Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΤο 2021 η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά
Πολιτισμός

Το 2021 η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά

Η ελληνική πόλη που θα φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, μαζί με μια πόλη της Ρουμανίας και μία ακόμη πόλη από υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε. θα ανακοινωθούν το 2016.

Αναρτήθηκε χθες η ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Το 2021 η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά, μετά από την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006. Με τη δημοσίευση της πρόσκλησης για την υποβολή των αιτήσεων, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού προκηρύσσει τον εθνικό διαγωνισμό του. Η ελληνική πόλη που θα φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, μαζί με μια πόλη της Ρουμανίας και μία ακόμη πόλη από υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε. θα ανακοινωθούν το 2016.

Με τη δημοσίευση της πρόσκλησης για την υποβολή των αιτήσεων, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού προκηρύσσει τον εθνικό διαγωνισμό του. Η ελληνική πόλη που θα φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, μαζί με μια πόλη της Ρουμανίας και μία ακόμη πόλη από υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε. θα ανακοινωθούν το 2016.

Στην ιστοσελίδα διατίθενται χρήσιμες πληροφορίες προς τις πόλεις της Ελλάδας που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τη φιλοξενία του θεσμού κατά το έτος 2021, καθώς και σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Η αρμόδια αρχή για την οργάνωση της εν λόγω διαδικασίας είναι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

“Έχοντας ως στόχο να αναδείξει τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία των ευρωπαϊκών λαών, τις αξίες, τις αρχές και τα πρότυπα στα οποία βασίζεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, με κυρίαρχες τις ιδέες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας, ο θεσμός που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, φιλοξενήθηκε ήδη τρεις φορές από τη χώρα μας.

Επιβιώνοντας μέσα στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, η οικονομική διάσταση του πολιτισμού, συνεισφέροντας στο βιώσιμο μείγμα ανάπτυξης των πόλεων και των περιφερειών, συναντά την κοινωνική επιταγή για διαχείριση δημόσιων πόρων με όρους λογοδοσίας και διαφάνειας διαδικασιών. Η πρόβλεψη για τη σύσταση, από κοινού με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την επιλογή και την 6ετή παρακολούθηση της προετοιμασίας για τη φιλοξενία του θεσμού, υπηρετεί την αρχή της οικονομικής αποτελεσματικότητας. Οι ειδικοί στόχοι της αύξησης της απασχόλησης, της τόνωσης του πολιτιστικού τουρισμού και της προώθησης της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας μέσα από τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αναγορεύοντας –παράλληλα- την επιλεγείσα πόλη σε πρεσβευτή της χώρας μας στη διεθνή σκηνή”, αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλας.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου, κα Λίνα Μενδώνη, τονίζει ότι “ο ίδιος ο θεσμός της  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί την απτή απόδειξη ότι ο Πολιτισμός είναι ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό εργαλείο σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στην κρίση. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό το γεγονός ότι οι δράσεις στον τομέα του Πολιτισμού έχουν πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις- και μάλιστα μακροπρόθεσμα- στην εθνική οικονομία, τόσο ως προς την τόνωση της απασχόλησης, όσο και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, ενώ συνάμα παρουσιάζουν εξαιρετικές συνέργιες με τον τουρισμό.

Διαχρονικά οι πόλεις που φιλοξένησαν τον θεσμό αναγεννήθηκαν, άλλαξαν την εικόνα τους και επανεφηύραν  την ταυτότητά τους. Μέσα από την αξιολόγηση των αναγκών τους και με στοχευμένο σχεδιασμό, κατάφεραν να εμπλουτίσουν τις υποδομές τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Για τους λόγους αυτούς είναι κέρδος για τις πόλεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να μπουν στη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, τοποθετώντας στο προσκήνιο τον Πολιτισμό, ως όχημα για τη  βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024