Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΑρχιπέλαγος: Η ανησυχία για την τοξική βόμβα του Sea Diamond μεγαλώνει
Ναυάγιο Κ/Ζ Sea Diamond

Αρχιπέλαγος: Η ανησυχία για την τοξική βόμβα του Sea Diamond μεγαλώνει

“Απέναντι στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα του Sea Diamond, η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική των προκατόχων της, αποδεικνύοντας την αφερεγγυότητα της στο συγκεκριμένο […]

“Απέναντι στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα του Sea Diamond, η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει<...> ακάθεκτη την πολιτική των προκατόχων της, αποδεικνύοντας την αφερεγγυότητα της στο συγκεκριμένο θέμα και την παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Δεν αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους που κρατάνε το Sea Diamond στον βυθό της Καλντέρας και, ως πιστός συνεχιστής της οσφυοκαμψίας που χαρακτηρίζει κάθε εξουσία απέναντι στα ευμεγέθη επιχειρηματικά συμφέροντα, υιοθετεί μελέτες που στόχο έχουν να κουκουλώσουν για άλλη μία φορά το πρόβλημα, αντί να το λύσουν”, αναφέρει σε δήλώσή του ο διευθυντής του Ι.Θ.Π. Αρχιπέλαγος, κ. Θοδωρής Τσιμπίδης.

“Οι κατά παραγγελία μελέτες που υλοποιεί το εργαστήριο του ΕΛΚΕΘΕ εμφανίζουν μέχρι στιγμής μία αποπροσανατολιστική κατάσταση σε ό,τι σχετίζεται με την έκταση της τοξικής ρύπανσης. Ωστόσο, τούτοέρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά γεγονότα αφού το πετρέλαιο είναι ορατό σε καθημερινή βάση (βλ. φωτογραφίες: τη στιγμή που οι ερευνητές του συγκεκριμένου εργαστηρίου του ΕΛΚΕΘΕ προσπαθούν να ανιχνεύσουν υδρογονάνθρακες στο νερό μέσω αναλύσεων, 3,5 χρόνια μετά οι πετρελαιοκηλίδες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού – γεγονός που καταδεικνύει και την σκοπιμότητα των μελετών ).

Η μεταλλική του δομή είναι δεδομένο ότι θα διαβρωθεί και θα απελευθερωθούν από το πλοίο εγκλωβισμένες τοξικές ουσίες (σωλήνες, μεταλλικά δοχεία, αποθήκες καυσίμων, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά). Το ίδιο έχει παραδεχτεί και υποστηρίξει άλλωστε σε δηλώσεις του και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Χρόνης (“Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη” – Ελευθεροτυπία, 15/4/2008).

Η ρύπανση τόσο για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, όσο και για τα γειτνιάζοντα είναι δεδομένη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με τον διασκορπισμό των ρύπων μέσω των ρευμάτων σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Τα αποτελέσματα που παρουσίασε πρόσφατα η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιδαράκο, για τις `Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond` αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Ο εντοπισμός βαρέων μετάλλων σε ψάρια της περιοχής (σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50%) και σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις επιτρεπτές τιμές προκαλεί εύλογη ανησυχία και πιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς και την ανησυχία που εξέφραζε το Αρχιπέλαγος από την πρώτη στιγμή της βύθισης του Sea Diamond.

Δυστυχώς, το συνονθύλευμα αυτό: πολιτικοί, επιχειρηματίες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών, συνωμοτώντας ενάντια στις διαμαρτυρόμενες τοπικές κοινωνίες, στο μέλλον της νέας γενιάς, της ελληνικής φύσης και της δημόσιας υγείας.

Σε ό,τι μας αφορά, το Αρχιπέλαγος δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτόν τον εμπαιγμό και δε θα μείνει θεατής στον κίνδυνο της ευρύτερης ρύπανσης που αντιμετωπίζει το Αιγαίο. Θα εξαντλήσουμε από κοινού με την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης κάθε περιθώριο και πρόσφορο μέσο. Σε αυτό το πλαίσιο, τις προσεχείς μέρες κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον σύλλογο `Δράση για τη Σαντορίνη`, το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Π την κοινότητα Οίας Θήρας, την κοινοτική κοινωφελή επιχείρηση Οίας και μεμονωμένους πολίτες αίτηση ακύρωσης διοικητικής πράξης περί μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας μετά τη βύθιση του Sea Diamond και ζητούμε την άμεση ανέλκυση του. Πέραν τούτου, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κινηθούμε νομικά, ενάντια και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, απευθύνουμε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα που ξεκίνησε πριν 3 και πλέον χρόνια και να μην αποδεχτεί τετελεσμένες καταστάσεις. Να μην απαιτήσουν τίποτα λιγότερο, από εκείνο που προβλέπει η διεθνής νομοθεσία και εφαρμόζεται σε κράτη που σέβονται τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, και τους πολίτες τους.

Καλούμε δίκτυα ενεργών πολιτών, περιβαλλοντικούς φορείς και μεμονωμένους πολίτες να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των πολιτών της Σαντορίνης. Στηρίζουμε την κινητοποίηση των Θηραίων πολιτών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν από τη Σαντορίνη για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τρίτη 12 Οκτωβρίου (10:00 π.μ.), στο Σύνταγμα. Θα είμαστε όλοι στο πλευρό τους”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024