαιτίας της βραχώδους δομής των ακτών του νησιού.

Ο μηχανισμός του SEATRAC αποτελεί μη μόνιμη εγκατάσταση και δεν απαιτήθηκε καμία παρέμβαση/αλλοίωση στις ακτές που τοποθετήθηκε. Μετά το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να απεγκατασταθεί, επαναφέροντας την ακτή στην αρχική της κατάσταση. Είναι επίσης ενεργειακά αυτόνομη εγκατάσταση, καθώς για τις ενεργειακές της ανάγκες χρησιμοποιείται φωτοβολταϊκό πάνελ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024