Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΒ. Κικίλιας: 'Έχουμε ακυρώσεις από τη Ρωσία, αλλά το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ανθεκτικό'
Τουριστική πολιτική

Β. Κικίλιας: 'Έχουμε ακυρώσεις από τη Ρωσία, αλλά το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ανθεκτικό'

'Ενώ πριν από το 2013 οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία στην Ελλάδα ήταν 1,2 εκατιομμύριο, αυτό έπεσε στο 50% μετά τον πόλεμο στην Κριμαία το 2013-2014, συνέχισε να έχει φθίνουσα πορεία και δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι της πίτας του τουρισμού', είπε ο υπουργός Τουρισμού.

“Η ελληνική κοινωνία και όλος ο πλανήτης έχουμε περάσει μία πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια και είμαστε μαθημένοι μαχητές και αγωνιστές.  Οι παρενέργειές του πολέμου στο ενεργειακό, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, είναι εδώ και είναι σημαντικές. Ελπίζω τα μηνύματα σταδιακής, λεκτικής καταρχάς, αποκλιμάκωσης που βλέπουμε από τους εμπλεκόμενους, να οδηγήσουν στην ευόδωση  διαπραγματεύσεων και πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να υπάρξει μια μερική αποκλιμάκωση και να δούμε την αρχή του τέλους αυτής της κατάστασης όσο πιο σύντομα γίνεται”, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο “OPEN“.

“Όμως, όπως με την τραγωδία της πανδημίας αλλά και την έγκαιρη, δυνατή και σοβαρή αντιμετώπισή της από τη χώρα μας καταφέραμε να στηρίξουμε τον ελληνικό τουρισμό και να εκπέμψουμε σήμα ότι η χώρα είναι ασφαλής προορισμός, έτσι σας διαβεβαιώ θα κάνουμε και τώρα στο τουριστικό μας προϊόν. Είναι εντυπωσιακό το ότι είναι ανθεκτικό το τουριστικό μας προϊόν. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας ότι φέτος θα έχουμε 9 απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ κάθε μέρα, με πάνω από 3.000 Αμερικάνους ταξιδιώτες την εβδομάδα στη χώρα μας, ξεκινώντας από την 7η Μαρτίου και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου”, συνέχισε. “Όπως είπε και ο φίλος μου ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος, ξαναβγήκε από την έκθεση του Βερολίνου ο CEO της TUI και είπε ‘αρχές Απριλίου ερχόμαστε στην Ελλάδα, 100% αύξηση Γερμανών τουριστών, από 1,5 εκατομμύριο, 3 εκατ. Γερμανοί’. Άλλη μία ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Θα ακολουθήσουν και οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Οι απευθείας πτήσεις από τον Καναδά ξεκινούν 2 Απριλίου. Ανοίγει η Αυστραλία μετά από δύο χρόνια που ήταν κλειστή και ο Αυστραλός πρέσβης μού είπε υπάρχει τεράστια ζήτηση, όχι μόνο από τους ομογενείς μας, για να έρθουν οι Αυστραλοί διακοπές στην Ελλάδα. Συναντήθηκα με τον πρέσβη της Ν. Κορέας. Είχαμε 25.000 αφίξεις, θέλουν να τις τριπλασιάσουν. Συνεργαζόμαστε για να έρθει παραπάνω κόσμος και από τη Ν. Κορέα.

Τον κόσμο που δοκιμάζεται με το ενεργειακό, με την ακρίβεια που είναι υπαιτιότητα του πολέμου και μια παγκόσμια κατάσταση, με τις τιμές στα χρηματιστήρια φυσικού αερίου και πετρελαίου, εμείς θα τον στηρίξουμε, θα τον βοηθήσουμε και θα προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε αυτή την πίεση με το συνάλλαγμα και τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία θέλουμε να πάνε στην ελληνική κοινωνία”.  

“Η ρωσική αγορά δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι της πίτας του τουρισμού μας”
“Ενώ πριν από το 2013 είχαμε 1,2 εκατ. ταξιδιώτες από τη Ρωσία στην Ελλάδα, αυτό έπεσε στο 50% μετά τον πόλεμο στην Κριμαία το 2013-2014, συνέχισε να έχει φθίνουσα πορεία και δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι της πίτας του τουρισμού μας. Εν μέσω πανδημίας και ήταν της τάξεως των 50.000-60.000 επισκέπτες το 2020 και 100.000 το 2021”, σημειώνει ο κ. Κικίλιας.

“Υπάρχει no-fly zone όπως γνωρίζετε μέχρι τις 28 Μαΐου. Θα περιμένουμε να δούμε μέχρι το τέλος της άνοιξης πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αισθάνομαι και πιστεύω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ρωσικής κοινωνίας, του ρωσικού λαού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη χώρα μας.

Δεν κάνω προβλέψεις, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής. Έχουμε ακυρώσεις από τη Ρωσία, αυτήν τη στιγμή φαντάζει ανυπέρβλητο κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε μαζικές έως τώρα, με την έννοια ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου δεν ταξιδεύει ο κύριος όγκος των ταξιδιωτών.

Επίσης, μετά από μία τραγική κατάσταση που βιώνει η Ουκρανία, αλλά και την οικονομική ασφυξία που βιώνει η Ρωσία με το ρούβλι και τις κυρώσεις, δεν είμαι σίγουρος και σε ποιο ποσοστό και ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν πραγματικά το καλοκαίρι και που να πάνε. Είναι μεγάλα ερωτηματικά, τα οποία θα τα δούμε στην πορεία“.

“Είμαστε μαχητές και προσπαθούμε να φέρουμε και τον τελευταίο επισκέπτη στη χώρα”
“Εμείς είμαστε μαχητές, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και για τον τελευταίο επισκέπτη που μπορεί να έρθει στη χώρα”, είπε ο κ. Κικίλιας. “Θα πάω στη Γαλλία στα μέσα Μαρτίου, στο Ισραήλ τέλος Μαρτίου, στη Σερβία αμέσως μετά, ξανά στην Ρουμανία που είναι πρώτη σε οδικό τουρισμό στην Ευρώπη και έχει Νο1 trend την Ελλάδα.  Θα κοιτάξουμε να δούμε πως μπορούμε να καλύψουμε αυτό το μικρό ποσοστό των Ρώσων ταξιδιωτών, το οποίο ενδεχομένως να μην έρθει στη χώρα μας και θα ενισχύσουμε σε όλες τις εκφάνσεις του το τουριστικό μας προϊόν παγκοσμίως. Θα δώσουμε τη μάχη μας δίπλα στους ανθρώπους του τουρισμού που είναι εκατοντάδες χιλιάδες και θα φέρουμε εισόδημα στη μέση ελληνική οικογένεια. Παλεύοντας, προσπαθώντας και δίνοντας μάχη κάθε μέρα. Το ότι βγήκε ο Αμερικανός πρέσβης προχθές από το αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ και είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι η χρονιά αυτή για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες και τουρίστες θα είναι χρονιά ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα, δηλώνει από μόνο του το τι μεγάλη προσδοκία υπάρχει για τη χώρα μας για αυτή τη σεζόν”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024