Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐα24ωρη απεργία στην ακτοπλοΐα την Πρωτομαγιά
Και 4ωρη στάση εργασία την ίδια μέρα στο λιμάνι του Πειραιά

24ωρη απεργία στην ακτοπλοΐα την Πρωτομαγιά

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας την 1η Μαΐου. Το Δ.Σ. της ΠΝΟ αποφάσισε επίσης 4ωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα, από 08.00 έως 12.00 στο λιμάνι του Πειραιά.

Σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αναμένεται να δημιουργηθούν την Πρωτομαγιά, καθώς τα διοικητικά συμβούλια δύο μεγάλων ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την 1η Μαΐου.

Η ΠΕΜΕΝ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Την 1η Μάη η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους, συνεχίζουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. 126 χρόνια από την απεργία των εργατών του Σικάγου για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση, 8 ώρες ανάπαυση, ανατρέπονται κατακτήσεις και δικαιώματα των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Σ’αυτές τις συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης του εφοπλιστικού και του κεφαλαίου γενικότερα, που καταργούνται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, λεηλατούν τα ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξάνεται η ανεργία και η ‘μαύρη’ – ανασφάλιστη εργασία, από την κυβέρνηση του ‘μαύρου’ μετώπου ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και των ευρωπροσκυνημένων στα μονοπώλια και στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, η πλειοψηφία της ΠΝΟ αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας απορρίπτοντας την πρόταση μας για 24ωρη Πανελλαδική Απεργία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ στην σημερινή συνεδρίαση του αποφάσισε 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία την 1η Μάη 2012 από τις 00.01 έως 24.00. Καλούμε τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν την συμμετοχή τους στην απεργία την 1η Μάη.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, να συμμετέχουν στην οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων και στην περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα δίνοντας το ταξικό της περιεχόμενο στην 1η Μάη των εργατών, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενάντια στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς υπηρέτες του κεφαλαίου.
Αγωνιζόμαστε για υπογραφή ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες, για προστασία του συνόλου των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να κατακτήσουν τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες και όχι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες”.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που αποτελείται από τους εκπροσώπους 14 ναυτεργατικών σωματείων, μαζί με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Χαλά, αποφάσισαν την πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας την 1η Μαΐου 2012, από ώρα 08.00 μέχρι 12.00 στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Σε μήνυμά της για την Πρωτομαγιά, η ΠΝΟ τονίζει: “Η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε την πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας την 1η Μαΐου 2012 από ώρα 08.00 μέχρι 12.00 στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Αποτίουμε έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες των εργατικών αγώνων που με επίπονες προσπάθειες, θυσίες και αγώνες πάλεψαν για την καθιέρωση, κατοχύρωση και διεύρυνση θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία σήμερα αποδομούνται, συνθλίβονται και ισοπεδώνονται λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Συγχρόνως αναδεικνύουμε, προβάλουμε και διεκδικούμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας θέτοντας σαν πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα την άρση του επαίσχυντου και αντιδημοκρατικού μέτρου της επιστράτευσης, ενός μέτρου που παραπέμπει σε άλλες εποχές και νοοτροπίες που έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση των πολιτών όλων των χωρών του πολιτισμένου και δημοκρατικού κόσμου.

Στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων μας, εκτός των άλλων, είναι και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και η άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά το μείζον ζήτημα με τον Οίκο Ναύτου, η ΠΝΟ αντιτάχθηκε, πραγματοποιώντας και απεργιακή κινητοποίηση, στην προσπάθεια υποβάθμισης της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των υπηρεσιών του προς τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διατήρηση της αυτοτέλειάς του και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του αποτελούν πάγιες θέσεις της”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024