Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Ζήρεια
Περιβάλλον

Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Ζήρεια

Επιστολή διαμαρτυρίας του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου προς τη Ρ.Α.Ε. για την εγκατάσταση πάνω από 300 ανεμογεννητριών στη Ζήρεια Κορινθίας.

Στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας (Ρ.Α.Ε.) έστελε επιστολή ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, τονίζοντας ότι οι εργασίες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ζήρεια, θα προκαλέσουν σύμφωνα με τους Δήμους Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος αλλά και μη αναστρέψιμο πλήγμα στην τοπική οικονομία και στον αειφόρο τουρισμό.

Ακολουθεί η πλήρης επiστολή:

“Αξ/μα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας,

με αφορμή την αντικατάσταση άδειας (απόφαση ΡΑΕ 0001/2021) που αναρτήθηκε την 05/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για τοποθέτηση 21 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) Κορινθίας, εντός των ορίων του Δήμου Σικυωνίων και του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, σας μεταφέρουμε την έντονη αντίθεση σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου της φιλοξενίας, αλλά και των κατοίκων της περιοχής σε μια ανάλογη προοπτική.

Πάνω από 50 οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς από όλο το νομό, έχουν πάρει θέση υπέρ της προστασίας της Ζήρειας και κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΡΑΕ, στους Δήμους Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης δύναται να τοποθετηθούν πάνω από 300 ανεμογεννήτριες. To όρος Κυλλήνη (Ζήρεια) αποτελεί το υψηλότερο βουνό της Κορινθίας και το δεύτερο υψηλότερο της Πελοποννήσου. Η Ζήρεια είναι μια από τις περισσότερο σημαντικές περιοχές χλωρίδας της Ελλάδας. Είναι Προστατευόμενη Περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, φιλοξενεί σχεδόν 1.000 είδη χλωρίδας & πανίδας και χαρακτηρίζεται από σπουδαία και σπάνια βιοποικιλότητα. Η Λίμνη Στυμφαλία και η Χαράδρα της Φλαμπουρίτσας βρίσκονται στους πρόποδες της Ζήρειας και τροφοδοτούνται με κρυστάλλινο πόσιμο και αρδευτικό νερό από αυτή. Είναι δύο Προστατευόμενες Περιοχές τεράστιας οικολογικής και οικονομικής σημασίας. Όλα συνθέτουν ένα οικοσύστημα σε αρμονία με τον άνθρωπο, σε μια περιοχή αλώβητη ακόμα από δρόμους και βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως οι ανεμογεννήτριες.

Οι απαιτούμενες εργασίες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ζήρεια, θα προκαλέσουν σύμφωνα με τους Δήμους Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης:
1. Μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος
2. Μη αναστρέψιμο πλήγμα στην τοπική οικονομία και στον αειφόρο τουρισμό

Οι ορεινές περιοχές της Στυμφαλίας, του Φενεού και των Τρικάλων, που περικλείουν το όρος Ζήρεια, έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικός πόλος τουριστικής ανάπτυξης, με τεράστιες ακόμη προοπτικές ήπιας ανάπτυξης. Ειδικά τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένας από τους κορυφαίους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Οι περιοχές γύρω από τη Ζήρεια αποτελούν ένα οικονομικό τουριστικό κέντρο, συνεισφέροντας τα μέγιστα στο τοπικό εισόδημα και την απασχόληση: στην περιοχή δραστηριοποιούνται πλέον των 100 μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών, στα οποία απασχολούνται εκατοντάδες ντόπιοι εργαζόμενοι και πλήθος συμπληρωματικών δραστηριοτήτων εστίασης και αναψυχής, γεγονός υψίστης σημασίας για τους ιδίους και τις οικογένειές τους. Οι ανεμογεννήτριες στο όρος Ζήρεια είναι μία επένδυση που θέτει σε κίνδυνο τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις, προσφέροντας συγκριτικά ελάχιστες εγχώριες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Όλο αυτό το περιβάλλον σήμερα αποτελεί καταφύγιο χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο τόσο από την εγχώριο αγορά, λόγω της εγγύτητας της περιοχής από την Αθήνα, όσο και εισερχόμενων τουριστών, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες μέσα σε ένα σπάνιο φυσικό πλούτο. Σημειώνουμε ότι η Ζήρεια είναι το κοντινότερο βουνό στην Αθήνα με 8 κορυφές άνω των 2.000μ. και αποτελεί αγαπημένο και ‘εύκολο’ προορισμό των Αθηναίων ορειβατών. Υπενθυμίζουμε ότι στον ορεινό όγκο της Ζήρειας λειτουργούν 3 ορειβατικά καταφύγια και το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται έντονα ο πεζοπορικός, ορειβατικός και αναρριχητικός τουρισμός στην Ορεινή Κορινθία, με χιλιάδες Έλληνες και ξένους πεζοπόρους και αναρριχητές, μεμονωμένους αλλά και σχολές, να την επισκέπτονται κάθε χρόνο για να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα. Στην περιοχή που δύναται να γίνει η τοποθέτηση μάλιστα συναντάται ένα από τα πιο γνωστά ορειβατικά μονοπάτια στην Ελλάδα, η ανάβαση στις κορυφές της Μικρής Ζήρειας, αλλά και τμήμα του σχεδιασμένου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μονοπατιού Hermes trail, το οποίο περνά από τη σπηλιά, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε ο Θεός Ερμής.

Ένα από τα τελευταία και ελπιδοφόρα νέα είναι το κάλεσμα επιφανών επιστημόνων και κατοίκων που οραματίζονται ένα βιώσιμο μέλλον για την περιοχή, μέσω της προστασίας και της ανάδειξης της Στυμφαλίας και της Ζήρειας (Όρος Κυλλήνη) σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η άποψή μας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Ζήρειας δεν είναι διαφορετική από την φωνή των υπολοίπων φορέων σε όλη την Ελλάδα που επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο και η ένστασή μας, μεταξύ άλλων, εστιάζεται επιπλέον και στην παντελή έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, που αποτέλεσε και αντικείμενο πολλών προσφυγών που έγιναν αποδεκτές στο ΣτΕ έναντι τέτοιων εγκαταστάσεων. Κάτι τέτοιο σημαίνει απλά ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους επέμβαση στο περιβάλλον δεν έχει λάβει υπόψη της τις υπόλοιπες ανάγκες, δυνατότητες και προβλήματα μιας περιοχής, τους διαθέσιμους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τις αναπτυξιακές παραμέτρους, αλλά ούτε και στοιχειώδη λογικά προαπαιτούμενα.

Επιπλέον, έχει και άκρως οξύμωρο χαρακτήρα, καθ’ότι δεν μπορούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι φορείς της Πολιτείας από τη μία να επενδύουν σε υποδομές, προβολή και να παροτρύνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του οικοτουρισμού και της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης (που σημαίνει μεταξύ άλλων σεβασμό στο τοπίο και τη βιοποικιλότητα και διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και προϊόντων) και από την άλλη να σχεδιάζουν διανοίξεις δρόμων, ισοπεδώσεις κορυφογραμμών, αποψιλώσεις δασών και εγκατάσταση εκατοντάδων πυλώνων που υπονομεύουν όλα τα προηγούμενα. Κι εδώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι εγκαταστάσεις αιολικών δεν περιορίζονται στις πολυάριθμες ανεμογεννήτριες στις περίοπτες θέσεις των τουριστικών μας περιοχών αλλά επεκτείνονται και στα μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής που απαιτούν.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η αιολική ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες είναι μια εναλλακτική, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτά που αμφισβητούνται έντονα, είναι η επιλογή πολύ μεγάλων ανεμογεννητριών και η χωροθέτησή τους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές με ευαίσθητο οικοσύστημα και περιβάλλον, όπως η περιοχή της Ζήρειας.

Από την άλλη θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς και τους κατοίκους των περιοχών αυτών, οι οποίοι αντιδρούν εκτός των λόγων που προαναφέραμε και στη βάναυση αλλοίωση του τοπίου, έτσι όπως το έχουν γνωρίσει και το βιώνουν. Το τοπίο αυτό αποτελεί για τους κατοίκους της περιοχής και συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της τοπικής τους κοινωνίας. Η Ελλάδα έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 7.000ΜW ΑΠΕ σε όλη τη χώρα, έχει ξεπεράσει ήδη τους εθνικούς στόχους που είχε θέσει, αλλά θέλει να βάλει άμεσα χιλιάδες επιπλέον MW. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναρωτιόμαστε γιατί θα πρέπει λοιπόν να μπει έστω και μια ανεμογεννήτρια σε προστατευόμενες περιοχές, όπως το όρος Ζήρεια. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τοποθετεί μαζικά αιολικούς σταθμούς στις ορεινές ή προστατευόμενες περιοχές της.

Η καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση (C-849/19) που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) καταδεικνύει ευκρινώς τις χρόνιες παθογένειες και τη συστηματική και ευρεία αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την προστασία σημαντικών οικοτόπων και ειδών.

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσφέρεται μια βιώσιμη λύση χωροθέτησης των μελλοντικών χερσαίων αιολικών επενδύσεων κοντά σε ανθρωπογενείς και λιγότερο οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο Εθνικός Στόχος του 2030 (με προοπτική για το 2050).

Η διάνοιξη νέων δρόμων και η αλλαγή χρήσης γής που προκαλεί η εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών μέσω σε φυσικά οικοσυστήματα, όπως ο ορεινός όγκος της Ζήρειας, αποτελεί παγκοσμίως τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση της “Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστήμης και Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων” υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (IPBES), με την κλιματική αλλαγή να ακολουθεί μόλις στην τρίτη θέση.

Ως επιχειρηματίες στο χώρο της φιλοξενίας δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη και πάντα θα προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των μελών μας. Επιπλέον, η μείωση των λειτουργικών εξόδων μιας επιχείρησης είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βιωσιμότητάς της, ειδικά δε όταν αυτό επιτευχθεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε καμία όμως, περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί με αθέμιτο τρόπο, χωρίς να συνδιαλέγεται με το τοπικό οικοσύστημα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο της περιοχής μας.

Οι τουριστικοί επαγγελματικοί φορείς παίρνουν ξεκάθαρη θέση και τάσσονται κατά των ανεμογεννητριών, στηρίζοντας την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα του τοπίου, προασπίζοντας την ήπια και ομαλή τουριστική ανάπτυξη, τη διατήρηση της αισθητικής και της βιοποικιλότητας του τοπίου και την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της περιοχής”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024