Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΣυνεχίζεται η αγωνία για την εξαγορά της P&O Princess

Συνεχίζεται η αγωνία για την εξαγορά της P&O Princess

Μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης της P&O Princess Cruises με την Royal Caribbean στα μέσα του Νοεμβρίου, ήρθε η πρόταση της Carnival Corp να διαταράξει τα νερά προτείνοντας στην διοίκηση […]

Μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης της P&O<.> Princess Cruises<.> με την Royal Caribbean<.> στα μέσα<...> του Νοεμβρίου, ήρθε η πρόταση της Carnival<.> Corp να διαταράξει τα νερά προτείνοντας στην διοίκηση της P&O το ποσό των 4,6 δισ. δολαρίων ή 200 πένες και 0,1361 μετοχές της Carnival, ανά μετοχή της P&O, όπως επίσης και την αποπληρωμή των χρεών της P&O.

Η διοίκηση της P&O αρχικά αρνήθηκε την προσφορά της Carnival, κρίνοντας ότι η πρόταση της Royal για συγχώνευση περισσότερο συμφέρουσα. Ανέβαλε όμως την γ.σ. των μετόχων της για τις 14 Φεβρουαρίου 2002, ώστε να δώσει την ευκαιρία στην Carnival να κάνει νέα μεγαλύτερη προσφορά.

Παρόλα αυτά η Carnival δεν έχει κάνει ακόμα νέα προσφορά παρατείνοντας την αγωνία όλου του κλάδου της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα η Carnival δεν θα προχωρήσει σε νέα προσφορά, ενώ ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Micky Arison δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που τελικά οι δύο εταιρίες συμφωνήσουν, θα ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση του στόλου και των δύο εταιριών που προβλέπει 23 συνολικά νεότευκτα κρουαζιερόπλοια.

Η πορεία των δύο εταιριών είναι καθοριστική για ολόκληρο τον κλάδο αφού η Carnival Corp. παρά την πτώση που υπάρχει στον τομέα των κρουαζιερόπλοιων μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει παραγγείλει 15 κρουαζιερόπλοια, ενώ η P&O έχει συμφωνήσει για την κατασκευή άλλων οκτώ. Στην περίπτωση που οι δύο εταιρείες συμφωνήσουν για την εξαγορά, θα δημιουργήσουν ένα "κολοσσό" στον τομέα των κρουαζιερόπλοιων, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων, με στόλο 61 κρουαζιερόπλοια, χωρίς να υπολογίζονται τα υπό παραγγελία πλοία.

Στην αγορά της Βορείου Αμερικής η Carnival Corp. έxει το 36%, η Royal Caribbean το 32% και η P&O Princess το 11%. Σε περίπτωση που οι μέτοχοι της P&O δεχτούν την πρόταση της Royal, τότε θα δημιουργηθεί ένας στόλος από 41 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 75.000 κουκετών, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την Carnival είναι 60.000. Εάν τελικά επικρατήσει η πρόταση της Carnival, τότε η P&O θα πρέπει να καταβάλει στη Royal το ποσό των 65,5 εκατ. δολαρίων για τη μη ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024