Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΘεσμοθέτηση περιοχών Καταδυτικών Πάρκων
Καταδυτικός τουρισμός

Θεσμοθέτηση περιοχών Καταδυτικών Πάρκων

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που έχει συσταθεί για τη θεσμοθέτηση των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων, στα Χανιά. Η δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων θα επιτρέψει την επιμήκυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Την αναγκαιότητα έκδοσης κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή της διάταξης ‘περί καταδύσεων αναψυχής και άλλες διατάξεις’ (ΦΕΚ 273/4-11-2005), η οποία δεν έχει υπογραφεί έως σήμερα και η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου να προχωρήσουν -από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων- οι ενέργειες για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη θέση Καλαθά της περιοχής Ακρωτηρίου εξέφρασε ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που έχει συσταθεί για τη θεσμοθέτηση των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων (ΠΟΑΚΠ).

Η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, παρουσία του υπουργού ΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη, του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, κ. Σταύρου Καλαφάτη, και του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτη Αλεξιάδη.

Ο κ. Μανιάτης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η Επιτροπή, καθώς η ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων είναι μια καινοτόμα δραστηριότητα, που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ποιοτικού τουρισμού της χώρας, δίνοντας σε έναν τουριστικό πληθυσμό -που ανθεί και αριθμεί ήδη 8 εκατ. τουρίστες παγκοσμίως και πάνω από 4.000.000 μόνο στην Ευρώπη- έναν νέο προορισμό, όπως η χώρας μας.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, “δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα καθυστέρησης εγκρίσεων αναπτυξιακών δράσεων. Εντός τριών μηνών η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της… Η δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων θα επιτρέψει την επιμήκυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση των τουριστικών μονάδων, ως ειδική υποδομή, με την ανάπτυξη παράλληλων επαγγελμάτων”.

Από την πλευρά του ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι η περιοχή του Καλαθά αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, λόγω της ύπαρξης υποθαλάσσιων σπηλαίων, που προσφέρονται εύκολα για επίσκεψη και σπηλαιοκαταδυτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα αυτή αναπτύσσεται τουριστικά και σε μικρή απόσταση από την πόλη των Χανίων. Μάλιστα, ο δήμαρχος Χανίων υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι αποδεσμευμένη από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ενώ με την πρόταση της δημοτικής αρχής έχουν συνταχθεί και οι εμπλεκόμενοι με το θέμα φορείς και οι δύο Καταδυτικοί Σύλλογοι των Χανίων.

Πέραν των παραπάνω, ο κ. Σκουλάκης επισήμανε ότι “είναι πολύ σημαντικό να διευθετηθεί η μορφή, αλλά και ο φορέας Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου”, ενώ σημείωσε ότι “πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, για ένα έργο που θα δώσει πνοή σε ένα πολύ σημαντικό τομέα του θεματικού Τουρισμού, αυτόν του καταδυτικού τουρισμού”.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε από τον κ. Σκουλάκη να συμμετέχει ο Δήμος Χανίων και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής σε χρόνο που θα καθοριστεί στο άμεσο μέλλον.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024