Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΜε προβλήματα η πώληση του κρουαζιερόπλοιου “Odysseus” της Royal Olympia Cruises

Με προβλήματα η πώληση του κρουαζιερόπλοιου “Odysseus” της Royal Olympia Cruises

Το μέλλον της ελληνικής εταιρίας κρουαζιέρας Royal Olympia Cruises εξαρτάται πλέον από της αποφάσεις της Ολλανδικής τράπεζας Fortis Bank, καθώς η ROC δέχτηκε πρόταση για την πώληση του κρουαζιερόπλοιου “Odysseus” […]

Το μέλλον της ελληνικής εταιρίας κρουαζιέρας Royal Olympia Cruises εξαρτάται πλέον από της αποφάσεις της Ολλανδικής<...> τράπεζας Fortis Bank, καθώς η ROC δέχτηκε πρόταση για την πώληση του κρουαζιερόπλοιου “Odysseus” από την Island Cruise Line inc του κ. Tony Elliot Cannon έναντι 5,25 εκατ. δολαρίων. Όμως, η ολλανδική τράπεζα αποτελεί το βασικό πιστωτή της ROC και σε περίπτωση που δεχτεί να γίνει η αγοραπωλησία “απελευθερώνεται” η εταιρία.

Έτσι, για να προχωρήσει η αγοραπωλησία, η οποία σύμφωνα με τη διοίκηση θα “σώσει” τον όμιλο, θα πρέπει να την δεχτεί και η Fortis Bank. Το συνολικό ποσό που οφείλει στους πιστωτές της η ROC ανέρχεται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 55 εκατ. ευρώ ανήκουν στην Fortis Bank, οι απαιτήσεις της οποίας πλέον δεν ξεπερνούν σύμφωνα με πληροφορίες τα 6 εκατ. δολάρια.

Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, τότε το ποσό θα καταλήξει στα ταμεία της Fortis, και όπως τόνισαν στην “Ναυτεμπορική” κύκλοι της εταιρίας, “οι υπόλοιπες απαιτήσεις της τράπεζας δεν θα ξεπερνούν το ένα εκατ. δολάρια ποσό που και θα καταβάλει ο όμιλος”.

Η ολλανδική τράπεζα αποτελεί το βασικό πιστωτή της ROC και σε περίπτωση που δεχτεί να γίνει η αγοραπωλησία “απελευθερώνεται” η εταιρία και θα γίνει δυνατή η ένταξή της στο άρθρο 44 του Ν. 1892/90, ώστε να περιοριστούν τα χρέη της προς τους πιστωτές σε πολύ μεγάλο ποσοστό, να εισαχθεί σε ένα καθεστώς πενταετούς εξυγίανσης, να προσελκύσει επενδύσεις και να προχωρήσει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μάλιστα προχτές ματαιώθηκε στο Εφετείο Πειραιά η εκδίκαση της υπόθεσης νέας αίτησης της ROC για την εκ νέου ένταξή της στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 45, ώστε να είναι αδύνατη η κατάσχεση και ο εκπλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας ενώ όπως τόνισε στη “Ν” ο νομικός εκπρόσωπος της ROC κ. Ηλίας Χαλιακόπουλος “σκοπός της ματαίωσης είναι να δοθεί πολύτιμος χρόνος για προβληματισμό και λύσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη το επόμενο διάστημα”.

Κοινωνική ευαισθησία

“Η προσφορά αυτή, για την οποία πρέπει να συμφωνήσει η Fortis Bank παρέχει την εξασφάλιση του μεγαλύτερου ποσού των απαιτήσεων της τράπεζας προκειμένου να συναινέσει στη διαδικασία εξυγίανσης του ομίλου της ROC”, υπογράμμισε ο κ. Ηλίας Χαλιακόπουλος και προσέθεσε ότι “ελπίζουμε ότι η τράπεζα επιδεικνύοντας την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία θα αποδεχτεί την πρόταση προκειμένου να διασωθεί αυτή η εταιρία και οι θέσεις των εργαζομένων. Διαφορετικά οδηγούμεθα στο χάος των πτωχεύσεων και της εκκαθάρισης.

Προθεσμία

Η πρόταση που έχει στα χέρια της η ROC για την πώληση του “Odysseus” έναντι 5,25 εκατ. δολαρίων έχει προθεσμία λήξης. Η ισχύς της τελείωνε χτες, αφού όπως σημειώνεται στην εμπορική αλληλογραφία, “σε αντίθετη περίπτωση η Island Cruise Line inc θα προχωρήσει στην αγορά άλλου κρουαζιερόπλοιου”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024